Alanud hooajal võtavad jahimehed kütitud veelindudelt proove

Kelly Olesk
, Tartu Postimehe suvereporter.
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jahimeestelt oodatakse sügisel analüüsimiseks 200 proovi.
Jahimeestelt oodatakse sügisel analüüsimiseks 200 proovi. Foto: Vesto Nõgel

Eesti jahimeeste selts osaleb linnugripi seires, mille käigus koguvad jahimehed kütitud veelindudelt proove. Linnugripp kuulub eriti ohtlike loomataudide hulka, kuna põhjustab lindude massilist haigestumist, suurt suremust ning ulatuslikku majanduslikku kahju. Linnugripp ei ole inimestele ohtlik.

«Linnugripp on saanud üheks nüüdisaja globaalprobleemiks, mis ei tunne riigipiire. Jahimehed on ressursi kasutajate ja kaitsjatena huvitatud, et linnupopulatsioonid oleksid terved ja elujõulised, mistõttu anname oma panuse riikliku loomatauditõrje programmi täitmisele,» ütles Eesti jahimeeste seltsi tegevjuht Tõnis Korts. Ta lisas, et seltsile on proovide kogumine täiesti uus ettevõtmine, milletaolist varem korraldatud pole. Korts sõnas, et jahimeestele on ampullid juba kätte jagatud ning proove võetakse sügisesel jahihooajal. 

Veterinaar- ja toidulaboratooriumi Tartu labori direktori asetäitja loomahaiguste alal Imbi Nurmoja ütles, et linnugripp ei ole veel Eestisse jõudnud, kuid see ei tähenda, et see siia ei jõuaks. Nurmoja seletas, et linde liigub Eestisse ja siit ära pidevalt ning seega ei saa mõelda, et kui sügis saabub, siis linnud lendavad soojale maale ja tulevad tagasi alles kevadel. «Oht ei ole kuskile kadunud,» rõhutas ta.

«Nagu sigade Aafrika katku tõrjel, on ka linnugripi seires jahimehed asendamatud partnerid,» ütles veterinaar- ja toiduameti loomatervishoiuosakonna juhataja Harles Kaup. «Jahimeestelt ootame analüüsimiseks 200 proovi, mis võetakse valdavalt riskirühma kuuluvatelt kütitud ja hukkunud hanelistelt.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles