Draama ainus tantsulavastus tekitab nähtavaid naudinguid

, Teatriteaduse magister, Tallinna tantsuteatri juhataja-produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Rauno Zubko saabus eile lõuna paiku Roosi tänava lennukiangaari, oli etenduspaigas veel näha Draama eelmise lavastuse jälgi. Lavaseadmete kinnitamise metall­tarind oli alla lastud ning andis tantsijale võimaluse sellel rippuda.
Kui Rauno Zubko saabus eile lõuna paiku Roosi tänava lennukiangaari, oli etenduspaigas veel näha Draama eelmise lavastuse jälgi. Lavaseadmete kinnitamise metall­tarind oli alla lastud ning andis tantsijale võimaluse sellel rippuda. Foto: Sille Annuk

Täna tuleb vaatajate ette Draama festivali ainuke tantsulavastus «Binaural vision». Selle autor Rauno Zubko on noor looja, kes laiemalt on tuntud tantsupidude liigijuhi ja koreograafina.

Temast tervikpildi saamiseks tuleks lisada töö tantsuõpetajana, draamalavastuste koreograafina ja Hiiumaa tantsufestivali korraldajana. Kindlasti midagi veel. Siia ritta tuli nüüd ka kogemus raskeima lavalise vormi, soolo- ehk monolavastuse autori ja esitajana.

Multimeediumlavastus

Nüüdistants on viimaste kümnenditega jõudsalt populaarsust kogunud ning raputanud publikult maha kartusi ja eelarvamusi. Nüüd on «Binaural vision» lisanud juurde termini multimeediumlavastus. Tõotab minna keerulisemaks. Kuid Zubko sõnul on hirmud asjatud ja kõigil on selles lavastuses midagi kogeda.

«Meil on lavastuses neli meediumit, millele protsessis andsime võrdsed rollid. Näha saab liikumist, visuaale ja ruumi ning kuulda heli,» selgitas ta. «Oleme loonud alternatiivses reaalsuses rännaku lavalolijale lootusega, et publikul tekib suhestudes oma teekond.»

Otsest ja tugevat lugu lavastus ei kanna, kuid seda suurem vabadus on vaatajal see endale luua kätte antud märkidega. Kindla loo puudumist korvavad ülikaunid lavalised visuaalid, mis ei tohiks kedagi külmaks jätta. 

Ka «neljas sein» on lavastuses alles, et publikul oleks vabadus võtta kogetavat vastu just nii, nagu hetk seda soosib.

Nelja meediumit võrdväärselt lavastuses tööle panna ei ole just kõige kergem ülesanne.

«Meie meeskond sai kokku väga juhuslikult, kuid õnneks olime vägagi samal lainel ning koostöö sujus meil ülimalt ladusalt,» märkis Zubko. «Tänu koostöö sujuvusele saime hakkama ka lühikese lavaproovi perioodiga.»

Sujuv meeskonnatöö

Esimene proovietapp oli nädal aega 2016. aasta augustis. Tänavu jaanuarist alates töötas iga meeskonnaliige iseseisvalt enda meediumiga ja kohtuti regulaarselt mõtterünnakuteks, koos viibiti proovides taas tänavu mais.

«Visuaalide ja valgusega tegeleb lavastuses Mikk-Mait Kivi, kelle kutsusin endaga Hiiumaale residentuuri, olles vaimustuses tema tehtud töödest Von Krahlis,» meenutas Zubko.

Residentuur oli Hiiumaa tantsufestivali raames. Sama festivali kunstnik oli Kaia Tungal, kes ühines sealsamas lavastuse «Binaural vision» loojatega.

«Hiiumaale kutsusin appi ka Kristjan Kiige, kuna jäime hätta helikujunduse loomisega,» lisas Zubko. «Kristjan ei olnud varem lavastusele helikujundust loonud. Mina andsin kõigile protsessis osalejaile võimalikult suure vabaduse otsustada ja luua, et igal meediumil oleks laval võrdne võimalus.»

Zubko on laval publiku ees üksi, kuid tinglikuks partneriks on visuaalkunstnik Kivi. Viimane on tantsija sõnul kui jumal, kes dikteerib ja määrab lavalist aega ja toimumist.

Zubko sõnul oli lavastuse eesmärk anda publikule võimalus laskuda sundmõtetevälisele tasandile. Vaatajail on etenduse ajal võimalus lihtsalt kogeda midagi ulmelist ja loota, et nendel hetkedel saab argimuredest lahti lasta.

Lavastusmeeskond soovitab publikul panna end soojalt riidesse ja tulla Roosi tänava lennukiangaari visuaalset mängu nautima.

Teatriteaduse magister Heili Lindepuu on Tallinna tantsuteatri juhataja-produtsent, kelle uusim tantsulavastus «Kahekümne viies kaader» tuli vaatajate ette Tartu kunstimuuseumis tänavuse tARTuFFi ajal. Rauno Zubkost ja lavastusest «Binaural vision» kirjutas ta Tartu Postimehe tellimusel.

Lennukiangaaris Raadil

  • Lennukiangaaris (Roosi 83) tuleb 8. septembril kell 19 vaatajate ette tunnine lavastus «Binaural vision».
  • Koreograaf, lavastaja ja etendaja Rauno Zubko.
  • Esietendus tänavu 6. mail Kanuti Gildi saalis.
  • Lavastuse pealkiri tuleneb terminist binaural beat – selle tehnika abil muudetakse kuulamisel ajulainete mustreid, et end loovasse, lõdvestunud vms seisundisse viia.
  • Nii nagu «Binaural vision», on festivali Draama kavas tantsulavastusena käsitletavad ka «Lingua Franca» ja «Pildid näituselt», mis liigituvad küll füüsilise teatri alla.
  • Moon Productionsi «Lingua Franca» etendus toimub 9. septembril kell 16 ERMi teatrisaalis.
  • Waldorf Kooli Teatri «Pildid näituselt» etendus toimub 9. septembril kell 16 ERMi Hurda saalis.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles