Kambja lööb trummi ja Ülenurme lööb trummi, pettumus on suur

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kambja vallamajas. Kõik kabiinid täis!
Kambja vallamajas. Kõik kabiinid täis! Foto: Margus Ansu

Kambja uue volikogu 21 liikme valimiseks käivad inimesed täna hääli andmas senise Kambja valla kahes valmisjaoskonnas – Vana-Kuustes ja Kambja alevikus ning Ülenurme vallas – Ülenurme, Külitse ja Tõrvandi alevikus.

Kuuste koolimaja raamatukogus oli täna keskpäeval õdus ja vaikne. Aknast avanes imeline vaade mõisapargi põlistele puudele ning raamaturiiuleist õhkus ilu, korrapära ja tarkust.

«Te võtke õuna,» lausus Anne Palumets, kes seisis valimiskasti juures ja osutas laual olevale vaagnale. Ühtegi valijat ruumis parasjagu polnud.

Valimisnimekirjade taga istunud Kaido Mark arvas, et eks maal käibki nii: hommikul käiakse valimas ruttu ära, ja kuna õues on nii ilus ilm, siis ega nüüd enne õhtut väga palju inimesi enam tulegi. Ka bussiringi rahvas käis keskhommikul valimas, oli seitse või kaheksa inimest. Bussiring tähendab, et vald paneb valimispäeval kaugemate külade vahet bussi sõitma, et rahvast jaoskonda tuua.

«Teate, see on matemaatiliselt elementaarne. Me peame siin nende poolt hääletama, kes on Kambjas võimul ning jube kahju on, kui mõnel jääb haridus allpoole sellest 5b-st,» ütles Evald Ilves.

Valmisjaoskonna juht Heli Nemvalts märkis, et inimeste valimisaktiivsuse üle võib rõõmustada. Elektrooniliselt hääletanute protsent oli neil koguni 20 ning ka eelhääletajaid jätkus ning nii sai Vana-Kuustes keskpäevaks valimaskäinute protsent kõrgem kui kunagi varem sel tunnil – 45.

Tuppa astus lahke olekuga villase mantli ja kübaraga daam. Otsis prillid, andis laua juures allkirja, sai sedeli ja kadus kardinate varju.

See naine oli Liidia Mark, 83 aastat vana. Ta on aastaid töötanud loomakasvatuses ja meiereis ning elanud Kambja vallas vähemalt 50 aastat.

Kuuste koolimajas. Valimissedeli saab Liidia Mark./ Margus Ansu
Kuuste koolimajas. Valimissedeli saab Liidia Mark./ Margus Ansu Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

«Ma valisin omainimese, kes on alati lahke ja vastutulelik,» ütles ta. «Meil on nii tubli vald, igal sammul saab abi, arsti juurde pääseb. Mul ei ole ühtegi nurinat.»

Et tulevasse Kambja valda hakkab kuuluma ka Ülenurme vald, sellega on Liidia Mark kursis, aga ei soovinud sellest pikemalt rääkida. «Minule meeldib meie oma Kambja vald,» sõnas ta.

Kambja seisab enda eest

Kambja vallamaja asub ajaloolises Väike-Kambja mõisahoones, kümnekonna kilomeetri kaugusel Vana-Kuustest. Suure ümmarguse muruklumbi ümber vurasid täna lõuna paiku autod, tuldi ja mindi.

Valimiskomisjoni esimees Reet Kiuru kinnitas, et kui keskpäevaseid valimisaktiivsuse protsente vaadata, siis nelja aasta eest oli see 38 ning nüüd 42. Näib, et Kambja inimesed tahavad, et nende hääled uues vallavolikogus välja paistaksid.

Oma hääle andnud 40-aastane põllumees Aarne Mullonen ütles, et vaatas neid Ülenurme kandidaate ka, aga hääle andis ikka omainimesele. «Eks see segane asi ole, mis nüüd ees ootab,» rehmas ta käega. «Kambja vald hakkab ulatuma koos Ülenurmega linna piirini välja! Ei tea...»

Kui uue valla kaarti silme ette manada, siis selle geomeetriline keskpunkt on praegune Kambja alevik. Kuhu uus vallavalitsus platseerub – seda veel ei tea, seda otsustab tulevane uus volikogu.

Järgmisel hetkel oli valmiskabiinides terve perekond.

Perepea Erti Kulberg on ettevõtja. «Eks nüüd on jah nii, et Ülenurme lööb trummi ja Kambja lööb trummi,» ütles ta.

Neist trummilööjatest ei pruugi ühekorraga aga häid sõpru saada, võis sellest ütlusest järeldada.

Vallamajast eemal, bussipeatuses pargipingi istus 81-aastane Aili Siil. Talle tõi valdade liitmine meelde omaaegse kolhooside liitmise. Sellest andis tükk aega rääkida. Ailil oli valimas käidud. «Kas teate, kui hea ja tubli inimene Tedrema on,» märkis ta ning rohkem polnud mõtet mõistatada, kellele ta hääl läks.

Ivar Tedrema on senise Kambja vallavanem.

«Tee minust ka pilti!!» hõikas jalgrattaga vallamaja poole pedaaliv mees.

Kambja vallamajas. Esiplaanil Evald Ilves./Margus Ansu
Kambja vallamajas. Esiplaanil Evald Ilves./Margus Ansu Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Mehe nimi on Evald Ilves, 69 aastat vana, EPA-s hariduse saanud spetsialist, endine keskastme juht, põllumees.

«Teate, see on matemaatiliselt elementaarne,» asus ta rääkima. «Me peame siin nende poolt hääletama, kes on Kambjas võimul ning jube kahju on, kui mõnel jääb haridus allpoole sellest 5b-st.»

Evald Ilves pidas silmas seda, et kaks ühinevat omavalitsust on üsna ebavõrdses seisus. Linna lähedal asuvas ja pindalalt üsna väikeses Ülenurme vallas elab peaaegu kolm korda rohkem inimesi kui pindalalt palju suuremas, ajaloolises Kambja vallas. Kui inimene seda 5b klassi matemaatikat ei mõista, siis ei esinda hõreda asustusega Kambja inimeste huve suurvallas enam keegi.

Ülenurmel ebaõigluse tunne

Ülenurme valimisjaoskond asub pargis, Eesti Põllumajandusmuuseumile kuuluvad punase katusega häärberis.

Ülenurmes. Vennad Silver ja Aleks Tabo./ Margus Ansu
Ülenurmes. Vennad Silver ja Aleks Tabo./ Margus Ansu Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

20-aastane Silver Tabo ja ta vend, 17-aastane Aleks Tabo olid elus esimest korda vallavolikogu valimas. Nad olid oma otsuses kindlad, ei kobanud nooruse tõttu pimeduses. Hääle andsid mõlemad Ülenurme inimesele.

Uus suur Kambja vald ei meeldi neile aga sugugi. «Meil olid kõik tingimused täidetud selleks, et oleksime Ülenurme vallana võinud jätkata,» põhjendas Silver Tabo, kes õpib Tartu ülikoolis sotsiaalteadusi. «Näiteks Nõo vald oli sundliitmise vastu ja Nõo sai oma õiguse, aga meie ei saanud. See on ebaõiglane.»

Ta noorem vend, Ülenurme gümnasist Aleks Tabo oli venna arvamusega päri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles