Nagu sügisel ikka: esimene libedus paneb kummiboksid tööd rabama

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmad tulevad ikka kõigile autojuhtidele ootamatult ja rehvivahe­tajad peavad hommikust õhtuni kibekiiret tööd tegema. Pildil antakse töödele pihta A-Velje kummiboksis.
Külmad tulevad ikka kõigile autojuhtidele ootamatult ja rehvivahe­tajad peavad hommikust õhtuni kibekiiret tööd tegema. Pildil antakse töödele pihta A-Velje kummiboksis. Foto: Margus Ansu

Esmaspäeva hommikul tabas autojuhte ebameeldiv äratundmine, et vana vaenlane libedus on taas kohal. Tartu tänavad olid kella seitsme paiku kohati lausa klaasjad, mis tõi kaasa selle, et lühikese aja jooksul juhtus kaheksa avariid.

Kuigi naastrehve on lubatud kasutada juba nädalapäevad, polnud paljud juhid veel rehvide vahetamist ette võtnud. Seetõttu pole midagi imestada, et nüüd haarati massiliselt telefonitoru ning hakati kummibokse läbi helistama, huulil küsimus: millal pakute esimest vaba aega rehvivahetuseks?

Paraku tuleb tõdeda, et sel nädalal on talverehve alla saada päris keeruline. Teisipäeva hommikul töökodasid läbi helistajale olid veel pakkuda üksikud vabad ajad reedeks või laupäevaks, kuid võib arvata, et needki vakantsed ajad broneeriti üsna kähku. 

Tõsi, igaks juhuks võib sõita töökodade juurde ka väljaspool järjekorda, kuid siis on löögile pääsemine rohkem õnneasi. Kui mõni broneerinu juhuslikult kohale ei tule või mõne masinaga kiiremini töö lõpetatakse, võib ehk jaole saada.

Kõigil ja kohe

Kummiboksides askeldavad inimesed on juba harjunud, et libedus saabub juhtidele ootamatult ning igal sügisel on periood, kus töökojad on rehvivahetajatest ummistunud. «Nagu igal aastal – järsku oli see libe kohal ja siis on kõigil kohe talverehve vaja,» tõdes Võru tänaval tegutseva Aalux Rehvide Tartu esinduse juhataja Mihkel Mücker.

Aaluxis oli eile hommikul pakkuda paar aega veel reedeks, samas ei aeta otseselt kedagi ära, kui kohale saabutakse väljaspool järjekorda, hea õnne peale. Kas ja millal rehvid sel kombel ka vahetatud saab, paistab juba kohapeal.

Tartus kaht töökoda eviva Carboxi kummiboksi juhataja Natalja Hanst märkis, et paramini läks nendel, kes ilmaprognoose jälgides juba eelmisel nädalal rehvivahetuse aja kinni panid. 

«Kes olid ettenägelikud, said aja veel esmaspäevaks, aga praegu (teisipäeva hommikul – toim) on seis selline, et mõned üksikud ajad on pakkuda vaid laupäevaks,» ütles Hanst.

Järsku oli see libe kohal ja siis on kõigil kohe talverehve vaja, tõdes Aalux Rehvide Tartu esinduse juhataja Mihkel Mücker.

Ta soovitas ühtlasi juhtidel rehvivahetusaeg ikkagi enne kinni panna, mitte jääda lootma heale õnnele, et ehk pääseb kusagil vahele – nii võib rehvivahetus sootuks kaugesse tulevikku lükkuda. 

«Kõik saavad aru, kui tähtis on aeg, ja seda lihtsalt ootamisele pole mõtet kulutada. Lihtsam on aeg broneerida ja vastavalt sellele saad teenuse,» kõneles Hanst.

Suund mujale

Kuid siiski leiab linnast töö­kodasid, kus rehve vahetatakse elava järjekorra alusel. Üks selline on näiteks Puiestee tänaval asuv Revilo-Auto, mis on avatud ka nädalavahetusel, ning vajaduse korral antakse tööle pihta ka pärast ametlikku tööaja lõppu.

Kuid oma nelja-viie tunni pikkuse järjekorraga tuleb seal kindlasti arvestada, nentis ettevõtte juhataja Andrus Otsmann. «Eks ta ole meil nii jah, et inimesed on harjunud rehvivahetuse viimasele minutile jätma,» lisas ta.

Turu tänaval asuvast rehvi­vahetustöökojast A-Velg öeldi, et nende juurde saab mõne aja broneerida veel laupäevaks, kuid võib tulla ka lihtsalt kohale ja oodata. Kui aga oodata ei taha, võib auto töökotta jätta ning kui meistritel tekib vaba hetk, pannakse masinale talvistele oludele vastavad rehvid alla. 

Kui Tartus on kummiboksid klientidest umbes, siis väiksemates linnades võib löögile pääseda hõlpsamalt. Näiteks Carboxi Valga töökojas oli vabu aegu pakkuda lausa tänaseks ning ilmselt vurabki nii mõnigi tartlane rehvide vahetamiseks hoopis mõnda väiksemasse linna. 

«Meil ei ole pikad vahemaad, täitsa võimalik, et see nii võib olla,» märkis Mihkel Mücker. 

ILM TARTUS

  • Täna –4 °C … +1 °C, kuiv
  • Homme –1 °C, lume- ja lörtsisadu
  • Reedel 0 °C, hommikul lörts

ALLIKAS: ILMAJAAM.POSTIMEES.EE

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles