Näituseteoste hulgas leidub fotosid, maale ja müürijuppe

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanja Muravskaja teos seeriast «Kangelane» (2017, pigmenttrükk) on välja pandud Tartu kunstimaja teise korruse näitusesaalis.
Tanja Muravskaja teos seeriast «Kangelane» (2017, pigmenttrükk) on välja pandud Tartu kunstimaja teise korruse näitusesaalis. Foto: Repro

Tartu kunstnike liit jätkab soliidsele vanusele vaatamata – tähistas 7. oktoobril oma 60. sünnipäeva – uute teoste väljapanekut noorusliku tuhinaga. Nagu viimasel ajal tavaks saanud, tuleb kunstipubliku ette ühekorraga kolm uut näitust ka täna.

Kunstimaja suurimal terviklikul näitusepinnal, mis tuleb trepist üles astujale vastu teisel korrusel, on võimalik vaadata Tanja Muravskaja portreesid.

Kahel korrusel

Kunstimaja galeristi Indrek Grigori teatel koosneb näitus Nato liitlasvägede sõdurite ning Eesti poiste ja tüdrukute, täpsemalt noorkotkaste ja kodutütarde portreedest: nad on homsed kangelased, kes täna valmistuvad oma tulevikuks, mis võib muu hulgas tähendada ka päris relvade abil meie kõigi kaitsmist.

«Eesti meedia maalib meie tulevikku õnneliku, turvalise ja pilvituna, kuid meie kõik ja ka nn suur Euroopa elame tegelikult hirmuatmosfääris. Ähvardused, sõjaohu õhutamine ja põgenike kriis on igapäevane reaalsus,» märkis Muravskaja.

Mina ja mitmed mu kaasmõtlejad pole olnud rahul kõigi Tartu kui meie kultuurihälli taastamisel tehtud otsustega, märkis Tõnis Paberit.

Kunstimaja esimese korruse väikeses saalis valmib täna skulptor Tõnis Paberiti installatsioon «Vanemuine», mille aluseks on arhitektide Armas Lindgreni ja Arnold Matteuse loodud Vanemuise ehituskividest müürijupid.

Nende kohal ripuvad Tartu kuue autori maalitud dekoratsioonid abstraktsetest ja arhitektuursetest motiividest kuni äratuntavate portreedeni. Kõik dekoratsioonid, mis viitavad lavakujunduse traditsioonidele, väljendavad nende loojate suhet nn vana Vanemuisega või üldse ajaloolise Tartuga.

«Eestis on omakeelse klassikalise kultuuri kiht äärmiselt õhuke ja minu arust tuleks seda iga hinnaga säilitada, sest mingid väärtused on püsivad,» selgitas Paberit. «Mina ja mitmed mu kaasmõtlejad pole olnud rahul kõigi Tartu kui meie kultuurihälli taastamisel tehtud otsustega. Mõned märgilised, sümbolväärtusega kohad oleks pidanud jääma endiseks. Neid kaotades saavad meist meie enda kultuuri katkestajad.»

Tõnis Paberiti näitusel osalevad oma teostega Peeter Krosmann, Rein Maantoa, Margus Meinart, Meiu Münt, Kadri Paberit ja Imat Suumann.

Monumentaalgaleriis

Kunstimaja monumentaalgaleriis, kuhu pääseb hoovist, saab vaadata Sirja-Liisa Eelma isikunäitust «Kerge eine igal ajal». See on tema maaliseeria «Kerge eine» seni kõige ulatuslikum väljapanek.

Maalidel korduv motiiv on Indrek Grigori teatel pärit galerii Hop juugendstiilis põrandaplaatidelt, mille ornament sobib hästi kunstniku huviga visuaalselt minimalistlike, kuid kontseptuaalselt mahukate struktuuride vastu.

Ühe tunniga kolm avamist

  • Täna kell 17 avatakse Tartu kunstimaja (Vanemuise 26) monumentaalgaleriis Sirja-Liisa Eelma näitus «Kerge eine igal ajal».
  • Kell 17.30 sama maja väikeses saalis Tõnis Paberiti installatsioon «Vanemuine».
  • Kell 18 teisel korrusel suures saalis Tanja Muravskaja näitus «Kangelane».
  • Kõiki neid saab vaadata 12. novembrini.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles