Pildid: tundmatu ainega kokku puutunud noored kurepojad muutusid lennuvõimetuks

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nädalavahetusel teatas üks Mustvee elanik sotsiaalmeedia lehekülje «Seltskond käppadel» eestvedajatele, et juba poolteist nädalat uitavad linnas ringi neli noort toonekurge, kes pole võimelised enam lendama, sest nende sulestik on rikutud.

Lehekülje eestvedajad Aimar Paenurm ja Kelly Ardan, kes aitavad linde ja loomi, asusid koos abilistega kohe teele. Neljast kurest said nad kätte kolm. Selgus, et üks noorlind oli tapetud. 

Kui kured olid kätte saadud, üritasid Ardan ja Paenurm kohapeal välja selgitada, millega nende suled koos on. Ainet nad tuvastada ei suutnud, kuna see oli peaaegu lõhnatu ja nii kuiv, et ei hakanud sulgi katsudes kätegi külge. Nii et nafta ega õli see polnud.

Hoiukodus

Appi tulnud Eesti metsloomaühing viis kolm määrdunud kurge Raplamaale Kehtna valda hoiukodusse, kus on pikka aega tegeldud kurgede taastusraviga. 

Metsaloomaühingu juhatuse liikme Katrin Kivi sõnul olid toonekurepojad Raplamaale jõudes küll määrdunud, aga muidu hea tervise juures. Kõige rohkem oli neil kannatada saanud pea, kael ja rinnaesine.

Mis ainega linnud koos on, pole aga siiani teada. Küll julgeb Kivi arvata, et see on mingi vaha moodi aine. 

Üleeile proovisid ühingu liikmed koostöös Eestimaa looduse fondi vabatahtlikega ühte lindu õliga määrida ja pesta. Pesemine võttis küll aega tund ja nelikümmend minutit, aga kurepoja pruun sulestik muutus taas valgeks. Teised kaks noort kurge saavad lähiajal samuti oma valge ja kauni sulestiku tagasi. 

Esialgu arvasid ühingu liikmed, et toonekured said kannatada, ujudes autopesula lähedal olevas kraavis, kus võis olla reostust. Jõgeva keskkonnainspektsioon sõitiski peale ühingu teadet Mustveesse, et leida üles see, mis võis põhjustada toonekurgede kannatused. 

Sügisrännet ei tule

Keskkonnainspektsiooni Jõgeva büroo juhataja Dora Kuke sõnul ei ole praeguseks seletust, kuidas puutusid linnud kokku ainega, mis nende sulestiku rikkus. Inspektorid olid küll üle kontrollinud kõik autopesula lähedal olevad kraavid, aga sealt reostust ei leitud. 

Selleks et teada saada, mis ainega täpsemalt tegu, viis Katrin Kivi osa määrdunud sulgi keskkonnainspektsiooni Tallinna peakontorisse, kust need saadetakse laborisse. Praegu pole teada, millal peaks vastus saabuma. Kui see käes, saab taas minna Mustveesse uurima, kust aine pärineb. 

Teatavasti on sügis aktiivne lindude rändeperiood. Mustvee kolm noort toonekurge aga tänavu rännakule asuda ei suuda, nende sulestik on niivõrd rikutud, et nad ei saa pikalt lennata. «Peame ootama, et nad saaksid uue ja terve sulestiku, aga see ei tule enne kevadet,» lausus Kivi.

Kured jäävad tuleva aasta kevadeni Raplamaa hoiukodusse, kus neid poputatakse ja toidetakse. Loodetavasti saavad nad oma esimesele rändele asuda aasta pärast. 

Kolmapäeval pesi Eesti mets­loomaühing ühe toonekure­poja puhtaks, lind sai taas valge sulestiku.
Kolmapäeval pesi Eesti mets­loomaühing ühe toonekure­poja puhtaks, lind sai taas valge sulestiku. Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles