Raatuse tänava pussitaja läheb aastateks vangi

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl Kristjan Nurmik kohtusaalis.
Karl Kristjan Nurmik kohtusaalis. Foto: Margus Ansu

Veebruarikuus Tartus Raatuse tänaval aset leidnud kõnekas pussitamisjuhtum sai täna maakohtus esmase lahenduse. Kohus tunnistas Nii Karl Kristjan Nurmiku (21) kui Joosep Moori (21) süüdi kehalises väärkohtlemises, võõrasse eluruumi tungimises ja tapmiskatsesning karistas noori mehi vabadusekaotusega. Tõsi, Moori süüd hindas kohus väiksemaks ning tema kannab karistust tingimisi.

Nurmikule mõistis kohus kolme erineva süüteo eest liitkaristusena seitsme aasta pikkuse vangistuse. Kuid et protsess lahenes lühimenetluses, vähenes tema karistus seadusest tulenevalt 1/3 võrra ning ära tuleb kanda neli aastat ja kaheksa kuud vangistust. Karistusaja alguseks loeti tema kinnipidamisaega tänavu 11. veebruaril.

Moori karistas kohus kolme aasta pikkuse vangistusega, millest lihtmenetluse tõttu tuli samuti kolmandik maha arvutada. Kahe aasta pikkusest vangistusest on Moor kandnud kolm päeva eeluurimisvanglas. Aasta, 11 kuu ja 27 päeva pikkune karistus määrati tingimisi juhul, kui ta ei pane kolme aasta pikkuse katseaja jooksul toime uut kuritegu. Täiendavalt määras kohus, et Moor ei tohi katseaja vältel tarbida alkoholi, samuti tarvitada ega omada narkootikume.

Lisaks määratud karistusele tuleb Mooril ja Nurmikul solidaarselt hüvitada nii menetluskulud kui katta tsiviilhagid. Kolme kannatanu kasuks mõistis kohus noormeestelt välja kokku 15 500 eurot mittevaralist kahju. Lisaks varalise kahju (saamata jäänud töötasud) katteks 808 eurot ja enetluskuludena Nurmikult 1395 eurot ning Moorilt 1975 eurot.

Suurima kahjutasu määras kohus kannatanule, kes vaakus pärast pussitamist sõna otseses mõttes hinge ja vajas kohtunik Ingeri Tamme sõnul haigla erakorralise meditsiini osakonnas elustamist. Teiste kannatanute vigastused polnud eluohtlikud.

Süüdistuse järgi sattusid Jõgevalt pärit klassivennad ja sõbrad Karl Kristjan Nurmik ning Joosep Moor tänavu 11. veebruari õhtul koos Tartusse pidutsema. Kohtuistungitel tunnistasid noored mehed, et õhtu jooksul sai manustatud arutult palju alkoholi ning narkootikumi nimega ecstasy (metüleendioksümetamfetamiin). Seda viimast osteti väidetavalt ühest Rüütli tänava baarist «kellegi venelase» käest. Pidu vältas läbi öö hommikuni kuni Ümaralaua baaris tutvuti ühe mehega, kellega suunduti ühiselt tema korterisse Raatuse tänaval.

Veidi aega enne kella 10 hommikul saatis korteriperemees külalised minema, sest need kippusid tema sõnul külalislahkust kurjasti ära kasutama. Väidetavalt lükkas keegi teine majaelanik lahkuma asunud noormehed trepist alla. Sellisest käitumisest nördinud Nurmik leidis, et nii ta seda asja ei jäta ning kavandas kättemaksu. Koos Mooriga suundus ta Kivi tänavas asuvasse kauplusse, kust osteti kööginoad ja pudel viina.

Hoolimata joodud alkoholikogusest jõid Moor ja Nurmik ka ostetud Laua viina peaaegu tühjaks ning suundusid tagasi Raatuse tänava majja, kust neid oli välja visatud. Enesele oma tegudest aru andmata koputasid kättemaksjad vale ukse taga. Kui uks avati, tungisid nad korterisse ja Nurmik süüdistuse järgi vigastas noaga kolme inimest. Kuna kannatanud ilmselt kaitsesid end, sai vigastusi ka Nurmik ise. Majast väljudes palus Moor lähedalasuva riidekaupluse müüjal kutsuda kiirabi ja politsei.

Otsust tehes lähtus kohus süü suurusest. Moorile oluliselt väiksemat karistust määrates leidis kohus, et ta seisis võõras toas nuga käes, kuid pussitamisest osa ei võtnud. Samas ei saa teda süüst ka täielikult vabastada, sest ta osales nugade ostmisel, tungis võõrasse eluruumi ning hoidis nuga peos. Süüdistusest vabastanuks teda aktiivne sekkumine. Ta oleks pidanud oma sõpra takistama, leidis kohtunik.

Ostetud noad ja viinapudeli saatis kohus hävitamisele. Ülejäänud isiklikud asjad tagastatakse süüdistatavatele. Menetluspooled peale prokuratuuri saavad tänase otsuse vaidlustamise soovist teatada seitsme päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles