Mais löövad Tartu raekoja kellad teisiti

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Raekoja torni kellad.
Tartu Raekoja torni kellad. Foto: Ain Protsin

Lõppeval nädalal on raekoja kellad tavatutel aegadel mänginud mitmesuguseid viise – Tartu valmistub mai lõpus peetavaks põhjamaade sõpruslinnade kokkutulekuks.


Linnaametnikel on juba mõnda aega olnud mõttes oma külalisi üllatada neile tuttava looga raeplatsi kellatornist. Alati on see aga takerdunud ajapuuduse taha või jäänud ära mõnel muul põhjusel. Seekord aga läks kõik kenasti ning juba kuu aega varem on lood sisse mängitud.

Igast riigist üks

Ettevõtmise eest vastutav linna avalike suhete osakonna juhataja Indrek Mustimets rääkis, et kõik lood saatsid küllatulijad tegelikult ise, aga teisel eesmärgil, kontsertetenduse tarbeks. Nüüd kasutati aga need ära ka teisel moel.

Lugusid on kuus, üks igast riigist: Soomest, Rootsist, Norrast, Taanist, Islandilt ja ka Eestist.
Lisaks on lood sisse mänginud muusik ja raekoja kellamängu koordinaator Merle Kollom kokku pannud popurrii kõigist lugudest.

Mustimetsa sõnul on lood üldiselt tuttava viisiga, kui ka pealkirjad midagi ei ütle, ning kindlasti tunnevad need ära külalised, kellele need eelkõige mõeldud ongi.

Kõigile osalejatele jagatakse brošüürid, kus on ka kellaajaliselt märgitud, millal saab üht või teist lugu kuulda, tartlased ise saavad seda uurida linna kodulehelt.

Varakult valmis

Mängima hakkavad kellad kokkutuleku ajal iga päev tavapärastel aegadel – kell 9, 12, 18 ja 21. Mustimetsa sõnul kestavad lood poolteist kuni kaks minutit, vaid popurrii pikkuseks on umbkaudu viis minutit.

Kolmapäeval kuulati lood üle, nädal varem oli popurrii ettemäng. Mustimets rääkis, et nii vara tehti lood valmis igaks juhuks – kui miski oleks valesti läinud või poleks sobinud, siis olnuks veel aega muudatusi teha.

Põhjamaade sõpruslinnade kokkutulek on Tartus 23.–29. maini.

Sõpruslinnade kohtumise ajal mängitavad lood

• «Karjalan poikkija» (Soome)

• «Polska of August» (Rootsi)

• «I Skovens dybe, stille Ro» (Taani)

• «Styggen på låven» (Norra)

• «Softö unga» (Island)

• «Viire takka» (Eesti)

• Popurrii põhjamaade viisidest

• Täpse ajakava leiab kokkutuleku ajal Tartu linna kodulehelt.

Allikas: Tartu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles