Loomemajanduskeskuse inkubant lendas oma kudumitega moemaailma tippu

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Liisa Soolepp sõitis eile New Yorgi moenädalale esitlema oma kollektsiooni Capsule. Esimese kampsuni kudus ta põhikooli käsitöötunnis. Pärast seda, kui ta omandas kõrgema kunstihariduse, on tema loomingust osa saanud kümned ja kümned kudumikandjad kodu- ja välismaal, aga samuti teatriskäijad, sest ta on loonud kujundusi umbes 30 teatritööle.

Masinkudumisega tegi ta käe valgeks õpingute ajal Tartu kõrgemas kunstikoolis ning esimene kudumikollektsioon valmis pärast selle lõpetamist 2009. aastal «Tegin seda kõike hobi tasemel kuni Tartu loomemajanduskeskusesse inkubatsiooni tulekuni,» rääkis ta.

Hobist ettevõtluseni

Hobi hakkas Liisa Sooleppa ettevõtluse poole lükkama kaks aastat tagasi. Praegu on tema loomingut, mis valmib Viljandis, võimalik soetada Tartu, Tallinna ja Pärnu disainikauplustest, lisaks ka tema enda veebipoest.

«Liisa on väga innustav julgustus ja eeskuju kõigile tulevastele inkubantidele,» ütles loomemajanduskeskuse ettevõtluskonsultant Juta Kuhlberg.

New Yorgi moenädalast osavõtt on Liisa Soolepale tähtis mitmel põhjusel, millest ta kõigepealt nimetas võimalust saada tagasisidet oma seni tehtud tööle.

«Ma saan näha oma asju ja nende toimimist teises kontekstis,» lisas ta. «Ma kohtun teiste disaineritega ja näen, mida nad on teinud. Osavõtt professionaalsest üritusest annab hea kogemuse. Ja kuna mul on soov minna eksporditurgudele, on tagasiside väljastpoolt Eestit mulle äärmiselt oluline.»

New York, London, Pariis ja Milano on moemetropolid. «New Yorgi moenädal on kogu moemaailma tippude tipp,» ütles loomemajanduskeskuse juhatuse liige Reigo Kuivjõgi. «Sealt kõrgemale minna ei ole võimalik.»

Kuidas aga inkubaatoriettevõte pääses nii kõrgele ja kaugele? Tänu oma loomingule. Ühel hommikul tegi Liisa Soolepp e-postkasti lahti ja leidis eest Oxford Fashion Studio kutse New Yorki. «Alguses ma ei uskunud nädal aega, et see on tõsi,» meenutas ta. «Hiljem selgus, et ma olin jäänud silma tänavu jaanuaris Berliinis messil.»

Kudumid viies kohvris

Selgus seegi, et ta on välja valitud kaheksa tuhande hulgast. New Yorgi moenädalale mõeldes arendas ta edasi oma seniseid ideid. «Seadsin komplektid mängulisemasse võtmesse, kihilisemaks, et esitlus oleks efektsem,» lisas ta.

Üle ookeani lendamisele eelnes paarikümne kudumi pakkimise kõrval teabematerjalide ettevalmistus ja pildistamine. Kohvreid on viis. Nende eest hoolitseb autori kõrval tema turundusabiline Egle Loit. Professionaalsed modellid annab eestlannade käsutusse USA moeagentuur.

Tänavu märtsis äratas suurt tähelepanu moedisainer Kristiina Viirpalu sellega, et lennul Pariisi moenädalale läks tal mitu kohvrit kalli kraamiga kaduma. Liisa Soolepp avaldas lootust, et temaga midagi niisugust ei juhtu.

Soolepp elab ja tegutseb põhiliselt Viljandis. Tartu loomemajanduskeskuse osa oma tegevuses hindab ta väga suureks. «Aeg inkubatsioonis on pannud mind hästi põhjalikult oma plaane läbi mõtlema ja eesmärke sõnastama, on andnud äriplaani kirjutamise oskuse,» ütles ta.

Kuhlbergi hinnangul on viljandlanna inkubandina väga tubli tegutseja. «Ta on oma plaane hästi ellu viinud ja järk-järgult eesmärke saavutanud, ta on väga hästi edasi liikunud,» ütles ettevõtluskonsultant.

Sõit New Yorki moenädalale on kulukas. Maksta tuli osalustasu, lennupiletidki ei ole odavad. Kuhlbergi sõnul tuli maksta mitu tuhat eurot. «New Yorgis alustaja peab olema valmis tegema suuri panuseid nii rahalises mõttes kui ka energia ja aja poolest,» lisas ta. «Aga tagasi on võimalik samuti palju saada.»

Üks Liisa Soolepa toetajaid üle ookeani lendamisel on Tartu loomemajanduskeskus. Mida saab see sihtasutus tagasi sellisest toetamisest?

«Meie ainuke eesmärk on see, et meie piirkonnas oleks rohkem edukaid alustavaid ettevõtjaid ja et nad saaksid tuule tiibadesse,» ütles Reigo Kuivjõgi. «Ettevõtlus ei ole naljaasi, see nõuab suure hunniku pühendumist ja kõva usku oma ideesse.»

Töö teatris

Liisa Soolepp on seni suuremat tähelepanu äratanud teatris. Algul osalesid lavastustes tema kostüümid, viimased kümmekond aastat on ta aga loonud terveid kujundusi, sh kostüümid. 

Ta on saanud aastal 2011 teatriaasta auhindade jagamisel kunstniku auhinna lavastuse «Vargamäe varjus» kostüümide eest. Hiljem on teda veelgi kunstnikutöö kategoorias nominendina üles seatud.

Viimastest suurematest teatritöödest, milles on ka tema osalus, on praegu Vanemuise mängukavas Märt-Matis Lille ooper «Tulleminek». Proove tehakse kahe lavastusega, mis tulevad alanud hooajal mängukavva: «Ükssarvikute farm» esietendub 15. septembril Rakvere teatris ja «Krdi loll lind» (pealkiri just nii kirjutataksegi – toim) 7. oktoobril Ugalas.

Aga veel varem annab Liisa Soolepp esietenduse oma kudumite kollektsiooniga Capsule. See on New Yorgi moenädalal oma ala tipptegijate ja asjatundlike huviliste ees 8. septembril.

Tartlannat ootab ees Londoni moenädal

Triinu Pungits
Triinu Pungits Foto: Gabriela Liivamägi

13 aastat moedisaini maailmas edukalt tegutsenud tartlanna Triinu Pungits teeb neil päevil viimaseid ettevalmistusi esinemiseks Londoni moenädalal 15. septembril Fashion Scouti sõul «Ones To Watch».

See on Euroopa ühe juhtiva moeagentuuri Fashion Scout korraldatav vaatemäng, milles tutvustatakse nelja väljapaistvat disainerit mitmelt poolt laiast maailmast. «Show’le on tuhandeid kandidaate,» märkis Pungits. «Sel aastal ostusin väljavalituks ka mina.»

Tartlannast moekunstniku sõnul on tema looming julge, omapärane ja iseloomuga. Selle kandjana näeb ta sisemiselt tugevat, väärikat ja kirglikku naist. «Olulisel kohal loomingus on kangastele loodud disainimuster, rõõmutoovad värvid ning originaalne rõivadisain,» lisas ta.

Triinu Pungits on oma uues kollektsioonis SS18 kasutanud laserlõikust, graveerimist, sublimeerimist ja digiprinti kangale. Lähemal vaatlusel paistab erinevaid rõivakihte (puuvill, mitmed teksakangad, lükra, puuvill koos elastaaniga).

Nende värve kirjeldas autor väljendiga «sügav hall öö ja jahedus». Kollektsioon on nii uus, et seda ei ole veel pildistatud (seda tehaks eeloleval pühapäeval), mistõttu siinse uudise juures on avaldatud foto tema samalaadsest loomingust. 

Londoni moenädalast edukaks osavõtuks vajab Triinu Pungits toetust ja ta kasutab selleks ka ühisrahastusplatvormi Hooandja. «Kollektsiooni tootmise ning Londonisse minekuga kaasnevad erinevad kulud,» selgitas ta.

Miks on tartlannal tarvis sinna minna? ««Ones To Watch» show’d külastavad kõige tuntumad sisseostjad ja ajakirjanikud üle maailma ning see aitab disaineril saavutada tuntust nii edasimüüjate kui ka lõpptarbijate hulgas,» selgitas ta. 

Triinu Pungitsa looming tema kollektsioonist DUN.
Triinu Pungitsa looming tema kollektsioonist DUN. Foto: Riina Varol
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles