Küsitlus korruptsiooniskandaalist: milliseid samme ootavad tartlased linnapea Urmas Klaasilt? (2)

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartlased rääkisid, milliseid samme nad ootavad korruptsioonijuhtumite valguses Tartu linnapea Urmas Klaasilt.
Tartlased rääkisid, milliseid samme nad ootavad korruptsioonijuhtumite valguses Tartu linnapea Urmas Klaasilt. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Poliitikud on väljendanud oma ootuseid linnapea Urmas Klaasi tegevusele linnavalitsuses lahvatanud korruptsiooniskandaali osas, ent Tartu Postimees uuris laupäeval Tartu vanalinnas jalutajatelt, millist reaktsiooni ootavad linlased ise oma linnapealt.

Raik Sõster  / Foto: KRISTJAN TEEDEMA
Raik Sõster  / Foto: KRISTJAN TEEDEMA Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Raik Sõster

Mis vahet seal on? Kui uued abilinnapead tulevad reformierakonnast või keskerakonnast, siis vahet ei ole.

Aga mis meil veel linnapeavariante on peale Klaasi? Ei kujuta ette. Valimised on ära olnud, praegu enam ei muuda midagi ja järgmiste valimisteni on neli aastat aega. Ma ei näe kedagi, kes Urmas Klaasi asemel võiks olla. Ta oli paratamatult Tartu linna kõige populaarsem kandidaat. Tegelikult oleks tore, kui ta tagasi astuks.

Pigem on küsimus selles, kus oli kaitsepolitsei, miks seda enne valimisi ära ei tehtud. Seda oleks tulnud teha kuu aega enne valimisi, sest ega need materjalid üleöö nende ukse taha ei tulnud.

Arne Tamm  / Foto: KRISTJAN TEEDEMA
Arne Tamm  / Foto: KRISTJAN TEEDEMA Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Arne Tamm

Infot on vähe. Kuidas üldse nende korruptsioonijuhtumite jälile saadi? Kas see ei ole mingi poliitiline mäng?

Minu arust ei oleks linnapeal mõtet praegu tagasi astuda. Ega linnapea ei tea ju oma alluvate tutvusringkonda, seda on ka võimatu nõuda. Tema saab tegeleda ainult sellega, mis töö juures välja tuleb. Iga abilinnapea töötab oma valdkonnaga ja kui palju nad linnapeale üldse aru annavad? Muidugi, nad peavad eeskirjade piires tegutsema, aga mulle tundub, et siin on mängus ärategemine erakondade vahel. Viimase info järgi abilinnapead tulid arestimajast välja ja mis nüüd edasi saab, me ei tea.

Mina küll arvan, et Urmas Klaas peaks jätkama, see ei ole põhjus tagasi astumiseks, kuigi ta on vastutav linnavalitsuse töö eest. Hommikul raadios arutati, et üks abilinnapea oli saanud pudeli konjakit ja kinkekaarte. Ma ei tea küll, kas see on põhjus, et linnapea peaks tagasi astuma. Olukord on keeruline, infot on rohkem vaja.

Tiiu Tambet / Foto:   KRISTJAN TEEDEMA
Tiiu Tambet / Foto:   KRISTJAN TEEDEMA Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees
Valve Zopp / Foto:   KRISTJAN TEEDEMA
Valve Zopp / Foto:   KRISTJAN TEEDEMA Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tiiu Tambet ja Valve Zopp

T. T.: Linnapea vist ei ole õige koha peal. Ta pole aru saanudki, mis tema ülesanne on. Ta kõike nii eitas, mida ta peaks tegelikult teadma. Ta on linnapea, tal peaks ju ülevaade olema, kuidas see sai üldse juhtuda.

On küll kerge öelda, et linnapea peaks tagasi astuma, aga kas üldse kedagi asemele on võtta? Aga seda leian küll, et reformierakond on Tartu linna pigistanud väga palju. Kuidas nad tegutsenud on, seda on nii palju. Paistab, et nendel kahtlustustel on ikka tõsi taga ja juttudel, mida reformikad oma liikmetele kätte mänginud on.

Oleme mõlemad hingega tartlased ja tahaks, et midagi siin ikka teistmoodi hakkaks toimuma.

V. Z.: Muretseme ikka Tartu pärast ja tahaks, et asjad oleksid läbipaistvad.

T. T.: See vist võtab aega. Vist peab uus põlvkond kasvama, ehk sealt tuleb midagi.

Ahto Laur / Foto:   KRISTJAN TEEDEMA
Ahto Laur / Foto:   KRISTJAN TEEDEMA Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Ahto Laur

Linnapeaga on sama nagu vanematega: kus vanemate silmad olid, kui lapsed tegid pahandust?

Vastutuse peaks alati võtma, aga meil on päris hea linnapea, ega mul midagi tema vastu ei ole. Tagasiastumist ma temalt ei oota, sest ta on iseenesest ju tore mees ja ta võib olla tõesti ei teadnud, mis toimus. Liiga suur organisatsioon. Loomulikult võib juhtuda, aga kuidas sa ei kontrolli oma alluvaid? Samas kontrollida on raske.

Ma arvan, et ta võtab sellest õppust ja mõtleb, kuidas saaks paremini toimida.

See on ju selge, et korruptsioon on, see on nõukogude ajast jäänud ja levib siiamaani. Neid korruptante on palju ja kindlasti jääb keegi veel vahele, see on paratamatu. Uus põlvkond peab peale kasvama.

Kuigi Artjom Suvorov on ka noor inimene, siis võib olla teda ümbritsev keskkond on selline, mis ei motiveeri teda.

Malle Prenner ja Kalev Saar / Foto: KRISTJAN TEEDEMA
Malle Prenner ja Kalev Saar / Foto: KRISTJAN TEEDEMA Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Malle Prenner ja Kalev Saar

K. S.: Kindlasti peaks linnapea sõna võtma, põhjendama, miks selline asi sai üldse toimuda.

M. P.: Kuidas linnapea ei tea, mida ta alluvad teevad? Ma leian küll, et see ei ole normaalne. Linnapea võiks ise mingi vabanduse teha ja põhjendada. Praegu ei ole midagi öeldud, lihtsalt sõidetakse rahvast sellise käitumisega üle.

Linnapea tagasiastumine on tema enda sisetunde küsimus või kuidas erakond otsustab. Normaalses olukorras inimene astuks ju tagasi, kui ta ei suuda kontrollida oma alluvaid, mis toimub. Siis võib ju igaüks teha, mida tahab. Ootan kindlakäelisust, et asjad on kontrolli all, mitte nii, et igaüks teeb, mis tahab. Aga kes see ikka võimust tahab loobuda?

Ma arvan, et tal ei sobiks uues linnavalitsuses linnapeana jätkata. Ta peaks ise tagasi tõmbama, mingi muu sooja ameti endale vaatama. 

Eneli Raamat  / Foto:    KRISTJAN TEEDEMA
Eneli Raamat  / Foto:    KRISTJAN TEEDEMA Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eneli Raamat 

Otseselt linnapea tagasiastumist ma ei oota. Ma ei ole ennast selle teemaga ka väga vihale ajanud, aga muidugi on see kahetsusväärne ja häbiväärne, et abilinnapead niimoodi käitusid.

Ma ei oska ka öelda, mida linnapea peaks tegema. Olen ainult ühte intervjuud näinud, kus ta ütles, et justkui teda on petetud. Kogu linna on tegelikult petetud. Ma ei teagi täpselt, kuidas linnavalitsuse töö üldse käib. Osad rääkisid, et sisekontroll oleks pidanud tõhusam olema, teised jälle ütlesid, et sisekontroll ei saa selle heaks midagi teha. Ma ei oskagi võtta seisukohta, igatahes väga kole lugu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles