Kuus punkti maalisid vutihooajast uue pildi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JK Tammeka mäng FC Kuressaarega läinud laupäeval. Albert Prosa löögist läheb Tammeka juhtima 1:0.
JK Tammeka mäng FC Kuressaarega läinud laupäeval. Albert Prosa löögist läheb Tammeka juhtima 1:0. Foto: Margus Ansu

Jalgpalliklubi Tammeka muutus kahe nädalaga hooaja suurimast pettumusest arvestatavaks jõuks, sest võit Sillamäe Kalevi üle näitas meeskonna sisu ja Kuressaare alistamine meelekindlust, mida pallurid hooaja alguses ei suutnud leida.


Kui Tammeka peaks välisklubide kombel välja andma hooaega kokku võtva DVD, siis tõenäoliselt võib sealt välja jätta esimesed kuus kohtumist, neid ei soovi keegi meenutada.

Nii oli aastalõputurniiri võitnud ning mõne entusiasti poolt isegi medalipretendendiks ja tippklubide ohustajaks ennustatud Tammekal kuue kohtumisega kolm punkti ning koht tabeli viimaste seas.

«Mutrid logisesid kõikjal kõvasti,» võttis Tammeka peatreener Marko Kristal olukorra kokku.

Karmid koosolekud

Et meeskond õigele teele juhtida, peeti Sillamäe mängu eel palluritega mitu põhjalikku kohtumist. «Pidin neile puust ja punaselt ette tegema, et asjad ei tule iseenesest ja tuleb tööd teha,» selgitas Kristal.

See oli riskantne samm, sest järjekordne ebaõnnestumine võinuks noorte pallurite enesekindlust veelgi kahandada. Et pärast meeskonna niivõrd põhjalikku motiveerimist positiivne tulemus saada, olnuks loogiline teha seda enne nõrgema vastasega kohtumist.

Kuid Kristal Sillamäed ei peljanud, sest tema hinnangul on Eestis iga mäng võidetav.

«Võit Sillamäe üle näitas, et võime mängida kõigiga, kuid selleks peame suutma sada protsenti keskenduda ja tööd tegema,» hindas Kristal.

Laupäeval läksid tammekalased vastamisi Kuressaarega ja kordus hooaja algusest tuttav stsenaarium: tartlased asusid  Albert Prosa väravast juhtima, kuid vastasel lasti teise poolaja alguses viigistada.

Enne Sillamäe mängu oli oluline pallurid pingutama ja võitlema saada, Kuressaare mängu eel rõhus peatreener sellele, et üllatusvõidu saanud noortel varbad maast õhku ei tõuseks.

Kumb nõudmine otsustavaks sai, on võimatu vastata, kuid igatahes suutis Kaarel Kiidron 78. minutil palli standardolukorra järel väravasse suunata ja kolm silma liideti Tammeka punktisummale.

Kuigi mäng Kuressaare vastu oli ehk oodatust raskem, suudeti saada oluline võit ja murda hooaja alguses tooni andnud ebakindlus.

Esimestes mängudes kogetud probleemid tulenesid Kristali arvates kahest faktorist. Esiteks tekitasid probleeme jutud pallurite kohe-kohe saabuvast edust.

«Muutus palju asju korraga ja nad ei suutnud enam keskenduda olulisele – et tuleb mängida,» selgitas Kristal. «Neist kirjutati palju, seitse meest kutsuti U21 koondisse ning hakati saama palka. Tuli välja, et keeruline oli kahe jalaga maa peale jääda.»

Samuti polnud ideaalne hooajaks valmistumine, sest Tartu treeningu- ja mängutingimused pole just parimad ning lisaks kukkus treeningmängudeks ära mitu tugevat välismaist vastast.

Nüüd on Kristali sõnul vaja astuda samm edasi ja treener ise püüab mängijatele tekitada klubi sees konkurentsi, et pallurid peaksid meeskonnas püsimiseks endast igal treeningul ja mängul andma kõik.

Lisaks on Tammekal salarelvi varuks – mullu olid tartlased ühed vähestest, kes palli enamasti maas liigutasid ja niimoodi mängutempot kontrollides vastaseid kimbutasid, tänavu on neil mänguvahend liiga tihti õhku tõusnud ning kiiresti ja sageli ka suvaliselt ette lennanud, mis on vastaste kaitsjatele aga lihtne saak.

«Oodake, kuni murule jõuame,» muigas Kristal. Samas toonitas ta, et praegu ei saagi mängupildist rääkida,  meeskonnal on probleeme olnud mängu käimasaamisega. «Vaja on kõik liinid paika loksutada ja siis hakkab pall rohkem maas olema,» võttis ta kokku.

Eesmärk on endine

Pärast kaheksandat vooru hoiab Tammeka seitsmendat kohta, kuid meeskondade vahed on väikesed. Kristali arvates on tänavu mänge kõvasti mõjutanud kunstmuruväljakud. Tavaliselt on eesotsas olijad kohe minema saanud, kuid nüüd on kõik punkte kaotanud. «Ei teagi, kas meeskonnad on hakanud kaitsele rõhuma või ründajad viletsamaks jäänud,» hindas ta.

Vilets hooaja algus pole Tammeka eesmärke Kristali sõnul muutnud ja endiselt soovitakse koguda rohkem punkte kui mullu ehk vähemalt 41 punkti. Millise koha selline või suuremgi punktisumma annab, ei soovinud ta oletada.

«Ega midagi kerget edasi tule, mängukvaliteet vajab parandamist, tuleb maksimum välja pigistada,» ütles ta.

Laupäeval läheb Tammeka Tallinnas vastamisi Lasnamäe Ajaxiga, kes on tabelis viimasel kohal. Seejärel kohtutakse sama vastasega 7. mail Tartus, siis peaks kohtumine tulema juba uuenenud Tamme staadionil.

8 vooru järel
1. FC Flora    6    2    0    16:4    20
2. FC Levadia     5    2    1    17:6    17
3. Nõmme Kalju    5    1    2    17:5     16
4. Sillamäe
    Kalev    4    2    2    17:12    14
5. Narva Trans    3    3    2    17:6    12
6. FC Viljandi    2    3    3    4:7    9
7. JK Tammeka    2    3    3    9:17     9
8. Paide Linna-
     meeskond    2    2    4    9:12    8
9. FC Kuressaare    0    2    6    4:16     2
10. Lasnamäe
      Ajax    0    2    6     3:28    2

Järjekorras koht, meeskond, võidud, viigid, kaotused, löödud ja sisse lastud väravad, punktid.

Tammeka kohtumised
• Tammeka – Paide    2:2
• Flora – Tammeka    1:0
• Tammeka – Viljandi    1:1
• Kalju – Tammeka     4:0
• Tammeka – Trans     1:1
• Tammeka – Levadia     0:5
• Sillamäe – Tammeka     2:3
• Tammeka – Kuressaare     2:1

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles