Püsimatu loomuga Rakvere kunstnik esitleb pilte Tartus

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstntik Riina Rillo oma töödega.
Kunstntik Riina Rillo oma töödega. Foto: Aime Jõgi
  • Uus valguse ja värvidega näitus Gildi galeriis.

Kunstnik Riina Rillo alustas akadeemilisi kunstiõpinguid alles neljakümnendais eluaastais, valides Eesti Kunstiakadeemia avatud õppes individuaalprogrammi järgi põnevaid aineid.

Teda huvitas kõik, mis puudutas maalimist ning ta õppejõududeks said Tiit Pääsuke ja Aimar Kristerson.

«Mäletan kord ühes tunnis, mil ma maalisin musta kleiti, kuidas siis õppejõud Aimar Kristerson ütles, et must ei ole kunagi must – et pangu ma sinna ka sinist ja punast ja kõike,» rääkis ta. «Nüüd tean, et niisamamoodi on valge maalimisega. Akadeemiline haridus annab täiesti teistmoodi märkamise- ja tunnetusoskuse.»

Seda erilist värvide rohkust ja märkamist võib tähele panna ka Riina Rillo neis töödes, mis on septembrikuus näha Tartus Gildi galeriis. Neis on valgusküllane loodus, veepeegeldused, lilled ja meri.

Riina Rillo loodud maastik.
Riina Rillo loodud maastik. Foto: Aime Jõgi

Riina Rillo peab end otsiva loomuga inimeseks.

Ta mäletab, et juba kooliajal meeldis talle joonistamine väga, aga õppima läks ta hoopis Tartu meditsiinikooli velskriks. Mõned ajad hiljem sukedus kultuurivaldkonda, siis õppis EBS-s pangandust ja töötas  rahandusministeeriumis ning alles siis – 2006. aastal süvenes tõsisemalt kunstiõpinguisse.

Siiski kinnitab ta, et maalinud on ta kogu oma kireva elu ning näitustel osalenud 2000. aastast alates, seda nii paljudes Eesti galeriides ja kultuurikeskustes kui ka välismaal.

Kui lapsepõlve tagasi minna, siis võib öelda, et tema kunstihuvi sai alguse Palmide kunstnikeperest, kes nende pere head tuttavad olid ning niisugused sõnad nagu «õlimaal» ja «lõuend» olid talle tuttavad varasest noorusest.

Riina Rillo meenutab veel, et kord maalis kunstnik Ülle Palm temast portree. Riina oli siis veel väike tüdruk, kel oli midagi ruudulist seljas, aga kunstnik maalis pildi selliselt, et terve lapse keha oli suuri tumedaid ruute täis.

«See pilt ei meeldinud mulle mitte üks raas, ja  ma olin veendunud, et nii halvasti ei tohiks üks kunstnik joonistada…» räägib ta.

Riina Rillo juhatab kaht kunsti- ja disainigaleriid, üks asub Rakveres ja teine Paides. Need pakuvad ostjaile Eesti maali- ja tarbekunsti, kunstitarbeid ja disaini. Ka ta enda loodud pildid on seal teiste tööde keskel.

Klientidega suheldes soovitab Riina Rillo ikka kas üht või teist autorit, aga mitte kunagi ei räägi ta iseenda maalidest.

«Suu oleks nagu vett täis,» ütleb ta. «Aga kui siis juhtub, et klient ostab ära ikkagi minu töö, usun, et ju see oli päris hea töö.»

Riina Rillo loomingus on esindatud veel portreed, aktid, meremaalid ja natüürmordid. Ta on viljelnud kriitpastellmaali, akvarelli ja akrüülmaali ning arvutigraafikat.

Mõned ideed tulevad tal iseenese seest ja siis sünnivad bstraksed tööd ehk päris tundmatud maastikud.

Gildi galeriis aitas 1. septembril kunstnikul pilte üles seada Riina Rillo abikaasa Mati Rillo, kes omab Rakvere lähedal väikest mööblitööstust. Selle mehega kohtus Riina juba koolipõlves ning temast on saanud terveks eluks hea kaaslane ning ka ta loomingu suur austaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles