Talgulised hakkavad jälle rämpsu rookima

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ropka tee pikendusele on osa tartlasi juba aastaid oma rämpsu vedanud. Ka tänavu võetakse sealt osa võsa maha, et risustajatel oleks ebamugavam tegutseda.
Ropka tee pikendusele on osa tartlasi juba aastaid oma rämpsu vedanud. Ka tänavu võetakse sealt osa võsa maha, et risustajatel oleks ebamugavam tegutseda. Foto: Sille Annuk

Tartu kevadise suurpuhastuse otsa tegid läinud nädalal lahti paarkümmend supilinlast, kes oma ühisvaldused prügist puhtaks lõid. Tänasest liituvad heakorratalgutega teised tartlased.


Sel kevadel neljateistkümnendat aastat korraldatavatel ülikoolilinna heakorratalgutel on kirjas 80 kohta, kus on koristamisel abikäsi tarvis. Talguliseks oli end eile kirja pannud 568 tartlast ja nimekiri pole lukus.

«Seda muret küll ei teki, et midagi koristada pole,» kinnitas Tartu linnavalitsuse haljastus- ja puhastusteenistuse juhataja Madis Tammeorg.

Osa hoolib, osa ei hooli

Näiteks ootab talgulisi Tartu üks prügiseimaid kohti, võssa kasvanud Ropka tee pikendus, kuhu räpakollid igal aastal palju rämpsu kokku veavad. Eile jäid seal silma näiteks paar oma elu ära elanud diivanit, tugitool, kümmekond suurt prügikotti tuhaga, palju ehitusprahti, plasti ja olmeprügigi.

«Ropka tee pikendus on üsna lootusetu koht seni, kuni sinna uut silda ei ehitata,» märkis Madis Tammeorg. «Aastatega on seal rämpsu küll vähemaks jäänud, aga täiesti puhtaks me seda kõrvalist kohta ei saa.»

Ka kolmandat aastat oma kodu ümbrust puhastava Kulli 4 kortermaja rahvas heitleb maha pillutud prahiga nagu lohega, kellel maharaiutud pea asemele kasvab ikka ja jälle uus. «Esimesel aastal oli maja ümber väga palju rämpsu,» rääkis Kulli 4 korteriühistu juht Dmitri Lubenets. «Nüüd on pilt veidi parem, aga koristades koguneb ikka mitu kotitäit. Inimesed lihtsalt tulevad poest ning viskavad pakendid ja pudelid igale poole maha.»
Kulli 4 majas on 24 korterit ja neljapäeva õhtul läheb kodu ümbrust koristama kümmekond inimest. «Need korteriomanikud, kes majas elavad, tulevad talgutele lihtsalt, neid ei pea paluma või meelitama,» märkis Dmitri Lubenets. «Üürnikud ei taha küll tulla.»

Suhtumise asi

«Eks küsimus ole suhtumises,» ütles Madis Tammeorg. «Mõnel inimesel algab kodu uksematist, mõne jaoks on kodu laiem mõiste. Igal aastal lööb talgutel kaasa palju linlasi, kellele on puhas koduümbrus tähtis, ja igal aastal jääb ka kokku roogitud rämpsu vähemaks.»

Eilsest 8. maini kestvate heakorratalgute korraldamiseks kulub 10 865 eurot ehk ligi 170 000 krooni. Linnavalitsus tagab talgulistele töö, tööriistad ja kehakinnituse, usinamad koristajad saavad ka auhinnad.
Eelmisel kevadel lõi talgutel kaasa ligi 900 tartlast, kes kogusid kokku üle 430 kuupmeetri prügi ja tegid kodulinnas puhtaks 54 risustatud kohta.

Jõudu tööle!
• Tartlased saavad linna kevadise suurpuhastuse ajal keskkonnajaamadesse (Jalaka 60b ja Jaama 72c) tasuta ära anda vanapaberit, metalli, pakendeid, elektroonikaromusid, suuremõõtmelisi esemeid, ohtlikke jäätmeid ja pisut aiajäätmeid. Mai lõpuni on keskkonnajaamad lahti ka pühapäeviti.
• Tartu heakorratelefonile 1789 võib anda teada kitsaskohtadest (tänavaaugud, katkised liiklusmärgid, tänavavalgustid jm). Teavet saab edastada SMSiga numbrile 1789, e-kirjaga aadressil 1789@tartu.ee või kodulehe aadressil www.tartu.ee/1789.
• Talgutel kaasalöömiseks ja koristamiseks sobiva aja valimiseks on vaja helistada tel 736 1267 või 503 7215.
Allikas: Tartu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles