Uus spordihoone viib Koosa küla Põhja-Koreast Euroopasse (1)

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spordihoones asub piirkonna ainus maadlussaal. Matti proovivad Vara vallavanem Väino Kivirüüt (vasakul) ja volikogu aseesimees Raido Tamm.
Spordihoones asub piirkonna ainus maadlussaal. Matti proovivad Vara vallavanem Väino Kivirüüt (vasakul) ja volikogu aseesimees Raido Tamm. Foto: Margus Ansu

Aasta tagasi toodi Koosale suur ekskavaator, mis pidi oma krokodillilõugu meenutava kopaga laiali lammutama küla spordihoone ehk vana plekkangaari.

«Krokodill» tegi oma töö eeskujulikult ja peagi asuti samale kohale ehitama uut spordihoonet. Nüüd on hoone koos olmeruumide ja jõusaaliga valmis ning ootab uue nädala esmaspäevast lähema ja kaugema kandi spordisõpru higi valama.

«Oleme ausad, vana spordihoone oli lõpuks nii pime, külm ja katki, et ega siia väga enam tulla ei tahtnud,» rääkis kohalik spordielu eestvedaja, Vara vallavolikogu esimehe asetäitja Raido Tamm vastvalminud valgusküllases pallisaalis. Ta lisas, et talvel oli saalis olnud lausa nii külm, et joosta ei saanud – kõrvad külmusid ära.

«Nii et teades, mis siin enne oli, ei liialda ma, kui ütlen, et uue spordihoonega astusime me Põhja-Koreast Euroopasse,» kõrvutas Tamm värvikalt vana ja uut hoonet. 

Vara vallavanem Väino Kivirüüt märkis, et vana spordihoone valmis kolhoosiaja lõpus ehk 1988. aastal, mil ehituskvaliteet oli üldse väga halb ning lisaks pandi pihta nii betooni kui ka soojustusmaterjali. «Oli selge, et selle hoone aeg oli ümber saanud ning jupikaupa parandamisel polnud mingit mõtet,» tõdes Kivirüüt.

Esimesed broneeringud

Vara vald otsis võimlusi Koosale uus spordihoone ehitada juba pikalt, näiteks krooniaja kalkulatsioonide kohaselt pidanuks ehitis maksma minema viis miljonit krooni. Seda raha polnud aga kusagilt võtta ning nii jäi asi pikalt ideetasandile.

Talvel oli vanas spordihoones nii külm, et joosta ei saanud – kõrvad külmusid ära, meenutas Raido Tamm.

Eelmisel aastal võttis vallavolikogu vastu otsuse: valla majanduslik seis on piisavalt hea, et võtta laenu ning spordihoone valmis teha. Vara plaani kiitsid heaks ka Alatskivi ja 

Peipsiääre vald, kellega oktoobris teatavasti ühisvald moodustatakse.

«Põhimõte on selles, et külas, kus on vähemalt viissada hinge, peab olema oma spordisaal,» ütles Kivirüüt. Spordihoone läks maksma 411 000 eurot, lisaks kulus 78 000 eurot olmeruumidele.

Koosa kandi rahvas on Raido Tamme sõnul väga sportlik ning tema käest on pidevalt uuritud, millal siis viimaks uude saali pääseb. Järgmisest nädalast on uksed avatud ning esimesed broneeringud on juba tehtud. Ukselt ei saadeta tagasi ka kaugema kandi rahvast, näiteks on nädalas kaks saaliaega kinni pannud Torma korvpallurid.

Matimeestele oma saal

Lisaks korv- ja võrkpalluritele kasutavad saali aktiivselt rohkelt kulda ja karda võitnud indiaca-mängijad, samuti avaldas Raido Tamm lootust, et ehk õnnestub koostöös Alatskivi kooli kehalise kasvatuse õpetaja Priit Allikiviga käima lükata käsipallitreeningud. Spordihoonesse oodatakse ka väikseid ja suuri matimehi, sest hoone ühte otsa on ehitatud piirkonna ainus spetsiaalne maadlussaal.

Koosa spordihoone välisvaade.
Koosa spordihoone välisvaade. Foto: Margus Ansu

«Maadlus on siinkandis päris populaarne, sellega tegeldakse ka Kallastel ja Varnjas, kuid seal on tingimused ikka päris arhailised. Nii et ootame ka neid siia,» ütles Tamm. Ta lisas, et selles mõttes peaks spordihoone kaasa aitama ka integratsioonile, kui saab eesti ja vene peredest pärit noored panna üheskoos sportima.

Lisaks äsja valminud spordihoonele on Vara vallal käsil veel üks spordiobjekt, nimelt Vara kooli staadioni renoveerimine.

Selle käigus saab tartaankatte staadioni 250 meetri pikkune jooksuring, rajatakse kuulitõukesektor ja kaugushüppekast, valmivad rannavõrkpalliplats ning välitrenažöörid. Peale selle saab tasaseks ja uue murukatte jalgpalliväljak.

Staadioni renoveerimine läheb maksma 111 000 eurot ja ka selleks projektiks võttis Vara vald laenu. «Spordiväljakuid ja spordisaale lihtsalt on vaja. Lapsed ja noored peavad liikuma, ning lõpuks on see investeering meie tulevikku ja tervisesse,» resümeeris Väino Kivirüüt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles