Ülikoolid õpetavad moodsat meediat

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Ibrus
Indrek Ibrus Foto: SCANPIX

Tartu ja Tallinna ülikool avavad sügisel ühise ingliskeelse magistriõppekava, mille siht on koolitada kiiresti arenevat telefoni- ja arvutimaailma valdavaid meediaspetsialiste.


Tartu Ülikooli ajakirjanduse ja kommunikatsiooni instituudi ning Tallinna Ülikooli Balti filmi- ja meediakooli ühisõppekava kannab nime «Ristmeedia tootmine» ning paneb rõhu video- ja helipildi tootmisele interaktiivsust lubavaile ekraanipõhiseile seadmeile: mobiiltelefonidele, arvuteile ja nende ristandeile.

«Mis puudutab lähiaastaid, siis pole kahtlust, et ristmeedia tõuseb ka Eesti meediatööstuses keskseks teemaks,» ennustas Balti filmi- ja meediakooli meediainnovatsiooni ja loomemajanduse lektor Indrek Ibrus. «Kindlasti on mõne aasta pärast inimestel palju enam käes nii tahvelarvuteid kui ka nutitelefone ning see hakkab võimaldama väga huvitavaid asukohapõhiseid sisuteenuseid.»

Näiteid juba on

Näitena ristmeedia rakendumisest uudismeedia vallas tõi Ibrus Ekspress Grupi, kus uut multimeedia uudisruumi ehitab üles Priit Hõbemägi.

«See, kuidas üks meediaettevõte hakkab oma sisu strateegiliselt eristama erinevate platvormide jaoks – paberleht, veeb, iPad, mobiilid –, ongi sisuliselt ei midagi muud kui ristmeedia strateegia,» kommenteeris Ibrus.
Väiksemamõõtmelise ristmeedia näiteks tõi Indrek Ibrus telesarja «Kelgukoerad», kus on väga tähtis roll sarja koduleheküljel. Selle abil hoitakse fännidega püsisuhet ka siis, kui sari parasjagu tele-eetris ei jookse. Näiteks kaasatakse neid loo jutustamisse või näitlejatena sarja episoodilistesse osadesse.

Ristmeedia õppekava põhilektoreiks asuvad Indrek Ibrus, Dirk Hoyer, Jüri Pihel, Pille Pruulmann-Vengerfeldt, Külliki Korts, Ulrike Rohn, David Lamas, Hans Põldoja ning Kaido Kikkas. Tänu Euroopa Liidu toetusele on võimalik palgata ka hulk välisõppejõude, näiteks täiskohaga professor, kelle leidmise konkurss on lõpusirgel.

Korraga kahes ülikoolis

Loenguid hakatakse pidama nii Tallinnas kui Tartus, aga ka Riias koostöös sealse Stockholmi Majandusülikooliga. Tartus toimub umbes viiendik loengutest. Kõik tudengid arvatakse nii Tartu kui Tallinna ülikooli hingekirja.

«Loodame, et esimesel aastal, kui me ei ole kardetavasti kogu temaatikat ja ka õppekava saanud veel piisavalt tutvustada, saame õppima võtta üle kümne tudengi,» avaldas Indrek Ibrus. «Järgnevatel aastatel plaanime võtta kahekümne tudengi ringis.»

Lisaks ristmeedia õppekavale avavad Tartu ja Tallinna ülikool Viljandi kultuuriakadeemia ning Balti filmi- ja meediakooli baasil sügisel ühisõppekava «Muusika ja filmikunsti helitehnoloogia».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles