Kunstnik avab oma maalide tagamaa

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Sütevaka annab näha värve ja rütme.
Andres Sütevaka annab näha värve ja rütme. Foto: Margus Ansu

Raamat. Värvi palju rohkem kui sõnu. Ongi õige, sest see raamat võtab kokku tartlasest kunstniku Andres Sütevaka (kodanikunimega Mäekallas, 39) senise värvirohke loomingu ja laseb pilku heita selle tagamaale.


«Sütevaka on väljasurevat liiki kunstnik,» kirjutab kunstfotograaf Mats Õun. «Põikpäine, umbusklik, kahtlustav, loominguliselt hulljulge ja kompromissitu. Tegeleb värvi ja rütmidega.»

Sütevakat määratlevad raamatus «Sütevaka. Väike ja vihane» ka luuletajad Hannes Varblane, Marko Kompus ja Kaspar Jassa ning kunstiuurijad Holger Rajavee ja Heie Treier. Mahukaim tekst on valminud Andres Sütevaka ja koostaja-toimetaja-kirjastaja Üllar Variku koostöös.

«Üllar tegi minuga intervjuu, hiljem võtsime küsimused välja, sest need olid kahelauselised ja vastused mitmekümnelauselised,» ütles Sütevaka.

Variku sõnul on tulemus väga avameelne. «Andres tegi teksti kolm korda ümber, sest ta lisas aina uusi mõtteid,» ütles koostaja.

Kunstnik ei varja monoloogiks muutunud intervjuus oma suhteid muusadega, kellega koos ta on vahelduva eduga jaganud ateljeed ja voodit.

Sütevaka kirjeldab ka verist ja soolikaterohket per-formance’it Pärnus aastal 1999, mille aegu tekkis iiveldus mõnel vaatajal ja temal endalgi, nii et ta oksendas «maost välja kogu söödud toidu, munad ja heeringad».
Sõnadest ja lausetest tähtsamad on selles raamatus siiski õigete värvidega trükitud reprod ja seniste teoste loetelu.

Varik ja Sütevaka tutvustasid raamatut poolteist nädalat tagasi Tallinnas meeleolukeskuses Kamahouse, kus oli ühtlasi Sütevaka näituse avamine. Tartus on esitlus 12. mail kell 19 Tampere Maja keldriklubis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles