Küsimus kandideerijatele: kas olete Tartu külje alla plaanitava tselluloositehase rajamise poolt või vastu?

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rajatavale tselluloositehasele on tähtis vesi ja raudteeühendus. Selle järgi sobiks uus tehas kõige paremini Vorbuse kanti Jänese raudteesilla juurde. Tehase täpne asukoht selgub siiski planeerimise lõpuks. Kõne all on Emajõe-äärne ala Tartust 15 km üles- ja allavoolu.
Rajatavale tselluloositehasele on tähtis vesi ja raudteeühendus. Selle järgi sobiks uus tehas kõige paremini Vorbuse kanti Jänese raudteesilla juurde. Tehase täpne asukoht selgub siiski planeerimise lõpuks. Kõne all on Emajõe-äärne ala Tartust 15 km üles- ja allavoolu. Foto: Margus Ansu

EKRE

Kindlalt vastu. Linnast ülesvoolu sääraseid tehaseid ei kavandata enam kusagil. 

Isamaa ja Res Publica Liit

Tartu linn ja Suure Emajõe jõgikond ei tohi kunagi reostusohtu sattuda. IRLi Tartu piirkond lubab oma valimisprogrammis kindlalt vastu seista suure reostusohuga tselluloositehase ra­jamisele Tartu linna ja Suure Ema­jõe jõgikonna puhtust mõjutavale alale.

Keskerakond

Kas pooldate varianti A või B? Aga alfabeedis on rohkem tähti! Tselluloositööstuse edendamist peetakse kogu maailmas väga perspektiivikaks, plahvatuslikult kasvavaks tootmisharuks (biolagunev pakend versus massiline plastireostus; toorainemüüjast tootjaks kujunemine; suurt lisandväärtust loovad töökohad, rakendusuuringute edendamine …). Tartu vajab seda. Ent tehasega peab kaasnema keskkonnakaitse nõuete range täitmine. Asukoht? Tartu rae traditsioonide järgi pigem linnast allavett.

Reformierakond

Üle kõige ja esmatähtis on meile Emajõgi ja puhas elukeskkond. Kõik meie otsused lähtuvad sellest. Ootame sõltumatute ekspertide analüüsi kavandatavale tehasele. 

Sotsiaaldemokraatlik Erakond

Peame lähtuma ettevaatuse põhimõttest: raskesti tagasipööratavate otsuste puhul tuleb üheksa korda mõõta. Prioriteet peab olema loodus ja eeskätt Emajõe vee kvaliteet. Seetõttu vajame kindlat teadmist ja keskkonnamõjude hindamist, millelt eeldame kõrget kvaliteeti ja läbipaistvust. Jagame keskkonnaorganisatsioonide muret ning soovime, et keskkonnamõjude hindamisele esitatavad kvaliteedinõuded oleksid adekvaatsed.

VL Südamega Tartu

Kindlasti vastu. Eesti puidusektori lisandväärtuse arenemisele on see tehas pigem takistuseks, hoolimata ilusatest lubadustest. 

VL Tartu Eest

Need, kes ütlevad praegu reservatsioonideta poolt või vastu, tegelikult petavad iseennast ja ka linna- ja maaelanikke. Nii suure tehase, nii suure keskkonnamõjuga tehase poolt või vastu olemine vajab väga selgeid ja mitmekülgseid uuringuid, mis oleksid eelkõige ausad. Alles pärast ausaid uuringuid, mille tegemise poolt me oleme, saame öelda kas poolt või vastu. 

VL Tartu Heaks

Puidurafineerimistehase rajamine Tartu lähistele on võimalik seadustega sätestatud säästva metsanduse põhimõtete range järgimise korral. Tehas ei tohi halvendada vee kvaliteeti Emajões, suurendada õhureostust ja kahjustada tartlaste puhkekohti. Tehase keskkonnamõjude hindamisele tellime koostöös kogukondadega sõltumatu auditeerimise.

Ühendatud Vasakpartei

See tehas on kahtlemata vajalik ka selleks, et panna piir arutule toor­puidu laristamisele, selmet seda väärtustada ja oma inimestele tööd anda. Tänapäeval peaks ka sellega seotud keskkonnakahjud olema leevendatavad, kui kõik hästi läbi mõelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles