Põltsamaa saab viivituste kiuste järgmisel aastal purustustehase

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikalt tühjana seisnud endises Põltsamaa EPT spordihoones hakkab uuel aastal tööle kunstmuru ümbertöötamise tehas.
Pikalt tühjana seisnud endises Põltsamaa EPT spordihoones hakkab uuel aastal tööle kunstmuru ümbertöötamise tehas. Foto: Margus Ansu

Eelmisel reedel õnnestus pärast mitut luhtunud katset Põltsamaa linnavalitsusel müüa tühjalt seisev endine Põltsamaa EPT spordihoone ettevõttele Advanced Sports Installations Europe. Ettevõte soovib juba uuel aastal seal tööle panna kunstmuru ümbertöötamise tehase.

ASi Advanced Sports Installations Europe juhatuse liige Raul Lättemägi sõnas, et enampakkumine küll õnnestus, kuid notar kinnitab ostu lõplikult paari nädala jooksul.

«Pärast seda saame toimetama hakata. Tahame esimesed liinid tehases tööle panna 1. juulil 2018. aastal,» märkis Lättemägi. Ta lubas tehase tööst täpsemalt rääkida novembri lõpus, mil hoone ostmise juriidilised protseduurid on lõpuni viidud. 

«Eestis asuv tehas hakkab töötlema kasutatud kunstmuru, mis tuleb 1500 kilomeetri raadiuses asuvatelt väljakutelt,» täpsustas ettevõtte juht.

Tehase rajamiseks kulub 2,4 miljonit eurot, millest 1,7 miljonit eurot saadi toetust Euroopa Liidu meetmest Horisont 2020.

Laen jäi saamata

Kunstmuru ümbertöötamise tehase rajaja soovis hoonet osta juba kevadel ning Põltsamaa linnavalitsus oli ka nõus tühja maja otsustuskorras müüma, kuid otsuse vaidlustas Puurmanis tegutsev OÜ Löök Ehitus.

Seejärel algatas Põltsamaa linnavalitsus enampakkumise, mille Löök Ehituse juhtkond taas Tartu halduskohtus vaidlustas. Ettevõtte juht Agu Jürgenson polnud nõus enampakkumise lisatingimustega, mille põhjal pidanuks ettevõte tühja hoone selle aasta jooksul kasutusele võtma.

«Pank ei anna sellistel tingimustel laenu,» põhjendas ta kohtusse pöördumist.

Tahame esimesed liinid tehases tööle panna 1. juulil 2018. aastal, märkis Raul Lättemägi.

Eelmisel reedel oli teine suuline enampakkumine ning sel korral õnnestunult. Advanced Sports Installations Europe ostis hoone alghinnaga 51 000 eurot. Kohal oli ka vaide esitanud Löök Ehituse juht Agu Jürgenson, kes sel korral siiski pakkumust ei teinud.

Jürgenson selgitas, et tal polnud võimalik pakkumust teha, sest pangad ei andnud neile kinnitust, et nad tootmishoone ostuks ka soovitud summa laenu saavad.

«Teisalt ei saa ma ka kogu firma raha maja ostmisele kulutada. Sellisel juhul kannatab ettevõtte likviidsus,» ütles ta.

Tööstus Puurmanisse

Siiski lisas Löök Ehituse juht, et Pajusi maantee 18j hoonest ilma jäämine ei muuda nende plaane. «Praegu on projekteerimisjärgus tootmishoone, mis peaks kerkima Puurmanisse. Ehitusluba veel pole,» rääkis ta.

Põltsamaal asuv endine EPT spordihoone oleks Jürgensonile paremini passinud seepärast, et selle oleks nad kiiremini kätte saanud. Löök Ehitus plaanis seal tööle panna metallitöötlemise tšehhi ning hakata tegema keevitajate kursusi.

«Kõik need plaanid jäävad jõusse ja tegutseme selle nimel edasi, aga lihtsalt nüüd läheb selle teostumiseks veidi kauem aega,» tõdes Jürgenson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles