Venelanna Tartus: tahan näidata hoopis teistsugust Venemaad

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olga Einasto mikrofoniga laval.
Olga Einasto mikrofoniga laval. Foto: Erakogu foto

Neljapäeval Räpinas ning järgmisel neljapäeval Tartus aset leidva Bulat Okudžava laulude õhtu solist on Olga Einasto – laulva hingega raamatuinimene.

Olga Einasto töötab Tartu ülikooli raamatukogu teenindusosakonnas ning on aastaid olnud rahvusvahelise kirjandusfestivali Prima Vista venekeelse programmi koordinaator. Tänu temale on Tartusse jõudnud vene kirjanikud Ljudmila Ulitskaja ja Viktor Jerofejev, samuti muusik Andrei Makarevitš, kuulsa ansambli Mašina Vremeni peategelane.

Prima Vistast kõik alguse saigi.

Bulat Okudžava sünniaastapäev on 9. mail. Just samal ajal leiab igal kevadel aset Prima Vista ning festivali korraldajad pidasid juba ammu plaani, et siis võiksid kõlada Tartus ka Okudzava laulud. Aga keda esinema kutsuda? Keda?

Muusika on alati olnud Olga Einasto suur kirg, kuigi seni on ta laulnud kodus sõprade ringis ehk nii-öelda köögis.

«Päris mitu aastat kõlas see küsimus, kuni mu sõbrad ütlesid: sina, Olga! Sina ise laulad sel kontserdil,» meenutas Olga Einasto.

Nii juhtus, et juba eelmisel aastal pani Olga oma sõprade tungival palvel Okudžava lauludest kava kokku ja esines festivali publikule. Sedasama kava kordas ta tänavuse Prima Vista ajal Annelinna koolis.

«Mu kuulajaiks olid gümnasistid, kogu kontserdi jooksul ei vaadanud neist keegi oma nutitelefoni,» meenutas ta. «See oli erakordne. Aga ega nad eriti teadnud Okudžavast midagi.»

Olga Einasto tajub nüüd, nagu oleks tal ka suurema publiku ees missioon täita. «Ma väga tahan tutvustada seda ehtsat vene kultuuri,» rääkis ta. «Näidata mitte sellist Venemaad, mis paistab sageli meediast, vaid hoopis midagi muud. Seda, milline on vene inimese hing, vene kultuur ja vene laul. Kui sügavad tekstid on Okudžaval!»

Elmet Neumann.
Elmet Neumann. Foto: Erakogu

Just tänavu möödub Okudžava surmast 20 aastat.

Olga Einasto partner kontsertidel on professionaalne muusik Elmet Neumann, kes on laulude arranžeerija ning kes saadab teda kitarril. Osa laule kõlab eesti keeles, need on Olga tõlkinud ise. Kõlab ka luulet.

Selgub, et laulmine ja muusika on alati olnud Olga Einasto suur kirg, kuigi seni on ta laulnud kodus sõprade ringis ehk nii-öelda köögis. Aga juba kuueaastaselt läks ta muusikakooli – ta mängib nii kitarri kui akordioni. Ka on ta akadeemilist laulmist õppinud, kuigi akadeemiline doktorikraadi on tal hoopis meedia ja kommunikatsiooni erialal.

Bulat Okudžava laulude õhtud

19. oktoobril kell 19 Räpina aianduskoolis ning 26. oktoobril kell 19 Tartus Genialistide klubis.

Bulat Okudžava (1924–1997) oli gruusia ja armeenia päritolu kirjanik, poeet ja helilooja, kes kirjutas ja esines vene keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles