Maavanem paneb vallajuhiks saades kohe ameti maha (1)

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmselt viimaseid päevi Tartu maavanem olev Reno Laidre.
Ilmselt viimaseid päevi Tartu maavanem olev Reno Laidre. Foto: Kristjan Teedema

​Reformierakonna ridades uue Elva ühendvalla volikokku valitud Tartu maavanem Reno Laidre kinnitas, et kui ta valitakse Elva vallavanemaks, lahkub ta kohe maavalitsusest.

Õigemini ei saagi seaduse järgi maavanem kohaliku omavalitsuse volikokku kuuluda, seega polegi Laidrel teist varianti, kui senine amet maha panna. «Seda olen aga algusest peale öelnud, et kandideerin kohalikel valimistel sooviga saada Elva vallavanemaks,» kordas Laidre juba varem teada olnud fakti.

Koalitsioonileping koos

Kuna Reformierakond osutus Elvas valimiste võitjaks, kogudes uude volikokku kümme mandaati, asusidki nemad koalitsiooni moodustama. Partneriteks otsustati kaasata sotsiaaldemokraadid (neli mandaati) ja Keskerakond (kaks). Reedese seisuga olid erakonnad koalitsioonileppesse tulevad punktid läbi arutanud ning Laidre avaldas lootust, et juba täna õhtul saab koalitsioonilepe ka allkirjad.

Põletavaim teema, millega kohusetäitja peab Reno Laidre lahkumise korral tegelema hakkama, on maavalitsuse hoone saatus.

«Praegu pole see veel ametlikult kindel, aga kui mind nimetatakse vallavanemaks, siis lahkun päevapealt maavanema ametist,» kinnitas Reno Laidre. 

Ta täpsustas, et volikogu liikme staatus sõltub valimistulemuste välja kuulutamise päevast, sest seaduse kohaselt tuleb sellele järgneva kolme tööpäeva jooksul valla valimiskomisjonile teatada, kas volikokku minnakse või mitte. Reedel polnud Elvas valimistulemusi veel ametlikult välja kuulutatud, Laidre sõnul peaks see juhtuma lähipäevade jooksul.

Kui aga uues koalitsioonis kõik kokkulepped peavad ning Reno Laidrest saab Elva vallavanem, tähendab see seda, et aasta lõpuni tegutsev Tartu maavalitsus peab hakkama saama maavanemata. «Uut maavanemat kindlasti ametisse ei nimetata, üks inimene jääb kohusetäitjaks,» ütles Laidre. Ta lisas, et seda teed on mindud juba mitmes maavalitsuses, kus senise maavanema ametiaeg on selle aasta jooksul läbi saanud.

Praegu on maavalitsusel käed-jalad tööd täis oma tegevuse kokkutõmbamisega ning ülesannete üleandmisega. Samuti valmistatakse ette rahandusministeeriumisse loodava regionaalosakonna maakondliku talituse tööd.

Mis saab hoonest?

Põletavaim teema, millega kohusetäitja peab Reno Laidre lahkumise korral tegelema hakkama, on aga maavalitsuse hoone saatus. Nimelt kohtus Laidre läinud neljapäeval Riigi Kinnisvara ASi esindajate ja sotsiaalkindlustusameti peadirektori Egon Veermäega, kes kinnitas, et 2019. aasta 1. jaanuarist tahetakse senisesse maavalitsuse majja tuua kõik Tartu osakondade töötajad.

Varasemast oli Laidrel info, et mingi osa sotsiaalkindlustus-ameti inimestest jääb ka mujale, kuid Veermäe oli nentinud, et kolimisel poleks mõtet, kui kogu asutus ei oleks lõpptulemusel ühes majas. See tähendab aga seda, et maavalitsuse likvideerimise järel majja tööle jäävatele rahandusministeeriumi, omavalitsuste liidu, tervise arengu instituudi ja loodava ühistranspordikeskuse ametnikele ei jagu enam ruumi. 

«Millistes ruumides ja mil moel jätkata, on päris keeruline lahendada. Riigimehelik vaade on anda kogu maja sotsiaalkindlustusametile, kuid meile endile on see kahtlemata ebamugav,» möönis Laidre.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles