Aegvõte: noored tänavakunstnikud andsid kolhoosipärandile uue ilme

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmise nädala vältel muutus Piibe maantee ääres asuva Vaimastvere rahvamaja sein sootuks. Kunagi tegutses hoones kolhoosi klubi ning nüüdseks on maja juba üle kümne aasta tühjana seisnud.

Kaks suve tagasi ostis Jõgeva vald selle ühelt eraettevõtjalt ning andis MTÜ Vaimastvere Rahvamaja käsutusse.

Kahe kunstniku kööstöö

Et praegu veel rahvamajas tegevust ei käi ning selle välimus on küllaltki trööstitu, pakkus rahvamaja juht Ehtel Valk, et selle fassaadile võiks grafitilaagris osalejad maalida pildi. Kunstnike Ülle Ottokari ja Lauri Rahusoo koostöös sündis muinasjutuline kavand «Juures». 

«Idee oli, et see võiks olla midagi muinasjutuga seotut. Ühtlasi oli soov siduda kodu ja päritolu ja looduse teema, sest see on Eestis selliste kohtade suurim varandus,» märkis Ottokar. 

Kunstnikud Lauri Rahusoo (vasakul) ja Ülle Ottokar joonistasid enne laagri algust seinale maali kontuurid ning kruntisid ka aluspinna.
Kunstnikud Lauri Rahusoo (vasakul) ja Ülle Ottokar joonistasid enne laagri algust seinale maali kontuurid ning kruntisid ka aluspinna. Foto: Ehtel Valk

Siiski ei möödunud seinamaalingu valmimine viperusteta. Töö kontuurid joonistas Ottokar seinale üle-eelmise nädala kahel õhtul. Et selleks tuli kasutada projektori abi, sai kunstnik seda teha vaid pimedas. 

Mingil põhjusel tundus tegevus ühele möödakäijale kahtlane ja ta teatas sellest igaks juhuks ka politseile. «Politseiauto saabus vilkurite sähvides ja politseinikud uurisid, millega me tegeleme ning kas ja kellega meil on kooskõlastus,» meenutas Valk kahe nädala taguseid sündmusi. 

Valk selgitas politseinikele, et ta valmistab ette grafitilaagri tööd ning kooskõlastuse ja loa selleks on andnud MTÜ Vaimastvere Rahvamaja esimees ehk tema ise. Selle selgitusega jäid politseinikud rahule ning lahkusid.

Vihm ei seganud

Eelmisel esmaspäeval said kunstitööle käed külge lüüa grafitilaagris osalenud 10–14-aastased koolinoored Jõgeva, Palamuse ja Torma vallast ja Jõgeva linnast.

Värvid andis grafitilaagri kunstnikele tasuta ettevõte Akzo Nobel.

«Jaotasime kõik 19 laagrilast rühmadesse ning nelja päeva vältel sai iga rühm ka seinamaalingu juures pintslid kätte haarata. Teised tegid sel ajal külas heakorratöid, võtsid osa mängudest ja loengutest,» lisas Valk. Olgugi et eelmise nädala ilm oli üsna heitlik ning pea iga päev sadas vihma, ei häirinud see Vaimastvere suure maalritöö autoreid. «Õnneks seinale ei sadanud ja üldiselt päris paduvihma ka ei olnud,» ütles Valk.

Kunstnik Ülle Ottokaril jätkus laagris osalenud noortele vaid kiidusõnu. «Koostöö sujus väga kenasti, noored olid väga tublid ja agarad. Me ei pidanud aega kulutama nende korrale kutsumisele, kõik tahtsid kaasa lüüa,» lisas ta.

Nädala jooksul valmis grafitilaagri raames Vaimastvere rahvamaja seinale suur maal.
Nädala jooksul valmis grafitilaagri raames Vaimastvere rahvamaja seinale suur maal. Foto: Eili Arula
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles