Loeng «Lauake näita end» ootab täna kõiki anatoomiahuvilisi

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimese embrüod alates 13. elunädalast. Foto on illustratiivne
Inimese embrüod alates 13. elunädalast. Foto on illustratiivne Foto: Sille Annuk

Tartu tervishoiu kõrgkool tutvustab 3. oktoobril kell 14.30 uut 4D-tehnoloogial põhinevat õppevahendit ehk anatoomialauda, mis on Eestis ainuke omataoline.  Loengule «Lauake, näita end!» on oodatud kõik huvilised.

Paljude rakenduste ja võimalustega anatoomiline laud sisaldab nelja päriselt elanud inimese andmeid, aga ka inimese embrüonaalstaadiume ja mitmete loomade anatoomiat. Seetõttu on see äärmiselt mitmekülgne õppevahend, millele leiaksid lisaks Tartu tervishoiu kõrgkooli üliõpilastele rakendust ka näiteks kunstnikud, veterinaarid või isegi kirurgid.

«Miks ka mitte uurida teekonda mõne keerulise operatsiooni puhul. Meie virtuaalsel inimesel on olemas nupp «Võta tagasi», mistõttu saab teostada vastava liigutuse uuesti ja õigesti,» sõnas tervishoiukõrgkooli õppejõud Ave Kõrve-Noorkõiv.

Loengul näidatakse ka, mida tähendab see, et anatoomilises lauas olevaid kujutisi saab kuvada kihtidena. Et üksteise järel saab virtuaalselt pildilt eemaldada naha, lihased, organid ja skeleti, kuniks alles jääb vaid närvisüsteem.

Eri kihte saab vaadelda ka eraldiseisvalt ning sama on võimalik teha organitega. Saadud kujutisi on võimalik lõikuda, pöörata ja vaadelda erinevates suundades.

Tartu tervishoiu kõrgkoolis hakatakse lauda kasutama embrüoloogia, histoloogia ja patoloogia õpetamisel. Eriti avarad võimalused avanevad radioloogiatehnikute koolitamisel, kuna lauaga saab visualiseerida radioloogilisi uuringuid alates röntgeniülesvõtetest kuni kolmemõõtmeliste ja ruumiliste liikuvate tomograafiliste kujutisteni välja.

Tervishoiukõrgkooli avalik loeng «Lauake, näita end!» algab täna kell 14.30 Tartus Nooruse tänav 5 asuvas kõrgkooli õppehoones, ruumis 003.

Loengut on võimalik jälgida ka kõrvalolevas ruumis 007 või siis veebi vahendusel: http://www.nooruse.ee/video.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles