Contra jookseb Tartust Valmiera lähedale läti poeedi sünniaastapäevale

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõneleb Contra.
Kõneleb Contra. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Homme, reede hommikul kell 10 asub luuletaja Contra Tartust aadressil Tähtvere 1 jooksujalu teele Lätimaa suunas. Valmierast veidi edasi Liepa lähedale Kalāčisse tahab ta jõuda vähemalt 1. oktoobri keskpäevaks, sest kell 13 ootab teda luuletaja Eduards Veidenbaumsi majamuuseumis ees esinemine. Kokku tuleb eesti poeedil joosta umbes 163 kilomeetrit.

Contra on läti keelest tõlkinud Eduards Veidenbaumsi (1867-1892) luuletusi, mis ilmusid JI kirjastusel aastal 2014 raamatus «Mind ärge lugege». Järelsõnas kirjutab tõlkija, et Veidenbaums elas Tartus ja õppis paar aastat õigusteadust, kuid oli majanduslike raskuste tõttu sunnitud katkestama õpingud ülikoolis.

«1891. a tundis ta valmisolekut lõpetada ülikool, kuid ükskord talvel pidi ta rahapuudusel Tartust jala koju minema, sai külma ja progresseeruv tuberkuloos viis ta pool aastat hiljem 24-aastaselt hauda,» kirjutab Contra. «Ta maeti Liepa kalmistule.»  

3. oktoobril möödub Eduards Veidenbaumsi sünnist 150 aastat.

Intervjuud Contraga saab lugeda homses Tartu Postimehes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles