Jõgeval troonivad erakonnad, Elvas pikk pink valimisliitudel (1)

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: Artur Kuus

Teisipäeval esitatud valimisnimekirjad räägivad Keskerakonna soovist saavutada Jõgeva vallavolikogus suur ülekaal, kuid Elva vallas jäävad erakondade nimekirjad valimisliitudele alla.

Pärast kohalike omavalitsuste valimisi saavad Elva ja Jõgeva vald oma maakonna suurimateks. Mõlemas vallas saab olema üle 14 000 elaniku. Neist ainukene suurem omavalitsus kahe maakonna peale on Tartu linn.

Ka kohalike omavalitsuste valimistel kandideerib nii Elva kui ka Jõgeva vallas üle kahesaja inimese. Üks põhilisi erinevusi kahe suurvalla valimisnimekirjades on asjaolu, et Jõgeva piirkonnas on erakondade nimekiri valimisliitude omadest pikem. Elva vallas on jällegi valimisliitude hingekirjas erakondade nimekirjadega võrreldes rohkem rahvast.

Ülipikk nimekiri

Keskerakond on suutnud valimisteks Jõgeva vallas kokku ajada aukartustäratava valimisnimekirja. Võiks öelda, et Keskerakond võistleb Jõgeva vallavolikogu valimistel teiste erakondade ja valimisliitudega võrreldes hoopis teises kaalukategoorias. 

Jõgeva vallavolikogu valimistel on Keskerakonna nimekirjas 69 kandidaati ning kohti Jõgeva vallavolikogus 27. Võrdluseks võib välja tuua, et Tartu linnas, kus volikogus on 49 kohta, kandideerib Keskerakonna nimekirjas vaid 60 inimest. 

«Tööd on vaja teha. Oleme valimisnimekirja koostamisega aktiivselt tegelenud juba jaanuarist saadik,» märkis Jõgeva valla Keskerakonna nimekirja esinumber ja vallavanemakandidaat Aare Olgo.

Ta täpsustas, et Keskerakond ei rõhu pika nimekirjaga pelgalt kvantiteedile. «Meie nimekirja esimesed viisteist inimest on väga tugevad kandidaadid. Näiteks võib välja tuua praeguse Jõgeva vallavanema Enn Kure, endise Palamuse vallajuhi Urmas Asteli, Jõgeva abilinnapea ametis olnud Ants Prii ja ka Mai Treiali, kes on olnud Jõgeva linnavolikogu esimees,» ilmestas Olgo oma erakonna valimisnimekirja tugevust.

Kuigi Keskerakonna valimisnimekiri on Jõgeva vallas konkurentsitult kõige pikem, uues vallas nad ainuvõimu ei looda. «Ma ei ela unistustes. Minu realistlik hinnang on saada 12–14 kohta 27-kohalises volikogus,» lisas Olgo.

Praegu ei oska Keskerakonna Jõgeva valla esinumber ütelda, kellega nad soovivad koostööd teha. «Ma ei välistaks ühtegi erakonda ega ka valimisliitu. Isiklikult eelistaksin küll koalitsioonipartnerina erakondi, sest valimisliidud võivad olla väga ajutised, keda nelja aasta pärast ei pruugi üldse eksisteerida. Samas sõltub maapiirkonnas kõik ikkagi isikutest,» lisas Olgo.

Võidumõtted peas

Jõgeva vallavolikogu valimistel kandideerib ka kolm valimisliitu. Neist kõige pikem nimekiri on värskelt loodud valimisliidul Uus Jõgeva. Kolmekümne kaheksa nimega valimisliidu esinumber on praegune Jõgeva vallavolikogu esimees Tiit Lääne, kes eelmistel valimistel kandideeris IRLi nimekirjas.

«Sel kevadel märkisid paljud Jõgeva vallavolikogu IRLi fraktsiooni liikmed, et ei soovi erakonna nimekirjas kandideerida ning seetõttu otsustasime valimistele minna valimisliiduga. Tegelikult oli plaan juba eelmistel valimistel valimisliit luua, kuid viimasel hetkel tuli meil ikkagi IRLi nimekirjaga valimistel osaleda,» selgitas Lääne.

Meie hinnangul peaks ikkagi volikogu koosseisul olema suurem tähtsus kui uue vallavanema isikul, sõnas Vahur Jaakma.

Jõgeva vallavolikogu valimiste kandideerimisnimekirjadele otsa vaadates tõdes Tiit Lääne, et Keskerakonda on mistahes erakonnal või valimisliidul äärmiselt keeruline võita. «Lisaks nimekirja pikkusele, on seal väga tugevad kandidaadid. Nende ülekaalukas võit ja ka ainuvõimu loomine on täiesti võimalik,» nentis Lääne.

Samas loodab ta valimisliidule Uus Jõgeva saada volikogus neli kohta. «Valimistele tuleb ikka minna võidumõtetega. Stardis on kõik võrdsed ja jalgpallimäng algab ikka seisult 0:0. Pole mõtet valimistel üldse kandideerida, kui eesmärk pole võit,» tõi Tiit Lääne võrdluse spordimaailmast.

Esinumber puudub

Elva vallavolikogu valimistele läheb kõige pikema nimekirjaga valimisliit Elvamaa Esimesed. Valimisliidu liige, praegune Puhja vallavolikogu esimees Vahur Jaakma sõnas, et nad on liidu loomise tarvis tööd teinud juba eelmisest aastast, mitu kuud enne ühinemislepingu allkirjastamist. 

«Meie valimisliidus on kandidaate kõikidest ühinevatest omavalitsusest, on mitmeid ettevõtjaid ja ka vallajuhte, kuid vallavanemakandidaati me kinnitanud pole,» selgitas Jaakma. Tema hinnangul on  valimisliidu Elvamaa Esimesed nimekirjas mitu inimest, kes kõik võrdselt hästi valla juhtimisega toime tuleksid.

Jaakma rõhutas, et ees ootavad ikkagi vallavolikogu, mitte vallavanema valimised. «Praeguses Eesti halduskorralduses on tähtis vallavanema või linnapea roll ning volikogu tegevus ja ülesanded jäävad tagaplaanile. Meie hinnangul peaks ikkagi volikogu koosseisul olema suurem tähtsus kui uue vallavanema isikul,» lisas Jaakma, kes sooviks enda valimisliidule saada volikogus 12 või 13 kohta.

Mis puutub koostöösse teiste valimisliitude või erakondadega, siis Jaakma enne valimisi ei eelista ega välista kedagi. «Tõde selgub neljakümne päeva pärast,» lisas ta.

Erakondadest soovis nii Keskerakonna kui ka Reformierakonna nimekirjas Elva vallavolikogu valimistel kandideerida 37 inimest. Paraku kahaneb Elva valla Keskerakonna valimisnimekiri vähemalt viie nime võrra. 

«Esialgsel andmete kontrollimisel selgus, et Keskerakonna nimekirjas üles antud isikutest viiel ei ole ühinevates omavalitsustes sissekirjutust,» selgitas Elva valla valimiskomisjoni esimees Marina Lehismets. Valimisnimekirjad kinnitatakse 10. septembriks.

ELVA VALD

  • Elva vald tekib kuue omavalitsuse ühinemisel. 
  • Elanike arv 14 692  (1.01.2017)
  • Pindala ~733 km²
  • Vallavolikogus 29 kohta

Erakonnad (kandidaatide arv)

  • Reformierakond (37)
  • Keskerakond (37)*
  • Sotsiaaldemokraatlik Erakond (26)

* esialgsetel andmetel ei kvalifitseeru viis inimest Elva vallavolikogu valimistel Keskerakonna nimekirjas kandideerimise tingimustele.

Valimisliidud

  • Elvamaa Esimesed (56)
  • Elva Vallakodanik (34)
  • Ettevõtlikud (14)

JÕGEVA VALD

  • Jõgeva vald tekib nelja omavalitsuse ühinemisel. 
  • Elanike arv 14 146 (1.01.2017)
  • Pindala ~1027 km²
  • Vallavolikogus 27 kohta

Erakonnad (kandidaatide arv)

  • Keskerakond (69)
  • Reformierakond (49)
  • IRL (37)
  • Sotsiaaldemokraatlik Erakond (20)
  • EKRE (17)

Valimisliidud

  • Uus Jõgeva (38)
  • Kõigi Kodu (21)
  • Vooremaa (19)

Üksikkandidaat

  • Aavo Blankin
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles