Kivimürakast valmis ausammas perele

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile hommikul tõsteti ausambaks raiutud kivimürakas treilerile ning sõidutati Kambjasse, kus see hakkab seisma surnuaiaesisel platsil. Ausamba pidulik avamine on 23. juunil.
Eile hommikul tõsteti ausambaks raiutud kivimürakas treilerile ning sõidutati Kambjasse, kus see hakkab seisma surnuaiaesisel platsil. Ausamba pidulik avamine on 23. juunil. Foto: Margus Ansu

«Proovime veel!» hüüdis soojaärimees Tiit Veeber eile hommikul Giga väravasse tellitud kraana juhile, kes oli just peatanud 37-tonnise kivimüraka tõstmise, kuna üks kivisse puuritud metallist kõrv ähvardas lahti tulla.


Sentimeeterhaaval tõusis kivi siiski maapinnast kõrgemale ja jäi lõpuks suurte raudkettidega õhku rippuma. Veidi aega hiljem tõsteti kivi treileri peale ning algas sõit Kambja poole.

Veeberi sõnul pärineb hiigelkivi kolm aastat tagasi Lohkvasse rajatud elektri ja soojuse koostootmisjaama alt. «Meil polnud teist teed, sest ta jäi torudele ette,» põhjendas ta, miks otsustati nelja meetri sügavusel olnud kivi välja tõsta.

Väärtustamaks peret

«Asjatundjad ütlesid, et siin pole muud kui lõhata, aga mida sa kasvuhoonete vahel lõhkad. Paugu paned, on üheksa hektarit klaasi kohe maas,» lausus Veeber. Lõpuks puuriti kivile metallist kõrvad külge ning üritati trosside abiga välja tirida. Kohale toodud kraana läks aga katki ja hiljem vajus kokku ka treiler.

Viimaks õnnestus kivi siiski välja sikutada ning pandi Giga hoovile oma aega ootama. «Mul oli kohe mõte, et midagi võiks sellest teha, aga siis polnud veel õiget ideed,» meenutas Veeber. Oma sugupuud uurides jõudis ta aga arusaamiseni, et kivist tuleks teha ausammas perele.

«Ühel hetkel taipasin, et kogu maailma sisu on peidus perekonnas. Pere on niisugune suur ja võimas allikas, millist teist maakeral võib-olla polegi,» tutvustas Veeber oma suurt ideed. «Maailmas on miljoneid ausambaid nimelistele perekondadele, aga mitte ühtegi perekonnale kui mõistele.»

Oma ideega läks Veeber skulptor Juhan Paberiti juurde. Viimane pakkus kivisse raiumiseks välja motiivi, mida 93-aastane meister oli oma peas kandnud juba 50 aastat. «Ta ise nimetas seda ilmapuuks. Aga perekond on ka puu, mis on lõputu ja kogu aeg kasvav,» lausus Veeber.

Kõigepealt tegi Paberiti tütar Anneli Salum ausamba jaoks savist täismõõtmetes kavandi ning seejärel raius kunstnik Kalvi Tenno selle kivisse. Töö kestis terve möödunud suve.

Ausammas Kambjasse

Kivil on kujutatud ema, isa, kaks tütart ja poeg. Pere liikmed on omavahel põimunud ja vaatavad taevasse. Kujundi alla raiutakse Hando Runneli sõnad «Hoidke meid alles».

Veeberi sõnul hakkab ausammas seisma Kambja surnuaia ees, kuhu vald eraldas selleks 0,7 hektarit maad. «Minu emapoolne suguvõsa on Kambjast pärit ja ka surnuaia esimene matus oli 1773. aastal sellest suguvõsast,» põhjendas Veeber asukohavalikut. Ausamba pidulik avamine on 23. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles