Ahhaa teaduskeskus tähistab nädalavahetusel juubelit

Liisa-Lotta Veiken
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahhaa juhid Pilvi Kolk ning Andres Juur teaduskeskuse katusel ühe sünnipäeva atraktsiooni, vaateratta taustal.
Ahhaa juhid Pilvi Kolk ning Andres Juur teaduskeskuse katusel ühe sünnipäeva atraktsiooni, vaateratta taustal. Foto: Margus Ansu

Ahhaa teaduskeskus on harinud ja lõbustanud rahvast nii Eestist kui välismaalt juba kakskümmend aastat. Suure juubeli puhul ootavad teaduskeskuses külastajaid Ahhaa minevikuga seotud tegevus ja tulevikuatraktsioonid. 

Sünnipäevaüllatused

Teaduskeskuse Ahhaa juhatuse esimees Andres Juur rääkis, et sünnipäeva puhul on külas paljud vanad Ahhaa töötajad ja tuntud tegijad. «Näiteks on külas mitme füüsikaõpiku autor, legendaarne füüsikaõpetaja ning teadusteatrite tegija Koit Timpmann,» lisas ta.

Lisaks teadusteatrile väljas ka nostalgilised või retrohõnguga töötoad. «Nende jaoks, kes pole meie juurde viis või kümme aastat sattunud, ei ole see midagi erilist. Nendele, kes käivad tihti, on see unustatud vana,» lausus Juur.

Lisaks minevikule näeb Ahhaas nädalavahetusel ka tulevikku. Ettevõtluse arendamise sihtasutus andis kevadel raha kuuele Eesti turismiatraktsioonile, mida asutakse peagi ehitama. Sünnipäevanädalavahetusel on Ahhaas killuke kõigist kuuest turismiatraktsioonist.

Juur rääkis, et Ahhaa idee on anda külastajatele pisut aimu sellest, mis edaspidi juhtuma hakkab, ning kui Tallinnasse tuleb virtuaalreaalsuskeskus, siis Ahhaasse tuleb Futuruum. «Kõik saavad proovida, kuidas Matrixis elamine võiks välja näha,» rääkis ta. Futuruum asub Ahhaa piletivabas alas, ent virtuaalreaalsuselamustest osa saamiseks tuleb osta Futuruumi pilet.

Meil sündis kõikide aegade rekord. Augusti eelviimase päeva seisuga on meid külastanud 70 500 inimest, sõnas teaduskeskus Ahhaa juhatuse esimees Andres Juur.

Tallinnas rajatakse lisaks virtuaalreaalsuskeskusele loomaaeda troopikamaja ja Ahhaasse saabuvad nädalavahetuseks maod, keda julgemad saavad sülle võtta ja pildistada. 

Samuti saab uue sisu Tallinna Paks Margareeta. Selle projekti tutvustamiseks on Juure sõnul Ahhaa kõrval sadamakai ja lodjakojast juhendajad, kes aitavad ehitada töötubades lodja ning vee-elustiku mudelit. Huvilistel on võimalik sõita ka lodjaga Emajõel. 

Pealinna rajatakse Juure sõnul ka T1 kaubanduskeskus, mille katusele tuleb vaateratas. Sellest aimu saamiseks on Ahhaa taga püsti vaateratas, millega saab ülevaate ümbruskonnas toimuvast. «Ahhaa pileti omanikele on sünnipäeva puhul sõit vaaterattal tasuta,» nentis Juur.

Põltsamaale luuakse kosmosekeskus ning Ahhaas pakutakse kosmosemarmelaadi ja võimalust sõita kosmoseelu võlusid paljastava güroskoobiga.

Eesootavad näitused

Juure sõnul sünnipäevast püsiekspositsioone alles ei jää, kuid näitusi jätkatakse. Näiteks novembri lõpus tuleb järgmise aasta taliolümpia puhul Ahhaasse talispordinäitus. «Saab ise proovida suusahüppeid ja mitte simulatsioonis. Inimene läheb päriselt mäe otsa ja saab sealt alla tuhisedes hüppe sooritada,» selgitas ta. 

Kevadel ootab huvilisi näitus mereelukatest, kes elasid dinosaurustega samal ajastul. «Need elukad tulevad meie majja maikuus,» andis Juur teada.

Aasta alguses on Ahhaa juhatuse esimehe sõnul plaanis teha majale ka väikene värskenduskuur. «Kõik need, kes satuvad meie juurde pärast veebruari, näevad juba uut vaatepilti,» lubas Juur. Tema sõnul tuleb juurde eksponaate ja ruumidki saavad värskendatud. Samuti on Juure arvates vaja imikutele mõeldud ruume, et päris põnnidega Ahhaasse tulles oleks kuskil neil mähkmeid vahetada. 

Praegune Ahhaa maja on olnud avatud kuus aastat ja see suvi on olnud Juures sõnul nende rekordsuvi.

Rekordarv külastajaid

«Meil sündis kõikide aegade rekord. Augusti eelviimase päeva seisuga on meid külastanud 70 500 inimest,» sõnas Juur. Ahhaa külastajate rekord on Euroopa mastaabiski ainulaadne, sest enamasti kõik teaduskeskused ja muuseumid saavutavad oma esimesel või teisel eluaastal külalisrekordid ära.

Samas nentis Juur, et üle poole ehk 60 protsenti külastajatest on siiski eestlased ning seda nad ei osanud Ahhaa asutamise alguses isegi oodata. «Ligi veerand külastajatest on lätlased ja ka soomlasi eksib siia ära. Neil on ju ometigi oma Heureka!» avaldas ta imestust.

Juur rääkis, et kuigi inimesi käib palju, tuleb neil neile huvi pakkumiseks teha rohkem tööd kui varem. 

ERMi mõju Ahhaale Juur negatiivseks ei pea, vaid ütles, et oli neil suvel kliente rohkemgi kui varem. Samas nentis Ahhaa turundus-ja kommunikatsioonijuht Mathis Bogens, et osa kliente, kes Ahhaas üritusteks ruume rentisid, on praegu ERMi kliendid.  Juur lisas, et on olnud juhuseid, kus Lätist tuleb ekskursioonibuss ning lapsed lastakse Ahhaasse laiali ja õpetajad lähevad ERMi. Samas leiab ta, et Ahhaa suudab pakkuda kõikidele sünnist surmani midagi uut ja huvitavat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles