Abilinnapeade korruptsiooniasja tagamaad on endiselt udused, kuid esimesed märgid osutavad bussihankele ja spordirahale (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile õhtul jõudis raekotta Tartu linnasekretäri lauale kaks tagasiastumisavaldust. 
Ühe esitas abilinnapea Valvo Semilarski 
(Reformierakond) ja teise tema ametivend Artjom Suvorov (Keskerakond).
Eile õhtul jõudis raekotta Tartu linnasekretäri lauale kaks tagasiastumisavaldust. Ühe esitas abilinnapea Valvo Semilarski (Reformierakond) ja teise tema ametivend Artjom Suvorov (Keskerakond). Foto: Margus Ansu

Eile Tartu linnasekretärile tagasiastumise avalduse esitanud reformierakondlane Valvo Semilarski ja keskerakondlane Artjom Suvorov ei ole tänase ajalehe ilmumise ajaks enam Tartu abilinnapead.

Prokuratuur oli eile võrreldes üleeilsega veelgi kidakeelsem, vastates küsimustele, mis võiksid avada Semilarski ja Suvorovi suhtes esitatud kahtlustuste sisu.

Kinnitust on leidnud, et Tartu linnavalitsuses on lisaks Suvorovile ja Semilarskile üle kuulatud ka abilinnapea Jarno Laur (SDE), kuid juhtunu tunnistajana. 

Tema arvuti on uurijad talle juba tagastanud. Millest vesteldi, ei saanud Laur kommenteerida. «Olen allkirja andnud,» nentis ta.

Kinnitust on leidnud seegi, et üle on kuulatud linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak ja samas osakonnas töötav ühistranspordi peaspetsialist Madis Oona.

Bussihange?

Semilarski kureeris selle valdkonna tööd ja see viitab, et temaga seotud kahtlustused võivad olla seotud bussihankega. Prokuratuur ei ole seda kinnitanud.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kauri Sinkevicius kinnitas eile üksnes seda, et kahtlusaluste ring ei ole praegu laienenud. Abilinnapead Artjom Suvorov ja Valvo Semilarski ning kaks ettevõtjat, kellest üks võib väidetavalt olla Aivo Pärn, veetsid teisegi öö arestimajas. Täna hommikul teeb prokuratuur otsuse, kas taotleda mõne kahtlustatava vahistamist pikemaks ajaks või pääsevad kõik kuni võimalike kohtuistungiteni vabadusse.

Täna hommikul teeb prokuratuur otsuse, kas taotleda mõne kahtlustatava vahistamist pikemaks ajaks või pääsevad kõik kuni võimalike kohtuistungiteni vabadusse.

Teada on, et bussihankel on kevadest peale olnud pinev olukord ning bussiettevõtted on algatanud mitu vaidlust, mis on jõudnud riigihangete vaidlustuskomisjoni ja seejärel kohtusse.

Eelmise nädala algul saatis Hansa Bussiliinide juhatuse esimees Andres Puskar teravas toonis pressiteate, kus kritiseeris hanke läbipaistmatust ja kallutatust. Eile ütles ta, et nende ettevõttega ei ole uurimisorganid ühendust võtnud ja kedagi ei ole ka üle kuulatud.

«Ei ole kuulnud, et tegemist oleks bussihankega, aga ega ma ei imestaks,» sõnas ta. Tema meelest ei ole linnavalitsus toiminud korrektselt, kui on parandanud Eesti Bussi pakkumust ja tõstnud sellega ettevõtte pingereas teiseks.

Ka teiseks tõstetud bussiettevõttel oli vähe lisada. Eesti Buss on senise vedaja Sebe tütarfirma. Sebe juhatuse liige Üllar Kaljuste ütles, et nende ettevõttest ei ole kedagi üle kuulatud.

Seotust ärimees Aivo Pärnaga, kes peeti väidetavalt kinni kahtlustatuna ühes abilinnapeade tegevusega seotud kriminaalasjas, eitavad mõlemad bussifirmad.

Sporditoetused?

Kinnitust on leidnud, et tunnistajana on käinud kapos ülekuulamisel ka Tartu linnavalitsuse kultuuriosakonna sporditeenistuse juhataja Veljo Lamp. Vestlus toimus üleeile pärastlõunal.

Sporditeenistuse kaudu jagatakse linna sporditoetusi  ja on võimalik saada ka osakonna reservist projektiraha näiteks võistluste korraldamiseks. Et vähemalt osa Suvoroviga seotud kahtlustustest on selle valdkonnaga seotud, on selge. Kuidas täpselt, ei ole siiski võimalik järeldada. Kultuuriosakond on pealegi hoopis abilinnapea Tiia Teppani vastutusalas. Teppan ütles eile, et tema vastu ei ole kapo huvi tundnud.

Ühe hüpoteesi järgi võis Suvorov vahendada teavet, kuidas sellieid toetusi saada, kuid kuidas puutub sellesse altkäemaksu andmise kahtlustus, mis tema suhtes on esitatud, või milles võis meelehea seisneda, on vastuseta.

«Mõne aja pärast saame teile konkreetselt öelda. Praegusel ajal me ei hakka kinnitama ega ümber lükkama,» sõnas küsimust üleeilsel pressikonverentsil kommenteerinud kaitsepolitseiameti pressiesindaja Harrys Puusepp. «Seda skeemi me praegu ei ava,» lisas mõlemat kriminaalmenetlust juhtiv Lõuna eriasjade prokurör Margus Gross.

Linna määratud sporditoetused on nähtavad ka linna kodulehel.

Linnapea tagasiastumine halvaks Tartu linnavalitsuse töö

Kui nüüd, mil kaks korruptsioonikahtlustuse saanud abilinnapead on tagasi astunud, ka linnapea poliitilist vastutust võttes tagasi astuks, halvaks see Tartu linnavalitsuse töö.

Linnasekretär Jüri Mölder ütles, et linnavalitsuse liikme tagasiastumisavaldust ei pea arutama ega hääletama, see on lihtsalt fakt.

Samad reeglid oleksid linnapea puhul, kui Urmas Klaas esitaks tagasiastumise avalduse. Ikka linnasekretärile, ja ka tema puhul jõustuks tagasiastumine kõige varem järgmisest päevast. Klaas on seni väitnud, et tema usaldust on kuritarvitatud, kuid ta ei näe, et tema tagasiastumine teeks midagi paremaks.

Kui aga linnapea sellise valiku teeks, tekiks Tartus olukord, kus linnavalitsus ei saa enam otsuseid langetada. Volikogu on linnavalitsuse moodustanud kuueliikmelisena ja see on otsustusvõimeline nelja liikmega.

Tagatipuks, pärast valimistulemuste väljakuulutamist lõpevad ka volikogu ja selle senise esimehe Vladimir Šokmani volitused.

Mölder täpsustas, et selliseks olukorraks ei ole seadusandja lahendust pakkunud.

Nii või teisiti ei saa aga volikogu esimees asendada linnavalitsuse ühtegi liiget.

Uus volikogu koguneb seitsme päeva jooksul pärast valimistulemuste väljakuulutamist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles