Ohtlik Urg laguneb kinniste uste taga

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praeguseks on varjendi uksed tugevasti kinni ja ühel ka link eest võetud. Kui seegi ei aita, siis keevitatakse uksed kinni.
Praeguseks on varjendi uksed tugevasti kinni ja ühel ka link eest võetud. Kui seegi ei aita, siis keevitatakse uksed kinni. Foto: Sille Annuk

Eelmisel nädalal nägi Aapo Reitsak, kuidas kamp mehi tema kunagisse kodu-noortekeskusesse Urg sisse astus ning sealt rauduks seljas kohe välja marssis.


Politsei reageeris kiirelt ja vargad saadi kätte, kuid noormehe tähelepanu köitis see juhtum eelkõige selle pärast, et Pargi tänaval asuv linnale kuuluv endine varjend on poolteist aastat kasutamata seisnud ning kõik kolm välisust peaks lukus olema.

Reitsaku sõnul oli hiljem koos politseiga sisse minnes näha, et hallitanud ruumides oli mahajäänud mööbel ümber paigutatud ja põrandal lebasid madratsid. «Tundus, nagu oleks seal elatud,» arvas ta.

Kohe pärast politseilt saadud teadet läks linna töömees kohale, lukustas uksed ning sulges kõik kruvidega, nii et nüüd on sissepääsemiseks vaja tugevamaid tööriistu. Kui kaua uksed aga lahti olid seisnud, ei tea keegi peale nende avaja.

Ohtlik koht

Ehitises peituvad Reitsaku sõnul mitmed ohud. Pikemas perspektiivis teeb tervisele liiga seal vohav hallitus, mis kunagi sundis ka noored armastatud kohast lahkuma. Lastele võivad ohtlikuks saada aga sinna pesa teinud inimesed, kellel ei pruugi häid kavatsusi olla.

Politsei hinnangul on iga tühjalt seisev hoone sobiv kogunemiskoht joobes inimestele ning tõmbab ligi kurjategijaid.

Lisaks on seal kottpime ning kergesti võib juhtuda õnnetus.

Linnavarade osakonna majandamisteenistuse juhataja Eva Lääne rääkis, et kui sissemurdmine kordub, siis tuleb ilmselt lukud vahetada või uksed lihtsalt kinni keevitada.

Tema sõnul varjend praegu seisab niisama ja ootab, et talle mingi funktsioon leitaks. Aktiivselt uut üürnikku ei otsita, sest kuigi ehitis ei hakka kaela kukkuma, ei saa sinna ka kohe niisama sisse kolida.

Enne oleks vaja teha kapitaalremont, korda teha elektrisüsteem ja paigaldada ventilatsioon. Just nende tööde kõrge hinna tõttu – tol ajal ligi kaks miljonit krooni – ei peetud vajalikuks noortekeskuse tarbeks remonti tegema hakata. «Siin ongi küsimus selles, kas on mõistlik sinna remondiga panustada ja ta korda teha või on mõistlikum see lammutada,» rääkis Lääne.

Mõned mittetulundusühingud on varjendi pärast linna poole pöördunud, kuid seni pole leitud kedagi, kel olnuks  püsiv huvi.

Mingeid piiranguid selle nõukaaja ehitise lammutamisele ei ole, kuid otsuseid lähiajal siiski tegema ei hakata ning varjend jääb lagunema.

Selliseid hooneid on veel

Samasugune varjend on linnal ka Tähtveres Hermanni tänaval, kuid see lammutatakse ning asemele tuleb haljasala.

Vaksali tänaval ootavad paar ehitist aga detailplaneeringus ette nähtud tänavalaiendust ning seisavad senikaua tühjana.

Noortekeskus Urg

• Rollimängule pühendatud noortekeskus avas Pargi 8 varjendis uksed 2005. aastal.

• 2006 nimetati Tartu parimaks noortekeskuseks.

• 2008 sügisel oldi ohtliku hallituse tõttu sunnitud välja kolima, uued ruumid leiti Lille majas.

• Alates 2010 noortekeskust enam ei eksisteeri, rollimängijad tegutsevad siiski edasi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles