Kunstimuuseum valmistub sügiseks raamatuesitlusega

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Alliku kataloogi esimese kolmandiku lõpus ehk lehekülgedel 108 ja 109 leiab lehitseja repro hiiglaslikust (220 x 430 cm) maalist «ÜRO», mis on kunstnikul signeeritud aastal 1997 ja mis on näitusele toodud Reigo Kuivjõgi kollektsioonist.
Peeter Alliku kataloogi esimese kolmandiku lõpus ehk lehekülgedel 108 ja 109 leiab lehitseja repro hiiglaslikust (220 x 430 cm) maalist «ÜRO», mis on kunstnikul signeeritud aastal 1997 ja mis on näitusele toodud Reigo Kuivjõgi kollektsioonist. Foto: Margus Ansu

Tartu kunstimuuseum alustas sügisprogrammi Peeter Alliku kataloogi esitlusega. Selles paksus, 376-leheküljelises albumi mõõtu raskes raamatus on teiste teoste hulgas maal «ÜRO». Kunstnik arvas selle hästi kokku klappivat muuseumi uue direktori Signe Kivi tööleasumisega.

Kui Tartu Postimees kohtus Allikuga, oli Kivi ametisseasumiseni mõni päev aega. Tuli mõte paluda kunstnikul intervjuu juurde pildi tegemiseks valida välja üks oma teos, mis võiks olla talle taustaks ja sobiks hästi võimuvahetusega Tartmuses.

«ÜRO» on üks suuremaid maale Alliku loomingus ning ühtlasi poliitiliselt üsna korrektne, õieti üks siivsaimaid sellel näitusel.

Foto: Margus Ansu

Näituse «Peeter Allik. Kultiveeritud skisofreenia» kuraatori Joanna Hofmanni koostatud ja toimetatud kataloogis (pildil esikaas) on lisaks maalidele ja graafikale rohkesti fotosid ning mitu huvitavat artiklit, mis kõik kokku annavad kunstniku loomingust põhjaliku ülevaate. Raamatu paberivalik on samuti asjalik: seda on kolme sorti, graafikale, maalidele ja tekstidele igaühele oma ja õige.

September Tartu kunstimuuseumis ehk Tartmuses jätkub näitusega «Kehakeeles. Töid Tartu kunstimuuseumi kogudest», mille on kureerinud Tiina Abel.

Endiselt saab muuseumi projektiruumis vaadata videokunsti näitust sarjast «Lingid maailma». Sel korral on vaatajate ees USA videokunstniku Martha Rosleri meediakriitiline teos.

Samuti saavad taas hoo sisse neljapäeviti toimuvad publikuprogrammi üritused, mis annavad huvilistele lisavõimaluse näituste ja muuseumiga tutvuda.

20., 21., 22. ja 23. septembril käib teose «Tartu Art Minuet» ettevalmistus. Nimelt tegeleb nädalapäevad enne näituse «Muuseumi koreograafia» avamist kolmanda korruse näitusel «Kehakeeles» Viljandi kultuuriakadeemia tantsutudengitega Poola kunstnik Zorka Wollny. Proovidest sünnib videoteos avatavale näitusele. Tartmus on loonud sellega näituselistele võimaluse pealt näha ja osa saada koreograafiateose loomisest näitusesaalis.

28. septembril on Tartmuses avamiste õhtu: vaatajate ette tulevad esimesel korrusel Art Allmäe isikunäitus «Paint it Black II» (kuraator Joanna Hoffmann) ja teisel korrusel rahvusvaheline rühmanäitus «Muuseumi koreograafia» (kuraator Hanna-Liis Kont). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles