Spordimuuseumi perepäevadel saab kogeda tippsportlastega küünarnukitunnet

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spordimuuseumi teadur Rait Männik (vasakul) ja turundus­spetsialist Toomas Koitmäe võrdlevad David Beckhami ja Martin Müürsepa jalanõusid.
Spordimuuseumi teadur Rait Männik (vasakul) ja turundus­spetsialist Toomas Koitmäe võrdlevad David Beckhami ja Martin Müürsepa jalanõusid. Foto: Sille Annuk

Eesti spordi- ja olümpiamuuseumis saab sel laupäeval näha oma silmaga meest, kes pakkus Eesti spordisõpradele kuu aja eest kamaluga suurepäraseid emotsioone, kui saavutas Londonis peetud kergejõustiku maailmameistrivõistlustel neljanda koha. 

Tegemist on kümnevõistleja Janek Õiglasega, kes avab koos ala tulevikutegijate Hans-Christian Hausenbergi ja Karel Tilgaga muuseumi uue perepäevade sarja.

Sarja üks eestvedaja Rait Männik rääkis, et üksikuid pere- või teemapäevi on muuseumis korraldatud varemgi, kuid nüüdsest hakkavad need toimuma regulaarselt. 

Ühelt poolt tähendab see seda, et igal laupäeval pakutakse kindlatel kellaaegadel huvilistele tasuta giidiekskursioone spordimuuseumi püsinäitusel ning lapsed leiavad tegevust töötubades.

Ent üle kahe või kolme nädala on muuseumis kohal ka meie sporditipud, kellega saab vabas õhkkonnas juttu puhuda ja autogrammi küsida või esimese korruse osalusnäitusel «Kõik mängu» üheskoos pisut sportigi teha.

Kontaveidi ja Sildaru ootuses

Näiteks on kavas inimlauajalgpalli miniturniirid, kus saab sportlastega külg külje kõrval punasele poroloonpallile pihta anda ning kogeda oma iidolitega tõelist küünarnukitunnet. Homsel avaüritusel saab end aga proovile panna spordimuuseumi kolmevõistluses.

Rait Männiku sõnul võtsid kümnevõistlejad ideest kohe tuld ja olid lahkelt nõus esimesel perepäeval kaasa lööma. Edaspidi hakkavad muuseumi riburada väisama teistegi spordialade esindajad ning kindla jah-sõna on andnud näiteks tipp­rattur Tanel Kangert, keda on külla oodata novembri esimesel laupäeval. 

Jõulude eel on plaanis raskejõustikupäev, kus saab näha meie parimat tõstjat Mart Seimi ning loodetavasti saab külla tulla ka maadleja Heiki Nabi. 

Spordimuuseumi turundusspetsialist Toomas Koitmäe täpsustas, et neil on nimekiri sportlastest, keda kindlasti soovitakse perepäevadele kutsuda, kuid tippatleetide graafikud on teadagi tihedad ning aegade klapitamine võib seetõttu päris keeruliseks osutuda.

«Näiteks Anett Kontaveidile ja Kelly Sildarule see mõte väga meeldis, kuid mõlemad on pidevalt Eestist eemal ja sellel aastal nad tulla ei saa,» tõdes Koitmäe. «Kuid jonni me ei jäta ja mingil ajal jõuavad ka need Eesti kõige vingemad spordinimed kindlasti siia.»

Sportlikud perepäevad algavad muuseumis laupäeviti kell kaksteist, sissepääs on muuseumi tavakülastuse hinnakirja järgi, mingit etteregistreerimist vaja ei ole. 

«Tahame, et õhkkond oleks vaba ning ka ajakava on suhteliselt vaba. Tulla võib just siis, kui igaühele sobib,» kinnitas Koitmäe.

Kõik on muuseumisse oodatud

Regulaarselt toimuvate perepäevade idee on spordimuuseumis küpsenud selle aasta algusest ning tõsisemalt hakati seda rauda taguma kevadel, mil avati «Kõik mängu» osalusnäitus. See on osutunud väga populaarseks, kuid spordipisikuga nakatunuid pole kunagi liiga vähe ning sestap otsustati ellu kutsuda ka perepäevad.

«Tahame igas vanuses inimestele näidata, kuivõrd äge koht meil on ja kui toredaid asju siin saab teha. Muuseum ei pea olema sugugi hall ja tolmune koht, nagu ettekujutustes kipub tihti olema,» ütles Rait Männik.

Pildil lustivad spordimuuseumi teadur Rait Männik (vasakul) ja turundusspetsialist Toomas Koitmäe korvpalliruumis.
Pildil lustivad spordimuuseumi teadur Rait Männik (vasakul) ja turundusspetsialist Toomas Koitmäe korvpalliruumis. Foto: Sille Annuk
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles