Vabakunna tegevuse lõppu saadavad etteheited

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabakund ootab 2013. aastal valimistulemusi, esiplaanil tänavu sotside ridades kandideeriv Gea Kangilaski.
Vabakund ootab 2013. aastal valimistulemusi, esiplaanil tänavu sotside ridades kandideeriv Gea Kangilaski. Foto: Margus Ansu

Eile hommikul saatsid valimisliidu Vabakund esindajad laiali teate, mille järgi Tartu volikogus kolme kohaga esindatud valimisliit Vabakund saabuvatel valimistel oma nimekirjaga ei osale ning lõpetab sellega aktiivse poliitilise tegevuse.

Vabakunna liikmeid kandideerib eri erakondade ja valimisliitude nimekirjades, kuid ühtegi neist ei saa pidada 2013. aasta valimisliidu õigusjärglaseks ja mistahes muud väited on eksitavad.

Mantlipärijat ei ole

Teate üks lähetajaid ja Vabakunna omaaegseid algatajaid Märt Põder ütles, et teade lähtuski valimisliidu Tartu Heaks saadetud sõnumitest, milles on väljendatud seost eelmiste valimiste projektiga, on räägitud Vabakunnast ja vabakundlastest.

Paraku on see loonud vale mulje ja pannud end ebamugavalt tundma neid, kes ei taha end seostada valimisliiduga Tartu Heaks.

«Meile tulevad sõbrad ütlema, et nüüd olete selles valimisliidus. Inimestele see ei meeldinud,» sõnas ta. «Tekkis soov välja öelda, et Vabakund on tegevuse lõpetanud ja keegi ei ole mantlipärija.»

Vabakunna lagunemise põhjuseks nimetas Põder globaalseid väärtusküsimusi. «Osa meie liikmeid osutus konservatiivsemaks, kui nad alguses arvasid. Teised arvasid, et suudavad töötada ühe katuse all konservatiividega, kuid selgus, et ei suuda,» rääkis ta. «Riigikogu valimistel meie oma liikmed võitlesid vastasleerides ja valimiste järel töömeeleolu taastada ei suudetud. Seal ongi konflikt.»

Teadaolevalt kandideerib vabakundlasest linnavolinik Jüri-Ott Salm nüüd valimisliidu Tartu Heaks nimekirjas, nagu ka Jüri Ginter. Vabakundlane Gea Kangilaski läheb valimistele sotside ridades.

Vabakunna lagunemise põhjuseks nimetas Märt Põder globaalseid väärtusküsimusi.

Lahkukasvamine on ilmne ja Põder leidis, et on ebatõenäoline Vabakunna uuestisünd. «Seltsingu lepingus olid kolm inimest: mina, Gea Kangilaski ja Siim Vatalin. Kangilaski veel mõtleb kaasa, kuid Vatalin on täiesti selja pööranud. Mõned inimesed on loobunud ja sillad põletanud,» ütles ta.

Vatalin põhjendas eilse teate vajalikkust sellega, et Tartu Heaks on proovinud liugu lasta Vabakunna renomeel. «Olgugi et maailmavaateline bukett on hoopis teistsugune, on konservatiivid ja rohelised, ei saa öelda, et tegu oleks liberaalse projektiga a priori,» rääkis ta.

Ta lisas, et nüüd on aktiivsemad inimesed läinud poliitikas mujale või jätkavad tegevust vabakonnas. «Paljud inimesed said kogemuse ja rakendavad seda loodetavasti targalt,» märkis ta.

Valimisteni vabakundlased

Jüri-Ott Salm ütles, et valimisteni nad volikogus toimetavad ikkagi vabakundlastena, meililist toimib ja peetakse aru, kuigi uusi teemasid volikogus enam ei tule.

Salm oli valmis endale tuhka pähe raputama, kui kusagil on kõlama jäänud sõnum, et Vabakund läheb valimistele uue valimisliidu Tartu Heaks ridades. Organisatsioonina ei ole sellist otsust langetatud.

«Mõne jaoks on see selgelt läbikukkumine, mõne teise jaoks on see andnud võimaluse panustada oma teadmisi ja kogemusi linna arengusse, et linn saaks parem,» ütles Salm. 

Ta meenutas, et kui Vabakund asutati, mõeldi ka järgmise valimistsükli peale. 

Taotlus oli, et kandidaadid on uued, aga Vabakund jääks. «Aga nelja aasta jooksul leidsime vähe inimesi, kes meiega liituda tahtsid,» tõdes Salm.  «Alguses üritasime teha avalikke arutelusid, aga see kukkus kokku. Lõpuks istusime kolmekesi ümber laua. Meil ei õnnestunud tekitada suurt osalust,» lisas ta.

«Meie 2013. aasta manifestis kirjeldatud erakondlikest mängudest sõltumatu ning kogukondadele avatud linnajuhtimise idee pole sugugi aktuaalsust kaotanud, aga nii nagu ühiskond tervikuna, ei ole jäänud ka meie valimisliit puutumata leere loovatest globaalsetest väärtusküsimustest,» ütles Põder pressiteates.

«Minu jaoks oli Vabakund muu hulgas väga isiklik projekt ja mul on kahju, et meie liikmete potentsiaal ei leidnud täit rakendust suutmatuse tõttu üksteise positsioone ära kuulata ning leppida eriarvamustega. Valitsemise avatus on demokraatlik baasväärtus, mis peaks tegelikult olema soovitav sõltumata muudest poliitilistest eelistustest,» seisis Vabakunna üllitatud teates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles