Tehnikaringluses lõpeb töö, kui abi ei saabu (2)

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehnika­­ringluse juht Vello Kivi hoiab põlvedel paksu kladet, kus on kirjas kõik need inimesed ja organisatsioonid, kes on saanud tänu tema panusele tasuta töö­­korras arvuti.
Tehnika­­ringluse juht Vello Kivi hoiab põlvedel paksu kladet, kus on kirjas kõik need inimesed ja organisatsioonid, kes on saanud tänu tema panusele tasuta töö­­korras arvuti. Foto: Margus Ansu

Arvutikraamist pungil toa töö­­laual lebab arve ligi kahe ja poole tuhandele eurole. Mittetulundusühingu Tehnikaringlus juht Vello Kivi laiutab käsi: jah, nii see on – tema ühing on Staadioni 48 majas ruumide rentimise ning seal elektri, kütte, vee ja kanalisatsiooni kasutamise eest Tartu linnale võlgu 2443 eurot ja 40 senti. Viivised kaasa arvatud.

Vello Kivi on meeleheitel ning kaalunud lausa oma isikliku korteri müüki panemist, et võlgniku seisusest pääseda. Tartu linn on seni olnud mõistev ja sõlminud kokkuleppe võla ajatamiseks. Linnavarade osakonna majandamisteenistuse juhataja Eva Lääne kinnitab, et juhul, kui üürnik lepingut korrektselt täidab, on tal võimalik ruumide kasutamist jätkata.

Vello Kivi Tehnikaringluse töötoas. / Margus Ansu
Vello Kivi Tehnikaringluse töötoas. / Margus Ansu Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Vello Kivi Tehnikaringluse idee seisneb selles, et ta kogub kasutatud arvuteid, taastab neid jõudumööda ning toimetab heategevuslikus korras kas suurperedele, erivajadustega inimestele, töötutele või pensionäridele.

Vello Kivi on raske puude ja osalise töövõimega mees. Tehnika vastu on ta tundnud huvi poisikesest peale, juba ta isa parandas televiisoreid ja raadioid.

Arvutid saavad uue elu

Eelmisel aastal sättis ta töökorda ja jagas laiali 50 arvutit, sel aastal 18. Viimased neist kinkis ta mittetulundusühingule Öökull, Järvamaa lasterikaste perede ühendusele, Ida-Viru naiste varjupaigale, ühele ratastoolimehele …

Vello Kivi teeb koostööd sotsiaaltöötajate ja lastekaitsetöötajatega, kes talle abivajajatest teada annavad, aga tuleb vastu neilegi, kes talle oma murest otse räägivad.

Tehnikaringluse kodulehelt tehnikaringlus.com leiab kogu vajaliku info, ka virtuaalse müügileti, kus näeb ridamisi korduskasutusse pakutavaid vidinaid alates klaviatuuridest, kõvaketastest, ema- ja graafikaplaatidest kuni toiteplokkide ja ventilaatoriteni välja.

«Kõike ma ei jõua pildistada ega üles riputada,» märkis Vello Kivi. «Soovitan kohale tulla ja ise uurida, mis siit leida on.» Ta peab silmas tehnikahuvilist inimest või ükskõik millist arvutipoe kundet ning soovitab, et enne kui nad mõnest edevast müügikohast juppe kalli raha eest ostma tõttavad, võiksid vaadata Tehnikaringlusesse, kust needsamad asjad poolmuidu kätte saab.

Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Vello Kivil on üüripinda 223 ruutmeetrit, vähemaga oleks tal keeruline hakkama saada. On ladu, on kollane tuba, on hall ja sinine tuba – see tähendab, et ühes kohas ta kontrollib, teises installib, kolmandas monteerib arvutid kokku. Kõik kohad on kraami täis.

Kodanikuühiskonna sihtkapital on aidanud tal muretseda suured ratastel prügikonteinerid, kuhu arvutite kasutuskõlbmatud jupid sortida – metall ühte, plastmass teise, keskkonnaohtlikud vidinad kolmandasse konteinerisse. Sealt edasi rändavad need juba jäätmejaamade kogumispunktidesse või kokkuostu. 

Vello Kivi usub, et kui tekiks uusi kokkuleppeid suurte firmadega, kes oma arvutiparki uuendades vana tehnika alati Tehnikaringlusele loovutaks, õnnestuks tal sortimise ja kokkuostu viimisega ning üksikute osade müügiga nii palju teenida küll, et renditud ruumides end ära majandada. Kivi usub, et siis saaks ka rohkem heategevust teha.

Igaüks vastutab ise

Tartu linna sotsiaaltööteenistuse juhataja Inge Kool peab Vello Kivi tegevust tänuväärseks. «Keskmiselt 50 perekonda aastas on saanud kas tasuta arvuti või võimaluse selle remondiks,» märkis ta. Kooli sõnul on Tartu linn mitu aastat osaliselt toetanud Tehnikaringluse tegevust. Samas on Kool veendunud, et iga ühing peab suutma võtta ka vastutuse oma kulude kandmise eest ning alati ei saa loota vabatahtlike tööle, annetustele või kohaliku omavalitsuse rahalisele toetusele.

Vello Kivi istub tööl hommikust õhtuni, paar vabatahtlikku mõnikord abiks, ega anna veel alla. Kivi on raske puude ja osalise töövõimega mees. Tehnika vastu on ta tundnud huvi poisikesest peale, juba ta isa parandas televiisoreid ja raadioid. 

Vello Kivi loodud maal.
Vello Kivi loodud maal. Foto: Margus Ansu

Tehnikaringlus sündis 2009. aastal. Selle aja jooksul on abivajajatele annetatud üle 500 arvutikomplekti. 

Aastate eest töötas Vello Kivi ülikooli maaliosakonnas meistrina ning seal õppis ta tudengite ja õppejõudude selja taga tasakesi ka ise maalima. Maalib nüüdki. Oma paremad tööd on ta paigutanud Tehnikaringluse ruumide seintele. Peab ütlema, et need on üsna süngetes värvides maalid.

Kommentaar

Eva Lääne
Eva Lääne Foto: Margus Ansu

Eva Lääne, Tartu linnavarade osakonna majandamisteenistuse juhataja

Tartu linna ja MTÜ Tehnikaringlus vahel on sõlmitud äriruumi üürileping Staadioni 48 ruumide üldpinnaga  223,8 m2 kasutamiseks. Tõele vastab väide, et üürnikul  on käesoleval hetkel linna ees üüri ja kommunaalteenuste võlgnevus summas 2025,37 eurot, millele lisanduvad  jooksva kuu üüri- ja kommunaalteenuste kulud, kokku 2443,40 eurot.

Üürnikul on olnud pidevalt probleeme arvete õigel ajal tasumisega, ta on teinud seda kaootiliselt, paaril korral aastas. Sel aastal on ta arveid tasunud kolm korda, viimati septembrikuus, ning linn on kaalunud lepingu ülesütlemist. 

Üürilepingu sõlmimisega võtab üürnik rahalise kohustuse ja minu soovitus saabki olla ainult see, et üürnik peab oma rahalisi võimalusi lepingu sõlmimisel ja täitmisel hindama. Seda  isegi siis, kui tegutsetakse mittetulunduslikel eesmärkidel.  

Kui tegevusest saadav tulu ei võimalda nii suurt pinda üürida, tuleb kaaluda tegevuse ümberkorraldamist või tegutseda väiksemal pinnal või tegevus lõpetada.   

Lepinguliste kohustuste ja võlgnevuse ajatamisega võetud kohustuste mittetäitmise korral ei saagi aga Tartu linn üüripinna omanikuna  käituda teistmoodi kui üürileping üles öelda.

Pikemas perspektiivis on Tartu linn planeerinud Staadioni 48 hoone võõrandada. Praegu tegutseb hoones veel Tartu pensionäride organisatsioon Kodukotus.

Juhul, kui Kodukotus saab uued ruumid ja kolib hoonest välja, tuleb päevakorda hoone müük. Mis ajal see täpselt aset leiab, ei oska me täna ette prognoosida, kuna see sõltub riigipoolsest  Kuperjanovi 9 kinnistu võõrandamise otsusest.

Juhul, kui Kodukotus kolib Staadioni 48 ruumidest välja, läheb hoone müüki ja  ka Tehnikaringlusel tuleb leida oma tegevuseks uued ruumid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles