«Põhjus on muidugi väga lihtne: külm suvi ja vähe päikesevalgust,» selgitas Eesti taimekasvatuse instituudi (ETKI) teadur Ingrid Bender lühidalt.
Too tomatid tuppa
Ta märkis, et vilju on tänavu tomatitaimedel palju küljes, kuid nende küpsemiseks napib päikesevalgust ja soojust. «Ööd pole meil lõppeva suve jooksul korralikult soojaks läinudki ja selle nädala algul mõõtsime Jõgeval öiseks madalaimaks õhutemperatuuriks 3,9 kraadi,» rääkis Bender.
Teaduri sõnutsi on siiski õnnega koos need aiapidajad, kes taipasid kevadel maha istutada varase valmimisajaga tomatisortide taimed. Et eestimaised tomatisordid on spetsiaalselt loodud meie jahedasse kliimasse, siis nende viljad juba siin-seal kasvuhoonetes valmivad. «Taimekasvatuse instituudi kasvuhoonetest hakkab ka saaki tulema,» lisas Bender, viidates asjaolule, et seal kasvavad vaid kodumaised tomatisordid.
Mida siis teha nende tomatitega, mis aiapidaja hoole ja armastuse kiuste ikkagi suve lõpuks valmis ei saa. «Alati on võimalik suuremad viljad rohelisena ära korjata ning lasta neil järelvalmida,» ütles Bender. Teadur rõhutas, et sellisel juhul säilitada vaid suuremaid vilju, sest need järelvalmivad väikestest palju kiiremini.
«Järelvalmimiseks tuleb tomativiljad korjata kastidesse, kuid neid ei tohiks kastis kokku kuhjata. Selle tarvis on tähtis soe ruum: ööpäev läbi vähemalt kümme kraadi, ideaalne oleks muidugi toasoe ehk üle kahekümne soojakraadi,» õpetas Bender. Sel viisil värvuvad tomatid punaseks umbes kuu ajaga, soodsatel tingimustel isegi kiiremini.