Skulptuuripreemia sai hingede rände uurija

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jass Kaselaane kukla taga on tema näituse «Hingede rändamine» kolmas osa, mille keskmes on ere valgus.
Jass Kaselaane kukla taga on tema näituse «Hingede rändamine» kolmas osa, mille keskmes on ere valgus. Foto: Sille Annuk

Jass Kaselaane installatsioonilise näituse «Hingede rändamine» helid on nii tugevad, et autorile skulptuuripreemia kätteandmiseks tuli tseremoonia teha väljapaneku ukse taga.


Tartu kunstimaja ülemisel korrusel kolmes ruumis helises mängutoos, undasid-vingusid mootorid ja keerlesid propellerid, põles ere valgus. Suurimat saali täitis parv hingi. Kogu väljapaneku seadistas skulptor nii, et helid ja valgus on seotud näitusekülastaja liikumisega.

Tänasest on näitus suletud, installatsioon võtab jupi kaupa koha sisse garaažis. Ent Jass Kaselaan avaldas Anton Starkopfi skulptuuripreemiat (1000 eurot Tartu Kultuurkapitalilt ja 1300 eurot Eesti Kultuurkapitalilt) vastu võttes lootust, et ta saab «Hingede rändamist» veel kuskil näidata.

Ja et äsjane näitus jätkab kahe eelmise («Luigelaul» ja «Tulge tagasi, inimese lapsed») teemat, siis tahab autor võimaluse avanedes näidata üheskoos kõiki kolme ja neile midagi veel lisada.

Kaselaan lõpetas 2006 Tartu Kõrgema Kunstikooli ja kaitses 2008 Eesti Kunstiakadeemias magistrikraadi. Praegu annab ta Tartu Kõrgemas Kunstikoolis kompositsioonitunde.

Starkopfi preemiat antakse Tartu Kultuurkapitali juhataja Ülle Koppeli teatel välja aastast 2002 ja see on tänini ainus skulptuuri väärtustav kunstipreemia Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles