Mineviku suurkujud avasid tähetorni

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Eile pärastlõunal kohtusid Tartu tähetorni juures ajaloolised tegelased. Esmalt ilmus rahva ette Tartu Ülikooli rektor David Hieronymus Grindel (Riho Kütsar) ning veidi hiljem jooksis rahva hulgast läbi hallika kuuega arhitekt Johann Wilhelm Krause (Tanel Jonas).


Peale lühikest vaidlust ehitushindade teemal andis Krause rektorile üle võtme ning kuulsad mehed suundusid vast valminud tähetorni. Sellega polnud aga pidulik avamisüritus lõppenud.

Pärast pidukõnesid, kus riigikogu esimees ja astrofüüsik Ene Ergma viskas õhku küsimuse, kas ülikooli rektor ostaks ka nüüd tähetorni maailma parima teleskoobi, nagu tehti omal ajal Fraun-hoferi refraktoriga, ilmus tähetorni rõdule Friedrich Georg Wilhelm Struve (Martin Kõiv) ning arutles maakera kuju üle.

Õige pea oli kohal ka tema kuulus kaaslane kindral Carl Friedrich Tenner (Markus Luik), kellega omal ajal mõõdetud geodeetiline kaar ulatus Musta mere äärest Norra põhjarannikuni ning on nüüd kuulutatud Unesco maailmapärandiks.

Tähetorni auks ja Struve rõõmuks lennutas kindral aupaukudega taevasse uue kaksiktähe, mida mehed hakkasid kohe teleskoobiga uurima. Eesti esimene teadusajaloo muuseum, kus on ka päriselt teadust tehtud, oli sellega pidulikult avatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles