Tartu Uus Teater ostab endale maja ja lavastab loo Jaak Joalast (1)

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Uus Teater on kaunistatud festivaliks Draama.
Tartu Uus Teater on kaunistatud festivaliks Draama. Foto: Margus Ansu

Draama avamine täna Tartu Uue Teatri juures avab ühtlasi selle teatri kümnenda hooaja. Ümmargust arvu, aga ka sisulist arengut silmas pidades on selles loomingulises kollektiivis ette valmistatud kolm suurt asja, mis märksõnadena väljendades on lavastus Jaak Joalast, juubeliraamat kui telliskivi ja oma maja väljaostmiseks raha kogumine.

«Kümnendal hooajal oleme planeerinud koguda 335 000 eurot, et see maja, kus me praegu tegutseme, endale osta,» ütles Uue Teatri juht Raul Oreškin. «Praegu me rendime seda. Et saaksime paremini plaane teha ja maja arendada nõnda, nagu teatrile oleks kõige parem, on meil mõistlik see ära osta.»

Praegu kuulub Lai 37 endine võimlahoone Siim Sillamaale. Kui see on temalt ostetud, kavatseb Uus Teater rajada sellesse teatrikeskuse, kus lavastuste väljatoomiseks on kavas korraldada kaks korda aastas konkurss.

Ivar Põllu näitas juubeliraamatu maketti.
Ivar Põllu näitas juubeliraamatu maketti. Foto: Margus Ansu

Et teatrirahval endal nii palju raha ei ole tagataskust võtta, otsustasid nad kolmandik miljonit kokku koguda teatrihuvilistelt. Selleks avaneb veebis täna õhtul kampaanialeht, kust iga soovija leiab eest kolm võimalust teatrit toetada.

Üks võimalus on välja käia 30 eurot, mille eest saab toetaja Uue Teatri paksu, umbes tuhandeleheküljelise pildirohke juubeliraamatu. Kui toetus on tehtud enne 1. detsembrit, läheb toetaja nimi tema soovil ka lehekülgedele kirja. Trükise kujundus on valmis mõeldud, see tuleb telliskivikujuline. Raamatuid on kavas trükkida 3000. Miks tellis? «See sümboliseerib meie maja ehitamiseks kasutatud telliseid,» ütles Oreškin.

Teine võimalus on osta pääse hooaega lõpetavale suvelavastusele «Kremli ööbikud», mille keskmes on Jaak Joala ja mis tuleb vaatajate ette Narvas Kreenholmi saarel. Peaaegu pool iga pileti hinnast läheb maja ostmiseks.

«Kolmas võimalus on osta kaheks aastaks nimeline tool meie teatrisaalis,» ütles teatrijuht. «Neid on meil 150 ja mõeldud pigem ettevõtetele, sest tooli hind on 500 eurot.»

Kas «Kremli ööbikud» pole mitte valus pealkiri, kui mõelda Jaak Joala lähedastele ja tema fännkonnale?

«Ta ei olnud ainukene «kremli ööbik»,» ütles lavastaja ja Uue Teatri loominguline juht Ivar Põllu. «See on lavastus Nõukogude Liidu muusikatööstusest ja selle kõige drastilisemast produktist Jaak Joalast. «Kremli ööbikud» olid ju nad kõik, kes rohkem, kes vähem, ka Gunnar Graps ja Tõnis Mägi – seitse kontserti päevas igal pool üle Venemaa, ka näiteks tehastes.»

Miks just Narvas ja Kreenholmi manufaktuuris? «See on parim koht niisuguse lavastuse mängimiseks, sest asub lääne ja ida, Eesti ja Venemaa vahel Kreenholmi saarel Joala tänaval,» ütles Põllu.

Peaosas on Märt Avandi, muusikalise poole kujundab Robert Linna ansambel. Peamiselt kõlavad Jaak Joala lood Radari aegadest. Näidendi autor on Ivar Põllu, lavastab Robert Annus.

«Kremli ööbikute» piletite müük algab 1. oktoobril. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles