Taasiseseisvumisaja suurim kriisiõppus kutsub appi vabaühendusi

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kriisiõppusel uurib siseministeerium jõustruktuuride võimekust tulla toime suure keemiaõnnetusega raudteel. Foto pärineb ühest varasemast õppusest.
Kriisiõppusel uurib siseministeerium jõustruktuuride võimekust tulla toime suure keemiaõnnetusega raudteel. Foto pärineb ühest varasemast õppusest. Foto: Margus Ansu

Kokku 600 inimest on kavas evakueerida suurõnnetuse simulatsiooni käigus Tartust Tähtvere linnajaost. Ligikaudu 300 inimest on andnud nõusoleku õppusel kaasa lüüa, teist samapalju loodab siseministeerium leida vabaühenduste abiga.


«Kuna õppus EU CREMEX 2011 leiab aset tööpäeval, ei saa me kohalikke elanikke nende tavapärasest elurütmist sunniviisiliselt välja viia,» selgitas politsei- ja piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakonna kriisireguleerimise büroo juht Marti Magnus.

Selleks, et õppus oleks võimalikult elulähedane, kutsuvad korraldajad vabaühendusi rollimängijatena evakuatsiooniosas kaasa lööma. Sisuliselt tähendab evakueeritava roll politseiametnike korralduste täitmist ja evakuatsioonialal liikumist.

Soovitav gruppide suurus on 10 - 30 inimest. Ühest organisatsioonist võib osaleda ka mitu gruppi. Registreerumine toimub aadressil eucremex2011@politsei.ee kuni 4. maini. Igas grupis palutakse esile tuua üks kontaktisik.

Registreerunud rollimängijatele on organiseeritud kerge toitlustus. Kogunemine toimub siseruumidesse, sellegipoolest on oluline riietuda vastavalt ilmaoludele.

Magnuse sõnul said ka kohalikud elanikud otsepostituse teel palve simulatsioonis kaasa lüüa. Tagasiside oli aga oodatust väiksem - vaid paarkümmend kohalikku registreeris end vastaval veebilehel.

Õppusel osalejad tähistatakse vastavate tunnusmärkidega. Ülejäänud inimesed jäetakse evakueerimata. Kuhu täpsemalt inimesed evakueeritakse, jääb esialgu saladuseks. Magnuse kinnitusel kasutatakse evakuatsioonis enamasti siiski avalikke hooneid, nagu näiteks koolimajad ja spordihooned, kus oleks tagatud olmetingimused.

Euroopa Liidu keemia- ja kiirgusteemalise õppuse evakuatsiooniosa viiakse läbi 17. mail ajavahemikus kell 13 - 18. Vastavalt stsenaariumile leiavad Tartus Tähtvere piirkonnas aset ohtlike ainetega seotud õnnetused ning tekib plahvatusoht.

Lisainformatsiooniga saab tutvuda siseministeeriumi veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles