Kas Aivar Riisalu aitab IRLi Tartu volikogusse?

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Riisalu
Aivar Riisalu Foto: Toomas Tatar

Pärast pikka kaalumist ütles IRL välja, et nende linnapeakandidaat eelolevatel valimistel on Aivar Riisalu, kes tööd lõpetava volikogu koosseisu valiti hoopis Keskerakonna ridades. Ta sai 2013. aastal 1208 häält. Nagu ta ise eile rõhutas, on ta suurima mandaadiga linnavolinik Tartus.

See häälte arv on tähtis, sest nagu politoloog Rein Toomla eile intervjuus ütles, on IRLi saatus õnne küsimus. Seejuures väljendub õnn 5,1 protsendi häältes, ebaõnn aga 4,9 protsendis.

Läinud korral oli Tartus viie protsendi künnis ligemale kaks tuhat häält, täpsemini 1988,85. Ehk siis kui Riisalu kordaks oma tulemust, peaks IRLi ülejäänud nimekiri suutma koguda veel 780 häält.

Võimsat vedurit ei paista

IRLi Tartu osakonna juht Peeter Laurson ütles, et nende nimekirjas on praegu 25 nime. Teiste hulgas endine abilinnapea Argo Annuk, professor Mihhail Lotman, tervishoiukõrgkooli eksrektor Anneli Kannus.

Politoloog Rein Toomla
Politoloog Rein Toomla Foto: Toomas Huik

Toomla osutas, et neli aastat tagasi oli IRLil võimas vedur Margus Tsahkna, kes üksi kogus umbes 40 protsenti IRLi poolt antud häältest, kokku 3260.

«Nüüd on küsimus selle, et kui Tsahknat ei ole, kas keegi suudaks teda asendada. Praegu seda ei paista,» ütles Toomla. «Kuulsatest Tartu isamaaliitlastest ei ole enam Lukast, juba eelmisel korral ei olnud. Ei ole ka Peeter Tulvistet meie hulgas ja Ene Ergma on end sidunud Reformierakonnaga.»

Toomla sõnul on tõsine küsimus, kas Riisalu suudaks üksi täita Tsahkna või Lukase kohta, sest olgugi Riisalu populaarne tegelane, on ta ka vana keskerakondlane. «See võib häirida veendunud Isamaaliidu toetajaid. Kuid kui vaatame Res Publica poolt, siis ka sealt ei paista tugevaid tegijaid,» rääkis ta.

Toomla viitas, et viimases Kantar Emori küsitluses oli Tartu valim väike ja veaprotsent suur, sellest suuri järeldusi teha ei saa, on teadmatus, aga samas on ka selge, et üle riigi on IRLi kuvand kehvapoolne.

«Praegu peavad nad valmis olema selleks, et nad ei saa volikokku,» ütles Toomla. «Nad peavad sellega arvestama. Iseasi, kas nad seda välja ütlevad ja kas Tartu organisatsioon pärast seda lõpetab tegevuse. Aga nad peaksid olema selleks valmis.»

Mida muuta?

Mis peaks IRL järele jäänud pisut enam kui kuu jooksul tegema, et Tartus oleks tulemus parem?

«Minu meelest ei jõua nad suurt enam midagi teha,» vastas Toomla. «Nüüd nad võivad loota ainult õnnele. Siin tuleb mängu kohalike valimiste eripära. Praegusel hetkel laeva pöörata on erakordselt keeruline. Seadused kirjutavad kohalikele võimudele uskumatult palju asju ette ja siin oma innovaatilist asja välja pakkuda on raske.» 

Toomla sõnul võib juhtuda, et puudu jääb rahast ja ideedest. «Reform proovib kultuurikeskust, üks valimisliit spordihalli. Need on selgelt ideed, mis midagi näitaksid. Kui sa ainult ütled, et teeme teed paremaks, teeme lasteaiad korda, värvime koolimajad üle. No seda peab iga võim tegema,» rääkis politoloog.

Selles valguses on Toomla meelest ka väheoluline, mida IRL tartlastele programmis lubab. «Üldse pole tähtis. Suuremalt jaolt peavad nad tegema, mida seadus ette näeb,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles