Tartu politsei tahab laiendada valvekaamerate ala

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valvekaamera. Foto on illustreeriv.
Valvekaamera. Foto on illustreeriv. Foto: Mihkel Maripuu

Viis aastat tagasi Tartu kesklinna paigaldatud valvekaamerad on aidanud avastada korrarikkumisi ja leida tagaotsitavaid inimesi, mistõttu sooviks politsei laiendada tulevikus videoseire ala ka kesklinnast kaugemale. 


Tartu politseijaoskonna juht Kaja Suur, kui palju on valvekaameratest politseile siiani kasu olnud?

Videoseire annab politseile võimaluse tagada avalikku korda Tartu kesklinnas kombineeritult – politseipatrull ja videoseiresüsteem täiendavad teineteist. Videoseire kasutamine võimaldab politseiressurssi otstarbekamalt kasutada ja tööd operatiivsemalt korraldada.

Politsei hinnangul on tänu videoseirele kesklinna piirkonnas parem ülevaade seal toimuvast ja vajaduse korral saab videosalvestisi kasutada tõendina menetluses. Suur kasu on olnud kesklinna piirkonnas toimuvatel üritustel avaliku korra tagamisel. Videoseire on võimaldanud politseil kontrollida väljakutsete põhjendatust enne politseiressursi suunamist sündmuskohale.

Milliseid korrarikkumisi aitavad kaamerad eelkõige tuvastada?

Möödunud aastal registreeriti videoseire abil juhtumeid 95 korral. Lisaks kasutati videoseiret paljude teadete kontrollimiseks. Videoseiret kasutas kriminaalpolitsei kadunud inimeste otsimisel, samuti kuritegude asjaolude tuvastamisel.

Suvel olid tähelepanu all sillad, kust tehti ohtlikke vettehüppeid, samuti hoiti silm peal Kaarsilla kaarel turnijatel. Ohtliku tegevuse avastamisel suunati kohale patrullid, kes hoidsid ära võimalikud õnnetused.

Talvel kasutati videoseiret hoidmaks vandaale eemal jõulukuusest ja uue aasta puhuks valmistatud jääskulptuurist Raekoja platsil. Tegeleti ka liikluseeskirja rikkujatega: valesti parkijate, sissesõidukeeldu eiranud ja joobes autojuhtidega.

Kuidas praegust kaameravõrku paremini ära kasutada?

Politsei on suhelnud videoseire teemal linnavalitsuse ja turvafirma esindajatega ja üheskoos on läbi arutatud edasise arengu suunad, samuti on vahetatud kogemusi ja informatsiooni videoseire töö parandamiseks.
Töö toimub pidevalt.

Millised linna piirkonnad vajaks kaameravalvet juurde?

Kesklinnas on kaamerate paigutus praegu optimaalne ja see on läbi arutatud linnavalitsusega. Arutusel on olnud kaamerate paigutamine tulevikus Vabadussillale ja Turu–Riia ristmikule. Võimalikud kaamerate asukoha muutmised tulevad pärast analüüsi. Süsteem lubab paigutada olemasolevatele juurde veel kolm kaamerat, kuid nende soetamine on tulevikuteema ja midagi konkreetset pole praegu otsustatud.

Kas viis aastat vanad kaamerad on endiselt hea kvaliteediga?

Praegu on Tartu videoseires kasutusel 11 kaamerat. Kaks kaamerat pole ajutiselt kasutusel, kuna nende endistes asukohtades käivad remonditööd. Kaamerapildi kvaliteet on hea, salvestuse kvaliteet rahuldav.
On katsetatud uusi tehnilisi lahendusi kaamerasalvestuse parandamiseks, kuid praegu pole need otstarbekad. Videoseires kasutatavate seadmete hind muutub pidevalt ja täpset hinda on raske prognoosida.

Hiljuti eraldas linn politseile kaamerate tarvis 2250 eurot. Miks?

Endise postimaja fassaadi ümberehituse käigus eemaldati hoonelt kaks kaamerat. Maja nüüdsed omanikud on kinnitanud, et nad on nõus kaamerate tagasipaigaldamisega suve lõpul. Selleks eraldas Tartu linnavalitsus Lõuna prefektuurile reservfondist vajaliku raha.

Millal võiks kaameravõrk laieneda?

Lähiaastatel ei ole plaanis suuri ümberehitusi, küll aga võib muutuda kaamerate asukoht.

Kaamerast on kasu
• Ühel kaamerapildil oli näha, kuidas kaks noorukit peksavad Küüni tänaval uue kaubamaja juures maas lamavat meest, otsivad seejärel läbi tema taskud ning võtavad rahakotist ära sularaha. Patrull pidas sündmuskohal kinni kaks selles kuriteos kahtlustatavat noormeest ja tütarlapse, kes jälgis toimunut eemalt.
• Gildi tänaval löödi kannatanut noaga rindu. Lööja isik tuvastati videoseire abil ning ta peeti kinni.
• Viimane videoseire abil avastatud juhtum oli 19. aprillil. Kell 19.27 teatas kodanik, et Pirogovi platsil võib viibida neiu, keda otsib taga Lääne prefektuur. Juhtimiskeskus alustas turvakaamerate abil otsimist, mõne aja möödudes märgatigi kirjeldustele vastavat isikut ning politseipatrull pidas ta kinni. Videoseire on aidanud avastada mitu niisugust juhtumit.
Allikas: Lõuna politseiprefektuur
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles