Ilmatsalu rahvas võib taas puhast vett juua

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Stanislav Moshkov

Augustikuu algusest saati on Ilmatsalu aleviku elanikud pidanud oma joogivett keetma, sest sellesse olid sattunud mitmesugused bakterid. Nüüd teatas AS Ema­jõe Veevärk, et vesi on lõpuks puhas ja seda võib taas julgelt juua.

Kui 28. augustil leidus Ilmatsalu joogivees veel kolilaadseid baktereid, siis 5. ja 13. septembri proovides neid enam polnud, nagu ka enterokokke ja kolibaktereid, mida varem eri aegadel võetud laboriproovid näitasid.

Ka terviseameti Tartu labori vanem­spetsialist Krõõt Arbo kinnitas, et vesi on puhas ja seda võib juua keetmata. Veekvaliteedi edasine jälgimine on tema sõnul nüüd Emajõe Veevärgi ülesanne.

«Hoiame lähikuudel piirkonna vee­kvaliteeti suurema tähelepanu all,» lubas veevärgi juhataja Andres Aruhein. Ilmatsalu aleviku ja Tüki küla elanikud said veevärgilt ka teate, et 1. augustist 30. septembrini nad tarbitud joogivee eest maksma ei pea, arve väljastatakse vaid kanalisatsiooniteenuse eest.

Kui suur on ettevõttele tekkinud kahju, ei osanud Aruhein eile veel öelda, kuid sellest summast peab veevärk tema sõnul teavitama ka konkurentsiametit. «Meie jaoks oli see esimene kord ja hea õppetund, mida edaspidi sellistel juhtudel paremini teha,» lisas Aruhein.

Praegu on tema sõnul endiselt kõige tõenäolisem, et bakterid sattusid vette sipelgate tõttu, kes leidsid üles betoonist veemahutist halvasti ehitatud koha ja uuristasid sealt läbi oma käigu, kandes sedasi pinnast mahutis olnud vette. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles