Suurima tõusuga jooks pakub spordisõpradele pinget

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vooremäel peetav maastikujooksuvõistlus pakub pidevate tõusude ja languste tõttu parajat katsumust ja põnevust.
Vooremäel peetav maastikujooksuvõistlus pakub pidevate tõusude ja languste tõttu parajat katsumust ja põnevust. Foto: Tarmo Tarlap

Kuigi ilmad on külmemad, pole jooksuvõistlused selleks aastaks kaugeltki läbi. Sel nädalavahetusel ootab spordisõpru Vooremäel tõsine maastikujooksu katsumus, kus pikemale rajale suundujaid ootab ees tuhat tõusumeetrit 32 kilomeetri kohta.

Proovilepanek

Maastikujooksuvõistlust Vooremäe 1000 on Haaslava valla terviseradadel peetud suvisel ajal paar korda. Kuna võistluse ellukutsujad elavad pealinnas, tekkis korraldamisse paariaastane auk. Sellel sügisel otsustas mittetulundusühing Seiklushunt taaselustada teadaolevalt Eesti suurima arvu tõusmeetritega jooksuvõistluse. 

MTÜ Seiklushunt projektijuht Arvi Anton ütles, et kuna distants on raske, otsustati see suve asemel nihutada sügise lõppu. Ta arvas, et hooaja keskel ei pruugi paljud jooksjad soovida end ekstreemsemal rajal proovile panna ning alles sügisel vaadatakse rohkem eriliste ja teistmoodi ürituste poole.

Kui inimesi huvitab, ei välista Arvi Anton, et tulevikus võib taastada samuti rattavõistluse Vooremäe 3000.

Võistlusel ei pea jooksma 32 kilomeetrit, valida saab ka poole lühema, 16 kilomeetri pikkuse distantsi, mille võib läbida ka matkates. Seal on tõusumeetreid poole vähem ehk 500 meetri kandis. Kellele pool kilomeetrit tõusu tundub samuti liiast, saab end proovile panna  kuuekilomeetrisel rajal. Vooremäe 1000 on küll võistlus, kuid Anton usub, et pigem on see spordisõpradele hea proovikivi ja eneseületus. 

«See on küll võistlus, aga loodame, et enamik osalejaid tuleb lihtsalt iseendaga mõõtu võtma ja proovib selle raja läbi teha. Vaevalt isegi liidrid terve raja jooksevad, tõuse on tõesti väga palju,» rääkis Anton. 

Maastikujookse korraldatakse palju, kuid 32 kilomeetri pikkuse raja kohta tuhat meetrit tõusu on üsna raske Eesti võistlustel kokku saada. 

Näiteks igakevadisel Tartu jooksumaratonil, mis kulgeb valdavalt Otepää ja Elva vahelisel maastikul, tuleb klubi Tartu Maratoni turundus- ja kommunikatsioonijuhi Tanel Rungi sõnul 23 kilomeetri peale 148 tõusumeetrit. Rungi arvastes on Vooremäe 1000 seega spordisõpradele üsna korralik katsumus. 

Praegu on end pühapäevasele võistlusele kirja pannud umbes viiskümmend osalejat, kellest alla poole suundub 32 kilomeetri pikkusele rajale. 

Antoni sõnul võib esimesel korral võistlust organiseerides 50–60 osavõtjaga rahule jääda. Edaspidi soovib Seiklushunt aga rohkem maastikujookse korraldada ja neil ka palju osalejaid näha.

Rattavõistlus taastada

Vooremäe 1000 ellukutsujad vedasid eest veel mõni aasta tagasi Haaslava valla terviseradadel peetavat rattavõistlust, kus saja kilomeetri kohta oli tõusumeetreid kolme kilomeetri ringis.

Seiklushundi projektijuht ütles, et kui inimesi huvitab, siis miks mitte tulevikus taastada samuti rattavõistlus Vooremäe 3000. 

Pühapäeval kell 12 antakse start pikale distantsile. Enne seda on lastejooksud. Tänaseni saab end võistlusele eel­registreerida. 

Maastikujooks Vooremäe 1000

  • 29. oktoobril Vooremäel Tartumaal.
  • Osaleda saab 32, 16 ja 6 kilomeetri distantsil.
  • 16-kilomeetrise distantsi võib läbida ka matkates.
  • Lapsed saavad mõõtu võtta 400 ja 800 meetri ning 1,3 kilomeetri distantsil.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles