Video ja pildid: Ülenurme rahvas protestis lauluga Stenbocki maja ees

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna hommikul kell kümme kogunes Toompeale Stenbocki maja ette meelt avaldama paarikümneliikmeline Ülenurme vallarahva esindus. Neil olid kaasas plakatid nõudmisega säilitada Ülenurme valla iseseisvus. Praegu on valitsus otsustanud Ülenurme liita Kambja valla külge. 

Siiski ei asunud Ülenurme rahvas eile Toompeal loosungeid skandeerima ja vihakõnega valitsust maha tegema, vaid lõi hoopis laulu lahti. «See laul oli meil spetsiaalselt tänase jaoks loodud ning selle esmaesitus toimuski Stenbocki maja ees,» rääkis Ülenurme vallavolikogu liige Illari Lään eile.

Tõsine sõnum

Laulu sõnad rääkisid neist valdadest, mis haldusreformi käigus valitsuse otsusega Eesti kaardilt kaovad ning kuidas Ülenurme on kaduvate valdade nimekirjas, kuid sinna kuuluma kindlasti ei peaks.

Tegelikult on lustliku viisiga laulul tõsine sõnum ning Ülenurme rahvas on valitsuse otsuse tõttu sügavalt solvunud. «Ülenurme vald täidab kõik haldusreformi seaduses olevad kriteeriumid, kuid ikka meid sundliidetakse Kambjaga. Kusjuures uus vald peaks saama ka Kambja nime, olgugi et Ülenurme vallas elab palju rohkem rahvast kui Kambjas,» tõi Illari Lään välja eile ellu viidud protesti peamise põhjuse.

Tema hinnangul on valitsus käitunud nendega eriti ebaausalt, sest valitsus tegi Nõo vallale erandi, kuid Ülenurmele mitte. «Nõo ei vastanud haldusreformi seaduses ette nähtud kriteeriumidele ja sai erisuse. Meie vald vastab seaduse nõuetele, aga erisust ei saanud,» oli Lään pahane.

Pärast Stenbocki maja ees üles võetud protestilaulu kohtus Ülenurme rahvaesindus ka rahandusministeeriumis riigihalduse ministri Jaak Aabiga. «Minister mainis, et tema valitsuse otsusest ei tagane,» lisas Lään.

Kuigi Ülenurme rahvas ei lootnudki, et minister otsuse nende kohaleilmumise peale tagasi võtaks, polnud käik Toompeale ikkagi asjata. «Me vähemalt oleme teinud kõik, et oma valla rahva arvamuse eest seista. Käimata jätmine oleks ikka kõvasti hingele kripeldama jäänud,» arvas Lään.

Kohus otsustab

Päris lootusetu olukord Ülenurme valla jaoks pole, sest nende avaldus sundliitmise vastu on riigikohtus menetluses. Praeguseks on teada, et riigikohus ootab 6. septembriks valitsuselt ja õiguskantslerilt vastust Ülenurme ja Kambja sundliitmise kohta ja septembri keskpaigas peaks sündima ka riigikohtu otsus.

«Ootame kohtuotsuse ära ja siis tegutseme selle järgi edasi. Seni veel lootus püsib,» lisas Lään.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles