Annelinlik hoonekõrgus jõuab Ülejõele

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Raatuse tänava uushoonestusalale, kuhu kavandatakse kaheksat hoonet. Pildil vasemal Raatuse 22 ühiselamu.
Vaade Raatuse tänava uushoonestusalale, kuhu kavandatakse kaheksat hoonet. Pildil vasemal Raatuse 22 ühiselamu. Foto: Tartu linnavalitsus

Kuu eest Tartu volikogus kehtestatud uues üldplaneeringus nimetatakse Raatuse 37 ja Raatuse 41 tellistest kroonumaju väärtuslikeks hooneteks, mille põhimaht ja arhitektuurne üldilme tuleb säilitada. Siiski saatis linnavalitsus avalikule väljapanekule detailplaneeringu, mis lubab need hooned ka lammutada.

Täpsemini on nende puhul lubatud, nagu linnavalitsuse korralduses seisab: kas säilitada hoonete põhimaht ja arhitektuurne üldilme olemasolevas mahus ja asukohas või rekonstrueerida hoonete fassaadid planeeritud ehitusjoonele. Uus ehitusjoon on viidud tänavast eemale, et anda jalakäijatele rohkem ruumi.

Parima lahenduse leidmiseks tuleb korraldada vähemalt kolme kutsutud osalejaga arhitektuurivõistlus.

Tartu detailplaneeringute teenistuse juhataja Aire Priks möönis, et sõnastus nende hoonete kohta ei ole üldplaneeringus ja detailplaneeringus ühesugune.

«Üldplaneeringu koostamisel oli eesmärk püüda säilitada tänavapilti rikastavaid hooneid,» selgitas ta. «Kuna mälestised need ei ole, siis karmi normiga talletada ei ole alust. Miljööinimeste ja linnaarhitektiga koos sai teemat arutatud. Lõpuks see detailplaneeringusse sisse jäeti.»

Priks lisas, et jalakäijate ruumi tahetakse avardada: kui astuda hoonestusega samm tagasi ning markeerida need majad uutes hoonetes ära, saab tänavaruum laiem ja jalakäijatele mõnusam. 

«Mis on parim, selle hinnangu ma jätaks linnaarhitektile,» ütles Priks. «Kogu alale kehtib praegu detailplaneering, mis lubab igale krundile uue ja senisest kõrgema hoonestuse.» 

Ta märkis ka, et on võimalus need vanad majad säilitada. Selles kvartalis Fortuuna, Raatuse, Pika ja Põik tänava vahel ongi säilitamisväärseid maju vähe.

Avalikule väljapanekule saadetud detailplaneering näeb ette kuni kaheksa uushoone ehitamise võimaluse. 

Majade korruste arvu ei soovinud Priks nimetada. Kuid maksimaalne lubatud absoluutkõrgus on kahe meetri võrra enam, kui Raatuse 22 ühiselamul oli lubatud. See ühiselamu on kuuekorruseline ja kuus korrust lubab ka linna üldplaneering.

Detailplaneering on avalikul väljapanekul 14.–28. novembrini raekojas Tartu infokeskuses ja selle leiab ka linna kodulehelt. Planeeringust huvitatud ettevõte on Piibeleht Arendus, planeeringu koostas Hendrikson & Ko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles