Ringkonnakohus vabastas ühe tehnoülevaataja süüst

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auto tehnoülevaatus. Illustratiivne foto.
Auto tehnoülevaatus. Illustratiivne foto. Foto: Liis Treimann

Tartu maakohus mõistis mullu detsembris tehnoülevaatuste altkäemaksuafääriga seoses süüdi neli inimest. Ühe Tartu tehnoülevaataja süü altkäemaksu võtmises ei leidnud aga ringkonnakohtus tõendamist.

Tartu ringkonnakohus mõistis tänase otsusega tehnoülevaataja Rein Nukki (68) süü tõendamatuse tõttu talle esitatud altkäemaksu võtmise süüdistuses õigeks, vahendas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.

Maakohus oli eelnevalt tunnistanud Nukki süüdi altkäemaksu võtmises ning karistas teda kaheaastase tingimisi vangistusega nelja-aastase katseajaga.

Nukki on üks neljast tehnoülevaatajast, keda süüdistati selles, et nad tunnistasid 2008. aastal Tartus Aardla tänaval asuvas ASi Autoveod-Tehnika ülevaatuspunktis altkäemaksu eest tehniliselt mittekorras olevaid sõidukeid ülevaatuse läbinuiks.

Vastavalt tänasele otsusele jäid altkäemaksu võtmises süüdi kolm isikut: Aivar Parts (50), Heino Tappo (63) ja Stanislav Klimušev (63). Neist viimane ka pistise võtmises.

Maakohtu otsuse vaidlustasid ringkonnakohtus Nukki ning kahe altkäemaksu andmises süüdistatava isiku (Valeri Gerassimov, 46; Ivar Haljak, 43) kaitsjad. Nimetatud altkäemaksu andjate süüdimõistmise ja karistamise osas jäi maakohtu otsus muutmata.

Nukkit süüdistati selles, et ta võttis vahendaja kaudu Gerassimovilt ja Haljakult altkäemaksu ning tunnistas saadud raha eest nende sõidukid tehniliselt korrasolevateks.

Ringkonnakohtus leidis tõendamist see, et novembriks 2008 oli ASis Autoveod-Tehnika juurdunud ja väljakujunenud ebaseaduslike «tööde» vahendamise süsteem. Samas puuduvad kriminaalasjas tõendid selle kohta, et Rein Nukki oleks tehnoülevaatajana võtnud vastu talle süüks pandud altkäemaksu.

Kui Gerassimovi ja Haljaku altkäemaksu andmine vahendajale leidis kriminaalasjas tõendamist, siis tõendamata jäi lisaks altkäemaksu vastuvõtmisele Nukki poolt ka vahendaja tegevuse lõpuleviimine. Sel põhjusel leidis ringkonnakohus, et vahendaja on samuti võimalik süüdi mõista vaid altkäemaksu vahendamise katses.

Kokku oli tehnoülevaatuste altkäemaksu asja süüdistusega seotud kokku 32 isikut pistise võtmise ning altkäemaksu võtmise, andmise, vahendamise ja viimasele kaasaaitamise süüdistustega.

Süüdistuse järgi andsid sõidukiomanikud tehniliselt mittekorras olevate sõidukite ülevaatuse vormistamiseks altkäemaksuna 1000–1600 krooni, millest vahendajad said 100–900 krooni.

Kuriteod pandi toime valdavalt 2008. aasta oktoobris-novembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles