Vänta terviseks! Loodusmajas saavad kondimootori abil akud laetud

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTÜ Eesti rohelise liikumise projektijuht Eliisa Saksing ja Tartu loodusmaja koordinaator Eeva Kirsipuu-Vadi püüdsid ka väikesele föönile elu sisse vändata, ent ilmselt on Viljandi folgil neil ratastel lustinud lapsed seadme ära väsitanud.
MTÜ Eesti rohelise liikumise projektijuht Eliisa Saksing ja Tartu loodusmaja koordinaator Eeva Kirsipuu-Vadi püüdsid ka väikesele föönile elu sisse vändata, ent ilmselt on Viljandi folgil neil ratastel lustinud lapsed seadme ära väsitanud. Foto: Sille Annuk

Tartu loodusmaja huvikoolis käivad lapsed ei pea kartma, mis saab siis, kui telefoni aku tühi ja vaja kindlasti emale helistada. Pisut jalgrattal väntamist ja telefonil on kiireks kõneks vajalik energialaeng käes.

Selleks on maja teisel korrusel kaks noorukite jalgratast, millel juhtmed küljes, ent mis vändates edasi ei sõida. Justkui velotrenažööril pedaalimise tulemusel liigub toodetud energia juhtmeid pidi stendini, kust saab valida, kas lasta sõitmise ajal lihtsalt lampidel põleda, laadida telefoni või hoopis kasutada voolu juuste föönitamiseks.

Milline seade kui palju voolu vajab?
Milline seade kui palju voolu vajab? Foto: Mari-Liis Pintson

MTÜ Eesti rohelise liikumise projektijuht Eliisa Saksing proovis väiksemõõdulist ratast kogu jõust pedaalida, nii et keel vestil, ning sai umbes minutilise väntamise järel oma telefoni akule ühe protsendi jagu energiat juurde. «Siin ei saa viie minutiga imesid oodata, pigem võib seda nimetada kestvusspordiks,» naeris Saksing.

Tartu loodusmaja koordinaator Eeva Kirsipuu-Vadi telefoni aku selle ajaga vunki juurde ei saanud, sest tema vändatud rattal pole käike ja seega tuleb samal hulgal energia tootmiseks kõvasti rohkem tööd teha.

Nii ongi loodusmajja üles seatud agregaadi peamine eesmärk, et lapsed saaksid aru, kuidas toodetakse energiat. Stendil olevatelt tabloodelt on ka näha, kui palju vatte on väntamisega rattast välja võimalik võluda.

Eliisa Saksing ja Eeva Kirsipuu-Vadi kontrollivad oma telefonide akusid / SILLE ANNUK
Eliisa Saksing ja Eeva Kirsipuu-Vadi kontrollivad oma telefonide akusid / SILLE ANNUK Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Samasugune seadeldis, mis on valmis meisterdatud Tartu eksperimentaalses jalgrattatehases, oli viimati üleval ka Viljandi pärimusmuusika festivalil, ent siis oli rattaid tublisti rohkem. Eile sai selgeks, et folgil vändanud lapsed olid nii kõvasti oma energiat kulutanud, et pisike föön, mis muidu täistuuridel töötas, ei suutnud nüüd Eliisa Saksingu ja Eeva Kirsipuu-Vadi väntamise peale teha muud kui õrnalt sooja õhku puhuda ja kärsahaisu levitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles