Nädalavahetusel kutsuvad kaks linnaosa kõiki peole

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähtvere õunaõuepäeval on oluline osa kodukohvikutel. Pühapäeval ootavad oma hoovidesse üle linnaosa kaheksateist kohvikut.
Tähtvere õunaõuepäeval on oluline osa kodukohvikutel. Pühapäeval ootavad oma hoovidesse üle linnaosa kaheksateist kohvikut. Foto: Kristjan Teedema

Eelolev nädalavahetus toob kahed linnaosa päevad. Kui täna ja homme on festivali meeleolus Annelinn, siis pühapäeval ootab külalisi Tähtvere, eesotsas kodukohvikutega. 

Tähtvere linnaosa festival sündis eelmisel sügisel, mil oli igal pool tohutult palju õunu. Selle järgi sai linnaosapäev nime õunaõuepäev. Sel sügisel on õunu hoovides mullusega võrreldes küll vähem, aga Tähtvere selts ei lase end sellest häirida ja nimetab selgi aastal festivali õunaõuepäevaks. 

Pühapäeval on programm väga tihe ning inimesel, kes tuleb kodust hommikul kella 9 ajal välja, on päev kella 21ni sisustatud. Tähtvere seltsi juhatuse liige Kadi Riive rääkis, et programmi kokku pannes jälgis selts, et tegevust jaguks igale pereliikmele. Õunaõuepäeva südameks on Tartu ingeri maja plats aadressil Veski 35, kus on päev läbi kavas mitmesugust tegevust. Seal on avatud näiteks lasteala, kus pere kõige pisematele tuleb külla Lotte ja mänguasjamuuseumist rännukaru Nässu. 

Lisaks paljudele ettevõtmistele Veski tänaval on üle terve Tähtvere avatud veel paigad, kuhu iga päev ei ole võimalik minna. Riive peab festivalil erakordseks seda, et  avatud on tuntud filosoofi ja teoloogi Uku Masingu korter Hurda tänaval, kus ta kunagi elas. Korteriga saavad huvilised tutvuda pühapäeval. Samal tänaval on veel avatud skulptor Anton Starkopfi koduaed. Samasse aeda aadressil Hurda 2 on skulptor maetud. 

Kodukohvikud

Üha tavalisemaks on muutunud see, et linnaosapäevadel avavad uksed kodukohvikud. Võrreldes eelmise aastaga on neid õunaõuepäeval rohkem: kui mullu avas uksed kaksteist kohvikut, siis pühapäeval saavad linlased sisse põigata kaheksateistkümnesse eripalgelisse kohvikusse. 

Kõige enam on kohvikupidajaid Veski tänaval. Seal on näiteks võimalik maitsta Priidu koduseid burgereid, mille tarvis valmistatakse veisehakklihast pihvid kohapeal grillil. Samal tänaval asuv Kõvera Kuuri kohvik pakub aga vahvleid ja suupisteid, jooki ning kultuuri- ja spordielamusi. Nimelt on kõvera kuuri ustel võimalik vaadata näitust Veski tänava ajaloost, väikesi ja suuri spordisõpru ootab aga lauatennis. 

Eelmisel aastal kogusid tartlased üheskoos Tallinna loomaaia elevantidele õunu. Sel aastal saavad taas kõik, kellel on aiasaadusi üle, londilisi toetada. Selleks toimetatakse pühapäeval ingeri maja platsile auto järelkäru, kuhu saab õunu panna. Kadi Riive ütles, et eelmisel aastal olid inimesed vägagi helded ning kõike ei saanud vastu võtta. 

«Mingil hetkel pidime ütlema aitäh, aga rohkem ei mahu. Kuna sel aastal on õunu vähem, siis usun, et võtame kõik ikka lahkelt vastu,» lausus ta. 

Lisaks õuntele võib elevantidele viia veel kõrvitsaid ja teisi sügisande. Kõik aiasaadused peavad aga olema puhtad, ilusad ja ilma mädaplekkideta, sest nagu inimesed ei taha ka elevandid süüa seda, mis on kole ja plekiline.

Karaoke ja võistlused

Linnaosapäevad on nädalavahetusel samuti teises Tartu otsas, sest festivali peab ka Annelinn, mis on otsustanud sel aastal kevade asemel sügisel pidutseda. Festivali üks korraldajatest ja Annelinna seltsi liige Riina Kallas ütles, et tänavu otsustati sügise kasuks, et oleks rohkem osavõtjaid. Kallas arvas, et mullu võis festivali vastu olla oodatust väiksem huvi seetõttu, et siis oli üritus juuni alguses, mis on muu hulgas ka koolilõpetamiste aeg. 

Festival on kahel päeval. Täna saab õhtul kella 16–20 vahel laulda Annelinna spordimaja juures karaoket ning homme algab samas paigas enne keskpäeva perepäev. Seal saavad lapsed lasta teha tasuta näomaalinguid, hüpata batuudil ja osaleda koos perega võistlustel. Kohal on ka politsei koos koertega ja päästeamet.

LINNAOSADE PÄEVAD

Tähtvere õunaõuepäev

  • Pühapäeval kell 10–21 kogu linnaosas
  • Kodukohvikud, õunad elevantidele, täika, tants ja laul, Matteuse skvääri võistlustööde näitus, ekskursioon Uku Masingu ja Anton Starkopfi koju ning palju muud. Kogu programm Tähtvere seltsi kodulehelt tähtvereselts.ee

Annelinna päevad

  • Täna ja homme Annelinna spordimaja juures
  • Karaoke, näomaalingud, esinejad, politsei ja päästjate etteasted, võistlused, batuut
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles