Järgides õigeid nõuandeid pole maraton raketiteadus

Herbalife
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Herbalife

Jooksmise valivad ikka need, kes tahavad olla terved ja aktiivsed. Eelmisel laupäeval osales Herbalife tiim Tartu linna jooksumaratonil koos tuhandete jooksjatega ning oli seal üks suurimaid võistkondi. Väga heade tulemuste taga, kiireim 10 km aeg oli 47 minutit 26 sekundit, on nende endi arvates just suur panus ettevalmistusele koos tugeva tiimitööga.

Herbalife jooksutiimis osales 256 võistlejat, mis on tunduvalt enam kui eelmisel aastal ja see kinnitab jooksumaratonide populaarsuse kasvu. Teadlased kinnitavad, et jooksmine aitab ennetada paljusid tervisehädasid – südame-ja veresoonkonnahaigusi, diabeeti ja ülekaalulisust ning tugevdada immuunsüsteemi. Kuna maraton on ülim koormus meie organismile, on võrdselt oluline korralik ettevalmistus ja õige toitumise- ning puhkusega saavutatav taastumine.

Kuna maratonide hooaeg pole veel möödas ja paljud maratoonlased osalevad sügisel aktiivselt erinevatel jooksudel, siis Herbalife fitness ekpert, endine tippsportlane Elena Govorova ja toitumisnõustaja Laura Romeraitė-Kuklierienė jagavad nõuandeid, kuidas õigesti taastuda peale pikamaajooksu.

Huvitavaid fakte Herbalife võistkonnast Tartu linna jooksumaratonil 07.10.2017

Osalejate arv: 256 osalejat, 106 ei saanud haiguse tõttu joosta

Noorim osaleja Herbalife tiimis: 9-aastane

Vanim osaleja Herbalife tiimis: 87-aastane

Herbalife tiimi moto Tartu jooksumaratonil "Tunne rõõmu ja ületa iseennast!"

ESIMESED TUNNID JA PÄEVAD ON OLULISED

E. Govorova: “Kohe peale finišijoone ületamist jätka kerget liikumist, jaluta ja pista suhu midagi kergestiseeditavat poole tunni jooksul peale maratoni. Lihaste venitamine on tavapärane, pole vaja leiutada midagi uut. Koju jõudes heida pikali ja siruta jalad välja või toeta vastu seina 10 minutiks.”

Sageli kurdetakse, et lihased valutavad peale jooksmist. Selle puhul aitavad massaaž(võid ka ise teha kui oskad) ja soolavann.

TAASTUMINE PEAB OLEMA ETAPILINE

Taastumine on individuaalne – igaühel oma tempo. “Esimestel päevadel peale maratoni ei soovita joosta, kuid diivanil lebamine pole ka õige. Mõnedel on taastumise aeg nädal, mõnel kuu, enne kui taas pikamaajooksule minna. Tähtis on taastumise ajal valida distantsi pikkusi samm-sammult lühemast pikemaks,” rõhutab E. Govorova ning lisab: “Peale maratoni on hea esimesed 2-3 päeva hoopis kõndida, see aitab kiiremini ja sujuvamalt meie kehal taastuda. Ja kindlasti on võtmesõnaks tasakaalustatud toit ja jook.“

Jelena Govorova
Jelena Govorova Foto: Herbalife

VEDEL ASENDUSTOIT AITAB VÄLJA

Herbalife toitumisnõustaja Laura Romeraite-Kuklieriene teab, et sageli peale suurt füüsilist pingutust ei tahagi midagi süüa. Seega paljud valivad söögi asemel hoopis joogi või vedela toidu, mida on kergem tarbida, see leevendab keha vedelikupuudust ja selles sisalduvaid mineraalaineid omastab meie keha hõlpsamalt.

“Kiireks süsivesikute taastuseks sobivad hästi puuviljad, marjad ja mahlad. Õigeaegne toit peale pingutust on olulise tähtsusega, et me ei jätaks oma keha liiga kauaks ilma vajalike aineteta, mis aitaksid kaasa lihastes glükoosi sünteesile. Süntees toimub siis, kui manustada süsivesikuid koheselt peale pingutust ja soovituslik kogus võiks olla 100 gr 30 minuti jooksul,” räägib L.Romeraite-Kuklieriene.

Laura Romeraite-Kuklieriene 
Laura Romeraite-Kuklieriene Foto: Herbalife

PROTEIINID JA SÜSIVESIKUD ON TÄHTSAD

1,5-2 tundi enne füüsilist pingutust tuleb süüa kergeltseeditavaid ja mitterasvaseid komplekssüsivesikuid näiteks nuudleid, keedetud kartuleid, valget kala, küülikuliha, aurutatud köögivilju, värsket kurki ja tangaineid. Uuringuid on näidanud ka seda, et proteiinirikka toidu söömine-joomine kas treeningu ajal või vahetult enne ja pärast treeningut aitab treeningu sooritusele kaasa ning suurendab lihasvalkude sünteesi.

PLANEERINIME AITAB TAASTUDA

Võib juhtuda, et peale rasket pingutust tekib tahtmine end nn premeerida mõne snäkiga, mis ei kuulu tasakaalustatud toitumise valikusse. Toitumisspetsialistid soovitavad kindlasti sellest mõttest loobuda.

“Sporti harrastavad inimesed peaksid vältima taastumise ajal suure rasvasisaldusega toidu söömist, kuna selle seedimine kurnab väsinud organismi. Energia lisamine kehale peab sobituma energiakuluga, et vältida soovimatut kehakaalu tõusu. Kombineerimine ja tasakaalustamine pole igapäevaselt kerge, kuid sellele peab keskenduma,” soovitab L. Romeraite-Kuklieriene.

Soovimatute isude vastu aitab muuhulgas ka vee joomine söögiaegade ja vahepalade vahel. Toidukordade soovituslik vahe peaks olema 3-4 tundi, et hoida veresuhkrut tasakaalus.

“Nädalamenüü etteplaneerimine aitab ennetada valede valikute tegemist. Kindlasti väldi äärmuslikku näljatunnet ja hoia tervislikud suupisted käepärast. Head valikud on müslibatoonid, puuviljad, köögiviljad, pähklid ja teraviljaampsud,” annab nõu L. Romeraite-Kuklieriene.

Herbalife pakub isusid pärssivaid tervislikke snäkke: röstitud sojaoad, Formula 1 Express batoonikesed, küpsised, supisegud ning Formula 1 erinevad segud, millest on mugav teha magusaid ja soolaseid kokteile.Tervislik elustiil on järjepidev igapäevane protsess. Kui oled “rajal” spordi ja õige toitumisega, on kerge olla heas füüsilises vormis, positiivses meeleolus ning sul on energiat valmistuda järgmiseks maratoniks.

Herbalife tiim julgustab maratoni ette võtma ja võimalusel just suurema võistkonnana, sest kambavaim annab motivatsiooni ja usku endasse. Ela aktiivselt ja tervislikult – oled terve nagu purikas!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles