Esimene tantsuvõistlus just kui langevarjuhüpe

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tantsutreener Helena Kruusamäe ütleb, et amatöörist õpilase Tõnu Vahtraga saadud kogemus andis tallegi võimaluse üle elada neidsamu tundeid ja naudinguid, mida esimene võistlus võib tantsijale anda.
Tantsutreener Helena Kruusamäe ütleb, et amatöörist õpilase Tõnu Vahtraga saadud kogemus andis tallegi võimaluse üle elada neidsamu tundeid ja naudinguid, mida esimene võistlus võib tantsijale anda. Foto: Sille Annuk
  • Klubi Tango alustab sel sügisel treeninguid, mil tantsivad koos algaja ja proff.

Võistlustantsus uustulnuk Tõnu Vahtra ja ta treener Helena Kruusamäe tõestasid suvel, et kui harrastaja saab võimaluse harjutada elukutselise tantsija käe all, on tal võimalik ka väga lühikese ajaga jõuda tasemele, mis ProAm klassi Euroopa meistrivõistlustel toob sellise edu, et algaja koos oma õpetajaga jõuab finaali.

ProAm on treeninguviis, kus tantsivad koos professionaal ja amatöör ning võistlustel hindavad kohtunikud ainult amatööri.

Klubi Tango treener  Helena Kruusamäe, neiupõlvenimega Liiv, on lapsest saadik tantsuspordiga tegelenud ning koos oma võistlustantsupartneri Veiko Ratasega saanud mitmekordseks Eesti meistriks. Eelmisel hooajal viibis Helena Kruusamäe Chicagos, kus täiendas end ja tegutses tantsuõpetajana ning koges seal, kui levinud on USAs ProAmi treeningud ning milliseid võistlusi seal korraldatakse.

Erksa vaimu nimel

31-aastane Tõnu Vahtra töötab ettevõtte Playtech tugiteenuste äriüksuses. Ta on veendunud, et elus peab alati olema midagi, mis hoiab teda füüsiliselt vormis ja vaimu erksa. Tema aastaplaan on üldjuhul selline, et kevadel valmistub ta ratta- ja jooksuvõistlusteks ning sügisel jälle jooksu- ja rattavõistlusteks. Ning pärast hooaja lõppu võtab ette mägimatka Himaa-lajas.

Üle jäävad talv ja suvi, aga need on toonud ta ellu kulturismi ja jõutõstmise treeningud, kus ta samuti on seadnud suuri eesmärke ja need saavutanud.

Kui tantsust rääkida, siis oma elu 22 esimest aastat vältis Tõnu Vahtra igasugust tantsimist, kuni sõbrad meelitasid ta salsatrenni, kus ta leidis eest mõnusa kommuuni ja ajaveetmiskoha.

Seejärel sattus ta algajate seltskonnatantsukursustele, et end vormi viia ülikooli aastapäeva balliks, ning siis juhtus, et ta võttis osa ühest Veiko Ratase ja Helena Kruusamäe juhendatud hobitantsijate suvelaagrist, kus tuli tõelise trenni maik korraks suhu.

Pärast seda proovis ta oma partneriga Tango klubis amatöörina jätkata, aga kuna neil ei õnnestunud väga sageli kohal käia, sest segasid Tõnu sagedased tööreisid, puudus igasugune areng ning saabus frustratsioon. Kuni nende treener Helena Kruusamäe seletas lahti, mis asi on ProAm ning et augustis on Vilniuses ühed toredad võistlused.

Tõnu Vahtra järgib oma elus Eleanor Roosvelti ütlemist, et sa pead tegema elus neid asju, mida sa arvad, et sa teha ei suuda. Olla aga mõne kuuga valmis suurteks võistlusteks ning sel viisil , et sa seal ei iseendale ega oma õpetajale häbi ei tee, näis meeletu ettevõtmisena. Kui nad siis olidki ühel päeval end võistlustele kirja pannud, said nad aru, et piltlikult öeldes tuleb neil kahekesi loetud nädalatega üles ehitada pilvelõhkuja, mil puudub vundament. 

See sai võimalikuks.

Tõnu Vahtra ja Helena Kruusamäe alustasid sihikindlaid treeninguid mai lõpus ning 12. augustil olid nad professionaalide ja amatööride Euroopa meistrivõistlustel Crown Cup Vilnius 2017 kohal, kus saavutasid kõige tugevamas ehk kuni 35-aastaste võistlejate vanuseklassis standardtantsudes viienda koha.

Värisev käsi

Tõnu Vahtra meenutas seal oma esimest parketileminekut emotsiooniga, mis on võrreldav sellega, mida inimene tunneb enne langevarjuhüpet. 

Tango - Tõnu Vahtra ja Helena Kruusamäe võistlusparketil Vilniuses.
Tango - Tõnu Vahtra ja Helena Kruusamäe võistlusparketil Vilniuses. Foto: Erakogu

Helena Kruusamäe ütles, et tema ei kartnud, sest kavad olid neil ju selged, raam paigas. Ka teadis ta, et Tõnu talub hästi pinget. Aga kui nende näpud esimest korda tantsuvõttes kokku puutusid, tajus ta partneri värisevat kätt ning sai päriselt aru, kui ebaharilik see olukord neil siiski oli.

Sel sügisel 19. hooaega alustav klubi Tango võtab lisaks lastele ja seltskonnatantsuhuvilistele vastu juba järgmisi soovijaid ProAmi treeningutundidesse.

Helena Kruusamäe, kes on osalenud ka saates «Tantsud tähtedega», teab, et see on raske, aga uskumatult tõhus viis algajal tantsus midagi saavutada. 

«Ka täiskasvanud inimese keha on tantsimisel suuteline väga kiiresti kohanema ja uusi oskusi omandama,» räägib ta. «Õpilasele endale on saadav eduelamus tohutu rõõm.»

Tõnu Vahtra märgib, et tema suhtub kogetusse palju holistilisemalt. «See on iseenda järgmisele tasemele viimine,» sõnab ta. «See on ka vaimne harjutus, et kui palju asju sa suudad oma peas fookuses hoida nii, et su pea tühjaks ei jookse. See on otsekui mitmedimensiooniline harjutus sellest, kuidas juhtida kaost.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles