Riku saab Supilinna mälestusmärgi

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ligi kuus aastat istus Riku truult kodumaja ees ning võitis oma sõbraliku olekuga supilinlaste südamed. Riku mälestuse jäädvustamiseks pannakse laupäeval maja seina külge tema bareljeef.
Ligi kuus aastat istus Riku truult kodumaja ees ning võitis oma sõbraliku olekuga supilinlaste südamed. Riku mälestuse jäädvustamiseks pannakse laupäeval maja seina külge tema bareljeef. Foto: Erakogu

Eile alanud kümnendatel Supilinna päevadel püstitatakse mälestusmärk legendaarsele koerale Rikule, kes sõbraliku ja truu koduvalvurina istus aastaid Tähtvere ja Marja tänava nurgal asuva maja veelaual.


«Mõte Rikule mälestusmärk panna tekkis supilinlastel juba siis, kui kutsa veel elas,» rääkis Heiki Valk. Ta oli üks neist, kes aastatel 2002–2007 väikesest Rikust peaaegu iga päev Tähtvere tänaval mööda kõndis. «Vahepeal jäi asi soiku, aga siis mõtlesime, et kui nüüd ka ei pane, siis jääbki asi tegemata.»  

Riku oli Valgu sõnul väike must ja karvane koerake, kellest kujunes justkui püsivuse sümbol. «Kui sellest majast mööda kõndisid, oli Riku alati olemas. Vahel ta tegi mõne väikese ringkäigu ka, aga tavaliselt istus maja veelaual ning vaatas mööduvaid inimesi oma filosoofilise ilmega,» meenutas Valk sõbralikku kutsat.

Bareljeef fotodest

Riku betoonbareljeefi autor on skulptor Taavi Tiidor, kelle sõnul oli töö üsna raske. «See oli suhteliselt keeruline. Just see fotode järgi modelleerimine, ilma et ma ise oleks seda koera näinud,» lausus Tiidor. Algul telliti mälestusmärk kujuna, töö käigus otsustati, et parem on ikkagi bareljeef, kuna see sobib linnapilti paremini.

Skulptori sõnul oli Riku tegelik nimi hoopis Richard, aga seda kasutas majarahvas vaid siis, kui koer pahandust tegi. Koera omaniku Tatjana Pihuse sõnade järgi lõpetas 16-aastase Riku elupäevad möödakihutanud auto. Riku mälestusmärk avatakse laupäeval kell 12. Pidulikule avamisele on eriti oodatud Riku liigikaaslased ja nende omanikud, kohapeal on neljajalgsetele avatud buffet.

Supilinna päevade projektijuht Inga Külmoja tõstis kava tutvustades esile veel reedest avatud hoovide päeva, mil supilinlased avavad oma uksed, väravad, hoovid, pööningud ja südamed.

«Selline asi tuleb meil esmakordselt ja on väga põnev üritus. Hetkel on kirjas juba üle kümne koha, mida saab vaadata,» lausus Külmoja ning avaldas lootust, et tulevikus võiks sel ajal olla kõik Supilinna hoovide väravad lahti.

«Ma loodan, et kunagi jõuame ka selleni, kuigi siin on logistiline probleem. Palju inimesi tahab enda poole kutsuda ja ka ise vaatamas käia,» selgitas Külmoja. «Arvestades eestlaste iseloomu, kes väga omale külla ei kutsu, on see väga hea algatus ja võiks aastatega areneda ja kasvada.»

Platsipäev on pühapäeval

Erinevalt varasematest aastatest on tänavune platsipäev pühapäeval. «Me ei tahtnud seda teha vaiksel laupäeval ja tõstsime pühapäevale,» põhjendas projektijuht ning kinnitas, et Emajõe kõrgest veetasemest hoolimata on Kartuli tänava äärne muruplats heas olukorras.

Pühapäeval astub platsil üles kümme bändi ning esimeste Supilinna päevade korraldamist meenutavad lavalt Aleksander Sünter, In Boil, Anu Haamer ja teised. Supilinna päevadele paneb väärika punkti Rosta Aknad. Festivali üritused on kõigile tasuta.

Supilinna päevad

• Supipäev (21.04)

Kell 12 pakub Supilinna Selts Raekoja platsil suppi. Kõnet peab Olev Remsu.

• Avatud hoovide päev (22.04)

Kell 14–20 avavad supilinlased oma uksed, väravad, hoovid, pööningud ja südamed.

• Platsipäev (24.04)

Kell 13–21.30 esinevad ansamblid

Kell 13–17 täika «Sõbralt sõbrale, naabrilt naabrile, endalt teistele». Linnaraamatukogu raamatulett. Taaskasutuspood Berliin.

Kell 13–17 päikesekella ehitus

• Kogu kava www.supilinn.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles