Koolitüdruk pääses pidevatest süstlatorgetest

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niisuguse vidinaga saab diabeedihaige insuliini manustada vaid nupule vajutamisega.
Niisuguse vidinaga saab diabeedihaige insuliini manustada vaid nupule vajutamisega. Foto: Sille Annuk

Birgita Eva Tamm on Tartu tüdruk, kelle portree on lastefondi plakatil kirjaga «Birgita Eva. Süstib 2 aastat». Nüüd võtab seesama tüdruk taskust välja väikese vidina ja kinnitab, et enam ta ei süsti.


See väike vidin on insuliinipump – väga igatsetud ja üle 1000 euro maksev abivahend igale 1. tüüpi diabeeti põdevale lapsele ja tema perele.

Niisuguseid  lapsi on Eestis umbes 700. Just nende peale mõeldes on Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond korraldanud annetuskampaania, vajades appi häid modelle, kes oleksid nõus diabeediteema inimestele lähedaseks jutustama.

14-aastane Birgita Eva Tamm on olnud üks neist julgetest.

«Ega seda avalikku tähelepanu nüüd nii meeletult palju ka olnud,» sõnab Birgita Eva Tamm. «Üldiselt olen ma saanud positiivset vastukaja. Paljud inimesed on öelnud, et see oli minust nii tubli.»

Birgita Eva on nüüdseks kohanenud ka insuliinipumba-ga, millest ta ei lahku ei päeval ega öösel.

«Siin on see Bonus-nupp, millele mul tuleb vajutada,» näitab Birgita Eva. «Süstlaga sain manustada vaid täisühikuid, kas 1 või 2, selle pumbaga saan panna ka näiteks 0,7 ühikut. Ja vajutan, kui olen ühiku ära määranud – siis insuliini manustamine aktiveerub.»

Neli nupulevajutust

Seda viimast vajutust teeb Birgita Eva neli korda päevas, enne iga söögikorda. Insuliin jõuab ta organismi ilma vähimatki ebamugavustunnet tekitamata.

Ühikut valides tuleb Birgital aga silmas pidada söögikoguseid ja seda, kui palju tal päeva jooksul on liikumist. Pump ise annab iga tunni tagant organismile veel väikese lisakoguse ravimit, et insuliinifooni ühtlasena hoida.

«Kui süstisin, siis tuli sageli teha lisasüste,» räägib Birgita Eva. «See tekitas suurt stressi ja pani mu mõnikord lausa nutma, kui nägin, et juba seitsmes süst päeva jooksul ja et enam pole kohtagi, kuhu torgata...»

Aga ega insuliinipumbagagi kohe kõik laabunud.

Pumba puhul tuleb iga neljanda päeva hommikul vahetada kanüüli, millega pump on kehaga ühenduses. See kanüül tuleb viia kõhuvoldikese sisse, pealtpoolt hoiab seda paigal väike plaaster. Birgita Eval tuli kanüülivahetus endal selgeks saada.

Algul viibis ta sellepärast haiglas, kus kanüüli paigaldas arst. Siis käis Birgita Eva iga kord haiglas ette näitamas, kuidas ta selle tööga ise hakkama saab. Kõik laabuski.

Aga siis, kui ta kodus seda üksi tegema asus, läks ikka midagi sassi. Kanüüle, mida ei saa apteegist ilma ette tellimata osta, kulus ootamatult palju.

«Mingi hetk tuli paanika,» meenutab ta. «Sest nii mõnigi kord oli nii, et vahetasin kanüüli ja manustasin insuliini küll, aga veresuhkur oli ikka 18 – ja nii päris mitmeid kordi. Millegipärast ei jõudnud insuliin ikka kohale, see oli aga väga halb.»

Nüüdseks on Birgita Eva kõik nipid selgeks saanud. Ema Airi Mägi ütleb, et tütre veresuhkrunäidud on viimasel ajal väga head ning see on kõik tagatis, et tulevikus pääseb tüdruk ohtlikest tüsistustest.
Ema ütleb veel, et ta imetleb väga oma 14-aastase tütre sotsiaalset küpsust ja iseseisvust.

«Ta saab kõigega hakkama ega hooli mitte kellegi teise arvamusest, ükskõik, mida see diabeetik olemine endaga kaasa toob,» märgib ema.

Lastefondi insuliinipumpade kampaania lõpuüritus leiab aset täna kell 11 lastekliinikus, kuhu on kohale kutsutud Bir­gita Eva Tamm ja ta ema Airi Mägi ning teisedki insuliinipumba saanud laste pered.

Teemaga tegeldakse edasi

Lastefondi juht Küllike Saar märkis, et kokku on annetatud üle 80 000 euro ehk üle 1,25 miljoni krooni.
Ja praeguseks on endale uue pumba saanud 22 last.

Kogutud raha eest on võima-lik toetada veel sama palju lapsi.

«Kui me aga suudaksime osta näiteks 350 pumpa... See oleks vähemalt pooltele lastele, kellel on Eestis diagnoositud diabeet, vot see oleks juba muljet avaldav,» sõnas Küllike Saar.

Ta lisas, et lastefondi inimesed tegelevad teemaga edasi, saates kirju ettevõtetele ja paludes, et nad toetaksid konkreetsetele lastele insuliinipumpade ostmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles